Pokkén Tournament DX Review - Op de vuist met Pikachu

  Pokkén Tournament DX is de definitieve versie van Bandai Namco Studio's Pokémon vechtspel gebaseerd op Tekken. Pokkén Tournament verscheen anderhalf jaar geleden nog voor de Wii U, maar is nu al vrij snel voor de Switch uitgebracht. Is deze Pokémon fighting game (nogmaals) het aanschaffen waard? Dat lees je in onze Pokkén Tournament DX Review!

  Dat Pokkén Tournament naar de Switch zou komen was geen twijfel over mogelijk. Het spel had op papier namelijk alles mee om een groot succes te worden. Helaas lag Pokkén Tournament in de winkels vlak na de release van vechtspel wereldhit Street Fighter V, en het feit dat Pokkén Tournament voor de Wii U uitkwam werkte ook niet mee voor de verkoop.

  Nu krijgen the Pokémon Company en Bandai Namco Studio dus een tweede kans om hun Pokémon fighting game aan de wereld te tonen, ditmaal op de succesvolle Nintendo Switch. Aangezien Pokkén Tournament zo'n anderhalf jaar geleden nog uitkwam voor de Wii U voelt het misschien wat aan de vroege kant voor een re-release van Pokkén Tournament, maar niets is minder waar voor de definitieve versie van de Pokémon fighting game.

  Net als in Mario Kart 8 Deluxe is in Pokkén Tournament DX alle inhoud die je in het origineel moest ontgrendelen direct beschikbaar. Dit siert het spel enorm want niet alle spelers die Pokkén Tournament voor de Wii U al hebben gespeeld zitten er op te wachten alles weer te moeten ontgrendelen. Eén van de kritiekpunten van het origineel was dat het spel nogal leeg voelde, omdat het ontgrendelen van nieuwe stages nogal langzaam ging en het spel eigenlijk iets te weinig speelbare Pokémon bevatte om het interessant te houden.

  Pokkén Tournament DX Review

  Nog steeds toegankelijk, maar niet simpel

  Nu zijn er vanaf het moment dat je het spel opstart 21 speelbare Pokémon en 20 verschillende vecht arena's. Hierdoor lost Pokkén Tournament DX deels één van de grootste problemen van z'n voorganger op. Vanaf het moment dat je het spel opstart nodigt het spel gelijk aan gewoon aan de slag te gaan, want zelfs de uitleg kan de speler dit keer skippen. Wij raden je echter wel aan je even te verdiepen in de tutorials, want ondanks dat Pokkén Tournament DX makkelijk is om op te pakken, is het spel verraderlijk lastig om te meesteren.

  Pokkén Tournament DX zit namelijk vol met de meest gestoorde mogelijkheden om combo aanvallen uit te voeren. Door willekeurig op wat knoppen te drukken kom je nog een heel eind, maar wanneer je tegen iemand speelt die de besturing door en door kent kan het al gauw gebeuren dat je geen enkele keer de kans krijgt om toe te slaan.

  Het spel bevat namelijk gameplay elementen waar de speler echt even voor moet gaan zitten om die uit zijn of haar hoofd te kennen. Met de Y knop voer je lichte aanvallen uit, met de X knop zware aanvallen, met de A knop speciale aanvallen en met de B knop spring je. Deze simpele besturing voelt niet dom, want het wordt een stuk lastiger wanneer je al deze aanvallen met elkaar combineert om combo attacks uit te voeren.

  Pokkén Tournament DX Review

  Steen-papier-schaar

  Spelers moeten aan de basics van Pokkén Tournament DX wennen in het begin. Aan het begin van een match speelt de speler in Field Mode, waarin je jouw Pokémon vanuit de derde persoon bestuurt. Nadat speler de tegenstander met een fikse klap raakt neemt het spel Dual Mode aan, waarin je vecht in een meer traditionele 2D vechtspel style.

  Deze constante wisseling van manier van spelen voelt ontzettend dynamisch en houdt spelers op het puntje van hun stoel. De afwisseling van Field en Dual mode voelt als een soort reset van de competitie. Wanneer je denkt dat jij je tegenstander in een hoek gedreven hebt veranderd de manier van vechten en kan de tegenstander opeens keihard terug komen.

  Daarnaast krijgen spelers ook nog te maken met een Attack Triangle. Deze steen-papier-schaar mechanic is iets waar spelers rekening mee moeten houden om de competitie naar haar of zijn hand te zetten.Normal Attacks overtreffen Grab Attacks, Grab Attacks Counter Attacks én Counter Attacks overtreffen Normal Attacks.

  Wij raden je aan deze informatie even te noteren want de Attack Triangle is best lastig te onthouden. Maar wanneer je deze mechanic eenmaal onder de knie hebt kun je het je tegenstander erg lastig maken. Een stuk makkelijker zijn de Synergy Bursts. Deze ultieme aanvallen kun je uitvoeren wanneer je Synergy Gauge vol is, om je tegenstander met een geweldige stijlvolle animatie de genade klap te geven!

