Pokémon Shuffle Review - Leuk voor korte duur

  Ook Nintendo slaat met Pokémon Shuffle de weg in van free-to-play games. Je kent ze waarschijnlijk wel, de games als Candy Crush die je even snel tussendoor speelt. Of dat een goede zet is van Nintendo lees je in onze Pokémon Shuffle Review!

  Pokémon Shuffle is een puzzelgame gebaseerd op het drie-op-een-rij principe. Dat wil zeggen dat je drie Pokémon-hoofden op een rij moet zien te krijgen om zo punten te scoren. De punten die je scoort zorgen voor schade aan de Pokémon die zich op dat moment in het level bevindt.

  Je krijgt maar een aantal beurten om deze Pokémon te verslaan, dus probeer je zo groot mogelijke combinaties op het speelbord te maken. Lukt het jou om zijn levensbalk op tijd naar nul procent te brengen, dan kun je hem vangen. Maar let op, want hoe meer beurten je over hebt, hoe groter de kans is dat je hem uiteindelijk vangt.

  Pokemon vangen en later gebruiken

  De Pokémon die je uiteindelijk vangt, kun je in latere levels ook weer meenemen in je team. Dit kan tot maximaal vier Pokémon en zorgt ervoor dat het makkelijker wordt om aan het einde van een level de Pokémon te vangen. Elke Pokémon heeft namelijk zijn eigen bonus van extra schade tot een bepaalde combo of een mega evolutie, mits je de juiste steen hebt. Maak hier dus de juiste keuze voor extra profijt.

  De Pokémon uit je team die zich uiteraard op het speelbord bevinden, hebben ook daar de klassieke voordelen. Moet je een vuur-Pokémon verslaan en heb je een water-Pokémon uit je team op het speelbord, waar je vervolgens een combinatie mee maakt? Dan zorgt dat voor extra effectiviteit en schade zoals we dat uit de Pokémon-serie kennen.

  pokemon shuffle review

  Microtransacties nemen de gameplay over

  De gameplay is eigenlijk heel vermakelijk en doet niet onder voor Candy Crush. Het probleem begint alleen zodra je de beginnersoefeningen hebt voltooid. Dan komt de rol van microtransacties helaas alweer om de hoek te kijken en zul je of moeten wachten of betalen. Pokémon Shuffle maakt hier gebruik van drie verschillende soorten valuta: harten, munten en juwelen.

  De harten gebruik je voor het spelen van een level en kun je uiteraard kopen door echt geld te besteden. Daarnaast kun je ook wachten tot je weer een hart krijgt, alleen duurt dat wel dertig minuten per hart. Dat is in principe nog niet zo erg, tot het moment komt dat ze op zijn. Ook wetende dat één level vaak nog minder dan een minuut duurt, maakt dit extra jammer.

  De munten zijn er om extra moves, een XP-verdubbelaar of andere dingen te kopen. Munten kun je kopen met juwelen of door Street Pass aan te zetten. Het duurt overigens wel erg lang voordat je wat munten hebt verzameld. Als laatste hebben we nog de juwelen die je heel af en toe in de game krijgt, maar vooral toch zult moeten kopen. De juwelen wissel je in tegen harten of munten als je die snel wilt hebben.

  Gotta Catch 'Em All

  Wat betreft de gameplay stelt Pokémon Shuffle dus eigenlijk niet zoveel voor. Het vangen van Pokémon is niet nodig om verder te komen in het spel, maar is wel leuk om te doen. De slogan van Pokémon is uiteraard ‘Gotta catch 'em all’ en dat weet Nintendo ook. Of je moet 'erg' veel geduld hebben om ze allemaal te vangen, of je moet geld in de game gaan stoppen. Dat dan voor een puzzelspelletje wat eigenlijk gewoon gratis hoort te zijn.

  Nintendo heeft al eerder games gemaakt die free-to-play zijn, alleen krijg je dan een kale game waarbij je extra content moet kopen. Wat Pokémon Shuffle doet ligt meer in de straat van Candy Crush. Je kan spelen, maar zijn je levens op dan is het einde in zicht en bieden geduld of geld de enige verlossing.

  Kinderen moeten dit ook kunnen spelen

  Wij kunnen ons voorstellen dat veel kinderen dit soort games ook spelen en daar dus ook voor zullen moeten betalen, als ze er veel gebruik van willen maken. Het is jammer dat dit soort smartphone-type games ook naar de 3DS komen. Ondanks de omvang van de game is het vertalen van de weinige tekst in de game niet gelukt, wat voor de jonge kinderen die hier ook mee in aanraking komen wel van belang is.

  Dat maakt eigenlijk dat Pokémon Shuffle een beetje aanvoelt als een game die even snel in elkaar is gezet om mee te doen aan de free-to-play trend. Maar wat hebben we te klagen, het is toch een gratis game? Wat hadden we anders verwacht. Dat we gratis konden spelen zonder te betalen?

  pokemon shuffle review

  Pokémon Shuffle gratis downloaden in de Nintendo eShop

  Pokémon Shuffle is een 3DS-game die gedownload kan worden in de Nintendo eShop. Naast de 3DS is hij natuurlijk ook op de 2DS te spelen. Deze game borduurt verder op de Pokémon-franchise en plukt de vruchten van andere free-to-play games die je eigenlijk eerder op een smartphone zou verwachten.

  Een makkelijke manier voor Nintendo om makkelijk geld te verdienen en verder gaan met een idee of basis van een andere succesvolle game als Candy Crush. Het grappige is dat Nintendo al eerder een soort Pokémon Shuffle heeft gemaakt. Die game heet Pokémon: Link Battle en kon wel worden gekocht tegen een betaling. Het is dus jezelf afvragen of je liever een game koopt die je voor altijd kan spelen, of constant geld in een gratis game wil stoppen.

  Leuk voor een korte duur

  Pokémon Shuffle is uiteindelijk best een leuk spel geworden en is leuk als je af en toe niks te doen hebt en even een paar minuten een game wilt spelen. Het idee achter het drie-op-een-rij principe is goed uitgewerkt en zorgt met de Pokémon-elementen voor een unieke Pokémon-sfeer.

  Verder ligt de focus erg op de microtransacties en kun je er helaas niet langer dan een aantal minuten mee spelen voordat je weer uren moet wachten tot al je levens zijn aangevuld. Geld in deze game stoppen is wel het laatste wat we verstandig achten en is beter te besteden aan een volwaardige Pokémon-game.

  4.5

  De plus- en minpunten

  • Drie op een rij principe
  • Leuke Pokemon draai
  • Unieke muziek
  • Microtransacties
  • Geen vertaling
  • Korte spelsessies
  • Weinig free-to-play

  Pokemon Shuffle

  Verkijgbaar vanaf unknown

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.