Pokémon Super Mystery Dungeon Review - Een spannend avontuur

  Pokémon bestaat dit jaar 20 jaar, en nog altijd zijn de gekke beesten niet uit de gamewereld weg te denken. In Pokémon Super Mystery Dungeon kruip je opnieuw zelf in de huid van een Pokémon. Weet dit deel opnieuw te imponeren, of is de Mystery Dungeon formule uitgewerkt? Je leest het in de Pokémon Super Mystery Dungeon Review.

  In Pokémon Super Mystery Dungeon neem je dus niet de rol van Pokémon Trainer voor je rekening. Nee, je belandt in de wereld waar alleen Pokémon bestaan, zoals dat ook in eerdere delen gebeurde. Je start de game echter met een persoonlijkheidstest.

  Hierbij wordt er aan de hand van een aantal vragen een Pokémon aan je gekoppeld, die het beste bij jouw persoonlijkheid past. Een geinige manier om de game te starten, al kun je altijd zelf één van de twintig geselecteerde wezens uitkiezen als je wil.

  Een mens in de huid van een Pokémon

  Heb je de Pokémon gekozen die jij wil zijn in jouw avontuur, dan word je meteen in het verhaal gedropt. Je wordt wakker en ontdekt dat je opeens een Pokémon bent. Je hebt geen herinneringen, alleen dat je weet dat je een mens bent geweest. Al snel kom je een vriendelijke Nuzleaf tegen, die je meeneemt naar het dorp waar hij woont. Vanuit daar begint jouw avontuur in de wereld van Pokémon.

  Het werkt allemaal dan ook net ietsjes anders dan je gewend bent van je traditionele Pokémon games. Pokémon Super Mystery Dungeon is enorm verhaalgedreven, en dat is goed te merken aan de hoeveelheid dialoog die de game bevat. Minstens de helft van de tijd ben je met andere Pokémon aan het praten, en ontwikkelt het verhaal zich. Je bent met dit avontuur dan ook wel een goede twintig uur bezig, op zijn minst.

  pokémon super mystery dungeon review begin verhaal

  Waan je een weg door de diepe dungeons

  Maar wat doe je dan zoal vraag je je af. Zoals de titel misschien al wel verraadt, focust de game zich enorm op dungeons. Van die traditionele kerkers waar je dikwijls verdwaald raakt. In Pokémon Super Mystery Dungeon is dit niet anders. Je zult het gros van je speeltijd in deze willekeurig gegenereerde dungeons begeven, en binnen de kerkers is het oppassen geblazen.

  Je komt namelijk genoeg vijandige Pokémon tegen, en op zulke momenten zit er maar een ding op: vechten. Op zulke momenten pak je je aanvallen erbij, die op dezelfde manier zijn ingedeeld als recente traditionele games als Pokémon Omega Ruby en Alpha Sapphire. Je hebt vier aanvallen die je kunt gebruiken, en elke aanval kan een beperkt aantal keer gebruikt worden (PP). Combat in Pokémon Super Mystery Dungeon is echter wel een stuk dynamischer.

  Denk goed na over je acties

  Hoewel het vechtsysteem wel turn-based is, zijn de beurten zo kort dat je dit niet merkt. Elke keer als je namelijk een handeling doet, gaat de beurt naar de tegenstander. Elke stap geldt daardoor als beurt. Het mooie hieraan is wel, dat je jouw strategie rustig uit kunt denken. Zet elke stap wijs, want het kan je anders zomaar de overwinning kosten. En dat zou zonde zijn, want in een dungeon kan er niet gesaved worden.

  Jazeker, ga je in een dungeon dood dan moet je weer bij het begin beginnen. Het houdt de game lekker uitdagend, en het zorgt ervoor dat je daadwerkelijk beter oplet welke items je gebruikt. Dat varieert van wanneer je een Oran Berry eet om wat gezondheidspunten terug te krijgen, tot welke Emera je in je Looplet stopt. Watte?

  pokémon super mystery dungeon review dungeon onderzoek

  Stenen verzamelen en ringen dragen

  Looplets zijn banden met gaten daarin, en daar kunnen vervolgens Emera in geplaatst worden. Dit zijn kristallen die je tijdens het verkennen van een dungeon tegen kunt komen, en deze edelstenen geven je extra statistische bonussen tijdens die expeditie. Verlaat je een dungeon, dan raak je al jouw Emera kwijt.

  Elk avontuur kan daardoor anders uitpakken. Je weet immers nooit welke vijanden en power-ups je tegenkomt. Je hebt bovendien een beperkt aantal slots in je rugzak, waardoor je ook nog eens moet nadenken welke spullen je meeneemt de dungeon in. Het geeft Pokémon Super Mystery Dungeon een extra laag die de game aanzienlijk leuker maakt, zonder dat het te ingewikkeld wordt. Het is een mix van nieuw en oud.

  Wint geen orginaliteitsprijs

  De dungeons voelen lekker old school aan, maar de gameplay blijft te allen tijde lekker fris. Het zijn vooral de subtiele aanpassingen en toevoegingen die Pokémon Super Mystery Dungeon doet onderscheiden van de andere delen uit de serie. De looplets, het feit dat nu alle 720 (!) Pokémon in de game zitten, dit soort minimale verschillen. Er wordt voortgeborduurd op een werkende formule, en het is dan ook maar de vraag of bekenden van de serie hier net zoveel lol mee beleven als nieuwkomers.

  Maar of je nou een beginner of een veteraan bent, er is één ding waar alle spelers van kunnen genieten: de visuals. Pokémon Super Mystery Dungeon ziet er prachtig uit. De wereld spettert van je scherm, en de 3D-effecten ogen eveneens top. De werelden hebben een prachtige cartoony stijltje, en overal zijn details te vinden. Zeker voor een handheldgame valt er op grafisch gebied niks te klagen.

  pokémon super mystery dungeon review combat scene

  Pokémon Super Mystery Dungeon Review - Toffe expeditie!

  Er valt sowieso vrij weinig te klagen over Pokémon Super Mystery Dungeon. De game is wellicht niet het meest vernieuwende deel binnen de reeks, maar wat het doet, doet het wel verdomd goed. De dungeons bieden een goede uitdaging tijdens de gevechten, en geen enkel avontuur voelt hetzelfde aan. Bovendien is het verhaal interessant en van een goede lengte, waardoor je zeker wat uren kwijt bent.

  Grafisch is Pokémon Super Mystery Dungeon een lust voor het oog, met mooie omgevingen vol detail. Met zo'n lijst kun je niet anders concluderen dat Pokémon Super Mystery Dungeon zeker het exploreren waard is. Dus trek je stoute schoenen aan en ga op avontuur, en word de beste avonturier die de Pokémon wereld kent!

  8.5

  De plus- en minpunten

  • Uitdagende dungeons
  • Subtiele extra's houden het fris
  • Visueel hoogstaand
  • Weinig nieuws vergeleken met vorige delen

  Pokemon Super Mystery Dungeon

  Verkijgbaar vanaf 19 february 2016

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.