Pokemon GO Plus Review - Mosterd na de maaltijd

  De Pokemon Go Plus, de wearable waarmee je Pokemon GO kunt spelen zonder op je telefoon te hoeven kijken is eindelijk verkrijgbaar. We hebben de Plus enkele dagen getest. Doet de wearable wat het belooft en is Nintendo niet een beetje laat met het uitbrengen van de Pokemon GO Plus? Je leest het in deze Pokemon GO Plus review!

  Niemand is het ontgaan: deze zomer was Pokemon GO een regelrechte hype. Het recordaantal spelers en de teruggekeerde populariteit van Pokémon zorgde voor flinke omzet. Maar al snel na de release van de mobiele game verloor de app een groot aantal gebruikers. Mede door updates waardoor het minder makkelijker werd om Pokémon te vinden, verloor de app snel aan populariteit.

  Vorige week vrijdag bracht Nintendo dan de Pokemon GO Plus uit, enkele maanden later dan gepland was. Dat de hype al geruime tijd voorbij was tijdens de release heeft overigens geen effect gehad op de verkoop van de Plus. Het apparaatje was overal op de dag van release uitverkocht.

  Wij kregen van Nintendo een exemplaar opgestuurd om te testen. Onze ervaringen lees je in deze Pokemon GO Plus Review.

  Pokemon GO Plus Review

  Not too cool for old school

  De Pokemon GO Plus wordt geleverd in een simpele kartonnen verpakking met daarin de Plus, een armbandje dat te monteren is aan de Plus en twee handleidingen. Al met al ziet het apparaatje er niet verkeerd uit. Wat verder wel direct opvalt is dat wanneer je de armband aan de plus wilt bevestigen, je eerst het clipje moet losschroeven. Hoe old school.

  Old school is misschien ook wel waar Nintendo op in wil zetten met het design van de Plus. Het stoffen bandje dat geleverd wordt bij de Pokemon GO Plus doet denken aan het eerste horloge dat je voor je verjaardag kreeg als 90's kid, of dat bandje dat je in zwembaden krijgt, zodat je je kluissleutel niet verliest tijdens het zwemmen.

  Daarnaast wordt de plus geleverd met een standaard 2032 platte batterij. Wanneer de batterij leeg is zul je het accesoire dus eerst moeten openschroeven om de batterij te vervangen, voor je verder kunt spelen. Old school, maar niet zo handig.

  In het kader van betaalbaarheid is dit natuurlijk een logischere optie dan een oplaadbare batterij, maar het roept wel herinneringen op aan het spelen van Pokémon Red op je Gameboy Colour. En zelfs die batterij was makkelijker te vervangen.

  Pokemon GO Plus Review

  Gemak dient de mens, maar niet de trainer

  Het installeren van de Pokemon GO Plus zelf is gelukkig wel een eitje. Het apparaat is zo gekoppeld en dit levert verder ook geen problemen op. Nadat je de Plus voor de eerste keer aan je telefoon hebt gelinkt is het enkel nog een kwestie van de wearable linken aan je telefoon, elke keer als je de app opnieuw opstart. Dit doe je door op het nieuw verschenen icoontje te tikken op je scherm en vervolgens de knop van de GO te drukken.

  Wanneer je de Pokemon GO Plus gekoppeld hebt aan je telefoon, kan het scherm uit en kun je gaan beginnen met lopen. Elke keer als je in de buurt van een Pokémon of Pokéstop komt, gaat de Plus trillen en begint het lampje in de knop te knipperen. Voor elke melding heeft de Plus een andere kleur. Blauw is voor Pokéstops, groen is voor Pokémon die je al in je Pokédex hebt en geel is voor Pokémon die nieuw voor je zijn.

  Met één druk op de knop van de Plus spin je de Pokéstop of gooi je een Pokéball. De Pokéstops zullen je direct de spullen geven, maar het vangen van Pokémon is toch iets minder eenvoudig. Wanneer je een Pokémon tegenkomt en je op de knop drukt, zal de app een Pokéball gooien. Hierna simuleert de Plus de bewegingen van de Pokéball door een aantal keer lichtblauw te pulseren.

  Als je hierna alle kleuren van de regenboog in razend tempo voorbij ziet schieten heb je de Pokémon gevangen. Waneer de Plus echter met rood licht begint te knipperen, moet je het opnieuw proberen. De Pokémon GO Plus staat het alleen maar toe om normale Pokéballs te gooien en ook berries zijn niet te gebruiken. Dit heeft er meer dan eens in geresulteerd dat de Plus heftig met rood licht begon te knipperen, waarna we het opnieuw moesten proberen.

