LittleBigPlanet 3 Review - Dé co-opgame voor PS4 en PS3

  Denk vrolijk, denk kleuren, denk co-op, denk Sony. Dan denk je maar aan één serie: LittleBigPlanet! Na twee succesvolle, exclusieve delen op de PlayStation 3 is het tijd voor een nieuw deel: LittleBigPlanet 3. Een avontuur waarin naast het bekende karakter Sackboy ook andere personages geïntroduceerd worden.

  De platformer LBP3 verschijnt niet enkel op PS4, maar ook op PS3. Voor het eerst heeft LBP een overkoepelende verhaallijn. Sackboy moet de planeet Bunkum redden van Newtown en drie titanen. Newton? Jawel, dit knaapje dat een gloeilamp als hoofd heeft is nieuw in de serie. Het ventje heeft twee gezichten: hij lijkt aardig, maar eigenlijk heeft hij niets meer dan kwaad in de zin!

  Newton is de bad guy in LittleBigPlanet 3.

  Vanouds platformen in LittleBigPlanet

  Dus gaat Sackboy de strijd met hem aan. In diverse werelden moet Sackboy weer als vanouds platformen. LittleBigPlanet 3 zit heerlijk vol met herkenbare elementen uit de twee eerdere games.

  Zo moet Sackboy geregeld op objecten springen die hem verder doen stuiteren naar een ander gebied waarbij er gespeeld wordt met de voor- en achtergrond. Natuurlijk kan dit hele avontuur weer met vier man gespeeld worden; wel zo leuk!

  Wat opvalt aan LittleBigPlanet 3 is dat de game wat grimmiger is dan voorgaande delen. Had deel één nog een super vrolijk kleurenpalet, de werelden in deeltje drie zijn wat grauwer. Is dat erg? Nee. Al gaat een stukje LBP-vrolijkheid hierdoor wel verloren.

  Is LittleBigPlanet 3 goed genoeg? Je lees het in deze review

  Los gezien hiervan biedt LittleBigPlanet 3 wel een hele leuke ervaring, met bovendien genoeg vernieuwingen. Voorgaande LBP-games waren niet wezenlijk anders van elkaar; dat is deel 3 toch wel. Dit komt onder andere door de introductie van nieuwe karakters. Met Newtown speel je niet, maar wél met Oddsock, Toggle en Swoop die je gaandeweg vrijspeelt.

  Nieuwe personages!

  Oddsock is een soort hond, maar dan als lappenpop. Hij is veel sneller dan Sackboy en kan op muren springen zoals Sackboy dat niet kan. Het karakter beweegt enorm soepel en is met name in de laatste twee levels erg leuk om te bedienen, waarin het snelle aspect erg nauw steekt in de gameplay. Uitdaging, jawel!

  Een ander nieuw karakter is Toggle, waarbij je twee voor de prijs van één hebt. Toggle is groot en zwaar, en best een log beest, maar met één druk op de knop krijg je een kleine Toggle die juist heel snel en klein is. De puzzels met Toggle zijn briljant in LittleBigPlanet 3 en hij is dan ook veruit het tofste nieuwe karakter in de game. Tot slot is daar Swoop: een vogeltje dat snel kan vliegen.

  Het is bijzonder om te zien hoe de drie nieuwkomers goed in het LBP-universum passen alsof je nog nooit een ander LBP-game anders gespeeld hebt. Elk karakter heeft zijn eigen puzzels en hoewel de gameplay in LBP3 (op de laatste twee levels na) nooit moeilijk is, is het een genot om met deze drie karakters te bedienen.

  LittleBigPlanet 3 is net niet de game waarop gehoopt is

  Gemiste kans

  Enige minpunt is wel dat je de personages maar kort bestuurt, want veel levels heeft LBP3 niet. Al moet de game het natuurlijk voor een groot deel hebben van de levels die spelers zelf maken: play, create en share! Maar ondanks dit gegeven is het zonde om te zien dat je de karakters steeds los van elkaar bestuurt.

  Je speelt dus één level met één karakter. Alleen in de laatste paar levels komen de karakters samen om Newtown te verslaan, maar ook daar bestuur je per gedeelte van een level één karakter.

