Pokémon Ultra Sun en Ultra Moon Review - Gotta catch 'em all!

Review
dinsdag, 14 november 2017 om 15:00
xgn google image
Op een machtig avontuur met je beste Pokémon is de droom van iedereen, welke leeftijd je ook hebt. In de nieuwste Pokémon games duiken we opnieuw het prachtige Alola in, om met onze Pokémon de allerbeste trainer ooit te worden. Maar is de game de allerbeste ooit? Dat lees je in onze Pokémon Ultra Sun en Ultra Moon review.
Ook al is dit een traditionele Pokémon game waar je Pokémon moet verzamelen en trainen, zijn er een aantal veranderingen doorgevoerd sinds Sun en Moon. Voor iedereen die Pokémon Sun en Moon heeft gespeeld is het begin van Ultra Sun en Ultra Moon een feest van herkenning. Je begint met dezelfde intro die leidt tot dezelfde scene. Maar die scene loopt net even iets anders, als eerste hint dat dit niet de game is die je gewend bent.
Vanaf dat moment wordt het al snel duidelijk dat Ultra Sun en Ultra Moon niet zijn zoals de oude games. Ontwikkelaar Game Freak heeft er alles aan gedaan om de Alola regio vertrouwd maar ook anders te laten lijken. Het menu is anders, de muziek heeft een remix gekregen, het verhaal en de personages zijn net wat anders dan in Sun en Moon. En dat is niet alles.
Pokémon Ultra Sun en Ultra Moon review

Rotom, je nieuwe beste vriend

De grootste verandering die je op het eerste gezicht tegen zult komen is Rotom. Je PokéDex is op de praatstoel gaan zitten en vertelt je hele verhalen, geeft je tips en zal je zo nu en dan iets vragen over jezelf. Ook kun je Roto Loto spelen, een soort rad van fortuin dat je verschillende krachten geeft die je in de game kunt gebruiken. Als je goede vrienden wordt met Rotom, zal hij je zelfs zo nu en dan zijn ultieme kracht geven en kun je een Z-Move twee keer in een gevecht gebruiken.
De aankondiging hiervan was voor sommige fans reden tot zorg, Z-Moves zijn namelijk enorm sterk en er was, volgens de fans, zeker een reden waarom je er maar één per gevecht kunt gebruiken. Maar je zult de optie niet vaak krijgen en wanneer je een Z-Move twee keer kunt gebruiken zul je opgelucht zijn, niet gefrustreerd. Alle krachten die Rotom je geeft zul je gebruiken, ook al duurt het misschien even voordat je beseft dat je ze nodig hebt.
Pokémon Ultra Sun en Ultra Moon review

Moeilijker dan dat je denkt

Dit komt voornamelijk omdat Ultra Sun en Ultra Moon moeilijker zijn dan hun voorgangers. Je leest het goed, Game Freak heeft de gebeden verhoord en de moeilijkheidsgraad omhoog gekrikt. Hiervoor heeft de ontwikkelaar een bijzonder simpele methode toegepast. De meeste trainers op je pad hebben namelijk maar één of twee Pokémon.
Simpel, maar effectief. Want minder Pokémon betekent minder exp. En dit betekent dat je Pokémon minder snel groeien, waardoor de belangrijke gevechten een behoorlijke uitdaging kunnen zijn. Voeg hier aan toe dat er meer Pokémon zijn toegevoegd aan de games en je hebt onvoorspelbare gevechten in het vooruitzicht.
Pokémon Ultra Sun en Ultra Moon review

Het verhaal uit? Dat dacht je maar!

Iets dat Pokémon Ultra Sun en Ultra Moon ook onderscheidt van de eerdere games is hoe veel je kunt doen nadat je de Champion bent geworden. Er zit eigenlijk een tweede verhaal in de games en je kunt ook met dit verhaal makkelijk een aantal dagen bezig zijn. En er is nog veel meer te beleven!
Zo kun je, voor het eerst, naar andere werelden reizen via Ultra Wormholes. Zo kun je Ultra Beasts vangen en legendarische Pokémon zoals Mewtwo tegenkomen. Maar je kunt ook naar een compleet andere wereld reizen, waar mensen leven in een wereld zonder licht. Al met al ben je zo'n 20 uur met de game bezig als je alle optionele missies laat zitten.
Pokémon Ultra Sun en Ultra Moon review

Langzaamaan de beste worden

Door alle toevoegingen is de game wel wat langzamer geworden. Met enige aanpassing daargelaten heeft Game Freak vooral dingen toegevoegd en verlengd. Ook zijn gevechten langer, omdat je Pokémon een lager level zijn. Gelukkig kies je wel sneller dan voorheen je eerste Pokémon en hoef je niet meer minutenlang naar dialogen te luisteren voor de game begint.
Een ander punt is toch wel dat de game soms blijft hangen op oudere systemen. Op een oudere 3DS of 2DS zul je soms een aantal tellen moeten wachten tot het gevecht verder gaat of tot je een nieuw gebied binnenloopt. Wanneer je een gevecht met vier Pokémon op het veld begint en één of meerdere Pokémon vliegen boven het veld, dan kun je de frames bijna tellen. Dit gebeurt niet op de nieuwe 3Ds en 2DS.
Pokémon Ultra Sun en Ultra Moon review

Toch veel van hetzelfde

Ondanks alle vernieuwingen en toevoegingen zullen veel dingen je bekend voorkomen, zo is het Festival Plaza gebleven en het enige dat daar aan is toegevoegd is de Battle Agency, een club waar je Pokémon leent om gevechten te winnen. Ook de Ride Pager is terug, wat betekent dat HM-slaven niet nodig zijn. De trials zijn terug, maar wel vernieuwd. En ‘Call for help’, met alle frustraties die daarbij horen, is ook weer aanwezig in Ultra Sun en Ultra Moon.

Pokémon Ultra Sun en Ultra Moon review – Ultra voor een reden

Pokémon Ultra Sun en Ultra Moon zijn al met al geweldige Pokémon games, een aanrader voor elke fan van de serie. De games vallen soms in dezelfde valkuilen als Sun en Moon, maar zijn veel uitgebreider, waardoor je de minpuntjes sneller vergeeft. Ultra Sun en Ultra Moon bieden je meer moeilijke gevechten, meer verhaal, meer gameplay en meer Pokémon. Als je nog twijfelt of de game het waard is naast de originele Sun en Moon, dan kunnen we je gerust stellen, de game is al je tijd en geld waard.
Cijfer: 9.2

Populair Nieuws