  Pokkén Tournament DX Review

  Gotta Beat Em' All!

  Maar genoeg over de gameplay mechanics, want het gaat natuurlijk over het spel waarin je ze gebruikt. Pokkén Tournament DX bevat namelijk verschillende spelmodi om mee te spelen. De Ferrum League is een singleplayermodus waarin de speler telkens 8 tegenstanders moet verslaan om vervolgens een rang hoger te komen. In Single Battle kan de speler sparren tegen de CPU, en in de gloednieuwe Daily Challenge mode moeten spelers dagelijks bepaalde uitdagingen behalen met willekeurige Pokémon voor een prijs.

  Wat vooral heel tof is aan de Daily Challenge mode is dat de modus je linkt aan een willekeurige Pokémon, zodat je een beetje uit je comfort zone getrokken wordt en niet telkens je hoofd-Pokémon gebruikt. Pokkén Tournament DX kent namelijk 21 speelbare Pokémon die allemaal redelijk uniek spelen. Alle 16 speelbare Pokémon uit het origineel keren terug, en daar worden Darkrai, Croagunk, Empoleon en Scizor aan toegevoegd, die eerder al verschenen in de arcade versie van Pokkén Tournament.

  Gloednieuw en uniek aan Pokkén Tournament DX is de toevoeging van Decidueye, 3e en laatste evolutie van de Sun/Moon starter Rowlet. Al deze personages zijn verdeeld in vier categorieën; Standard, Technical, Speed en Power. Spelers zullen al snel een voorkeur hebben en een bijpassende Pokémon binnen die categorie vinden. Al deze verschillende Pokémon kun je technisch inzetten tijdens het gloednieuwe Team Battle, waarin jij en je tegenstander ieder drie Pokémon kiezen en tegen elkaar laten strijden. Deze mode doet nog het meest denken aan de traditionele Pokémon spellen.

  Pokkén Tournament DX Review

  Geen commentaar

  Met 21 speelbare Pokémon lost Pokkén Tournament DX één van de grootste problemen op van z'n Wii U voorganger op, namelijk het tekort aan variatie. Met meer speelbare Pokémon zijn er ook gelijk meer tegenstanders tijdens de Ferrum League.

  Helaas lost dit niet alle problemen op, want de singleplayer modi voelen nogsteeds een beetje leeg. De Ferrum League mist nog steeds een diepgaand verhaal, en ondanks dat de Daily Challenge mode een toffe toevoeging is, is het maar één keer per dag speelbaar. Oh, en Nia de advisor is ook weer terug en praat net nog net zoveel als in het origineel. Wij raden je aan om gelijk naar My Town te gaan om in de opties haar irritante commentaar uit te zetten. Geloof ons maar, je hebt een veel leukere tijd als Nia haar mond houd.

  De presentatie van Pokkén Tournament DX blijft wel geweldig. Grafisch is het spel dik in orde en nog nooit eerder werden Pokémon gevechten zo indrukwekkend in beeld gebracht. De soundtrack is opwindend en zit vol met opbeurende techno tracks die elke speler wel in de mood krijgt.

  Pokkén Tournament DX Review

  Pokkén Tournament DX Review - Op de vuist met Pikachu

  Pokkén Tournament DX is een geslaagde port geworden die simpelweg door wat meer personages toe te voegen weer weet te boeien. Het feit dat alle gevecht arena's en support Pokémon vanaf het begin beschikbaar zijn werkt ook in het voordeel van het spel, zo dat je gelijk met van alles aan de slag kan.

  Het spel blijft een toegankelijk vechtspel met een dieper liggende moeilijkheidsgraad. De singleplayer voelt nog steeds wat zwak, maar de multiplayer is sterker dan ooit door dat alles vanaf het begin beschikbaar is. Klik de Joy-Cons los en geef er eentje aan een tweede speler, en je kan elk moment wanneer je maar wilt op de vuist met Pikachu en nog 20 andere Pokémon. In het geval van Pokkén Tournament DX is kwantiteit dus kwaliteit.

  Pokkén Tournament DX verschijnt 22 september voor de Nintendo Switch. Wil jij met Pokémon knokken? Pre-order de game dan nu om er op de dag van release er mee aan de slag te gaan! Eerst het spel proberen? Er is ook een demo speelbaar van Pokkén Tiournament DX in de Nintendo e-Shop.

  8

  De plus- en minpunten

  • Meer Pokémon om mee te spelen!
  • Alle content vanaf het begin beschikbaar
  • Nieuwe spelmodi
  • Makkelijk op te pakken
  • Maar gaat dieper dan je denkt
  • Nia's stem kun je uitzetten
  • Singleplayer voelt nog steeds wat leeg
  • Nia is vervelend zeg

  Pokken Tournament DX

  Verkijgbaar vanaf 22 september 2017

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.