  Hoe tof zou het niet geweest zijn om een LEGO-structuur in LBP terug te zien, waarbij je puzzels op moet lossen door steeds van karakter te wisselen? Dat je bij een stuk klein moet zijn om door een opening te kunnen, en dus kleine Toggle moet zijn, waarbij je vijf minuten later ergens in de lucht iets moet doen met flapperende Swoop? Als LBP-fan verwacht je dit, maar het gebeurt niet.

  Pas tegen het einde komen de drie personages samen, maar ook dan speel je eerst met Toggle, dan met Swoop om daarna te eindigen met Oddsock. Tussendoor wisselen is geen optie. Enorm zonde, want LBP pretendeert voor het eerst een overkoepelende verhaallijn te hebben, maar voelt minder dan ooit aan als eenheid.

  Sackboys vriendjes mogen even meedoen, maar niet te lang. Een idee dus voor LBP 4 om hier meer uit te halen, want de karakters zijn zeker tof!

  LittleBigPlanet 3 was beter geweest met vrije afwisseling tussen de karakters

  Genoeg om te doen

  Losgezien van deze kritiek is LBP3 een fijne platformer zo aan het einde van het jaar. Eén waar je de komende maanden enorm veel plezier aan kan beleven. Bovendien kent LBP3 naast de nieuwe karakters nog meer toffe vernieuwingen.

  Sackboy kan opeens als een soort 007 heel toffe dingen doen met nieuwe features die je vrijspeelt. Zo heeft hij een helmpje waarmee hij aan draadjes kan hangen, laarzen waarmee hij verder kan springen en meer toffe acties waardoor de gameplay van Sackboy leuker is dan ooit!

  Het is dan ook jammer dat je game zo hebt uitgespeeld. De singleplayer duurt niet zo lang, maar die levels kun je altijd weer opnieuw spelen in co-op. En de grootste kracht van LBP is natuurlijk zelf levels bouwen, iets waar deel een zich enorm op de kaart zetten.

  Ook in LittleBigPlanet 3 zijn de opties oneindig en de eerste eigengemaakte levels die online staan, zijn nu al pareltjes. Ga als Street Fighter in de ring, of beleef een episch Titanic-level. Met alle mensen die LBP3 kopen, kan het niet anders dat het creëergedeelte een weergaloos succes wordt en LittleBigPlanet de game is voor platformers die je elke week weer nieuwe dingen laat beleven.

  LittleBigPlanet 3 met veel nieuwe power-ups

  Power-Ups maken

  In LittleBigPlanet 3 kun je naast het uitgebreid maken van levels ook eigen power-ups maken; nóg een nieuwe toffe feature. Je begint met de Blaster Handle-tool die lijkt op een handvat waar je van alles aan vast kunt maken. Je kan bijvoorbeeld een ballon aan de Blaster Handle-tool maken, waarna je aangeeft deze op te blazen terwijl je op de actie-knop drukt.

  Dit zorgt ervoor dat Sackboy opstijgt en je over allerlei obstakels kan vliegen. Stel je voor dat je alle dingen die je in LittleBigPlanet 3 kunt verzinnen aan de Blaster Handle-tool kunt vastmaken. Dat zorgt voor oneindige mogelijkheden, al is dit wel voor de gevorderde LittleBigPlanet 3-speler.

  Is LittleBigPlanet 3 de game waarop gehoopt is? Je leest het in deze review!

  LittleBigPlanet 3 - Sony doet het weer

  LittleBigPlanet 3 is een leuke, exclusieve platformer van Sony die je zeker in huis wilt halen als je een PS3 of PS4 hebt. Als je nog nooit een LBP hebt gespeeld, krijg je een fantastische ervaring voorgeschoteld waar je in de co-op geen genoeg van krijgt. Wel is het zo dat de doorgewinterde LBP-speler stiekem iets meer verwacht had van de nieuwe personages.

  Swoop, Oddsock en Toggle stellen zeker niet teleur, maar juist omdat ze zo goed in het LBP-universum passen, had hun rol groter mogen zijn. Dat je niet kan wisselen tussen de drie, is een groot gemis. Dat neemt niet weg dat LittleBigPlanet 3 dé co-opgame voor PS3 en PS4 van het najaar is en Sony het wéér geflikt heeft.

  8.5

  De plus- en minpunten

  • Toffe nieuwe karakters
  • Play, create en share
  • Sackboy als 007
  • Niet tussen karakters switchen
  • Minder vrolijk (kleurenpalet)

  LittleBigPlanet 3

  Verkijgbaar vanaf 26 november 2014

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.