  Uiteindelijk leidt dit tot frustratie en besluit je om toch maar je telefoon uit je zak te halen om het zelf te doen, weet je ook meteen of je geen tijd en Pokéballs aan het verspillen bent aan het vangen van nog zo'n Pidgey of Weedle. De Pokémon GO Plus is dus niet ideaal voor het vangen van Pokémon, tenzij je graag Pidgey's en Weedle's vangt om het meeste uit de tijd van je Lucky Egg te halen.

  De Plus maakt het vangen van Pokémon eenvoudiger, doordat je alleen nog maar op een knopje hoeft te drukken. maar eigenlijk hoeft het helemaal niet eenvoudiger te zijn, want de game is al enorm eenvoudig van opzet.

  Pokemon GO Plus Review

  Hoe "plus" is de Plus eigenlijk?

  De vraag is dan ook wat de Pokemon GO Plus toevoegt aan je ervaring met Pokémon GO. Afgezien van het vangen van Pokémons weet de Plus toch wel op verschillende vlakken te scoren. Zo heeft de wearable verschillende features die hij eigenlijk niet zou hebben, als we uitgaan van de berichtgeving van Nintendo.

  Zo blijkt dat de Pokémon GO Plus je afgelegde kilometers wél bijhoudt, ondanks dat deze feature niet genoemd werd door Nintendo. Deze functie komt als geroepen, want wanneer je rondloopt om je eieren uit te laten komen, of candy wilt verzamelen voor je buddy Pokémon wil je niet continu op je telefoon hoeven te kijken.

  Daarnaast is de Plus ideaal voor tijden dat je te druk bezig bent om je volle aandacht te richten op Pokémon GO. Zo kun je toch nog die Pokéstops en kilometers meepakken die je anders gemist zou hebben. Bijvoorbeeld wanneer je op de fiets onderweg bent of een rondje gaat hardlopen. Op die momenten is het simpelweg te gevaarlijk om constant op je telefoon te kijken, de Pokémon GO Plus biedt dan oplossingen.

  Pokemon GO Plus Review

  Beetje laat Nintendo...

  Toch lijkt het grootste probleem met de Plus vooralsnog de timing te zijn. Pokémon GO is gewoon niet meer zo relevant als de game een paar weken of maanden geleden was. En hoewel dit geen effect heeft gehad op de verkoop van het apparaatje, heeft Nintendo een enorme kans gemist. Het concept van de Plus is leuk en dit heeft ongetwijfeld gezorgd voor het grote aantal pre-orders, maar helaas maakt de wearable de hype niet waar.

  Nu de hype van Pokémon GO grotendeels voorbij is, is het nog maar de vraag of spelers terugkeren voor features als deze. Welicht worden er later, door software-updates, nog functionaliteiten toegevoegd die de Plus interessanter maken, maar voorlopig lijkt het erop dat het voor veel trainers einde verhaal is. Dat is jammer, want het apparaat heeft wel potentie.

  Het apparaat werkt goed en in de tijd dat we het gebruikt hebben, hebben we maar enkele keren meegemaakt dat het apparaat de verbinding verloor. Het vangen van Pokémon werkt dan misschien nog niet zo goed, maar dit zou in theorie op te lossen zijn door een software-update. Het zou al helpen als er een optie zou zijn om automatisch berries te gebruiken of vanaf een bepaald CP een betere Pokéball te gebruiken.

  Daarnaast lijkt het sterk dat enthousiasme voor het spelen van Pokémon GO zich ook noodzakelijk vertaalt in enthousiasme voor het zo nu en dan drukken op een knopje. Pokémon GO is in de eerste plaats een AR-game en de Plus gaat volledig voorbij aan het AR-gedeelte van de game, waardoor de hele ervaring teruggebracht wordt tot wat vibraties en knipperende lampjes.

  Pokemon GO Plus Review

  Pokemon GO Plus Review - Abridged Reality

  Al met al is de Pokemon GO Plus een prima apparaat en als je een doorgewinterd Pokémon GO speler bent, zul je er ongetwijfeld plezier mee beleven. Hoewel we onder de indruk zijn van de functionele kwaliteiten van de Plus, zijn we niet overtuigd dat het een revolutionaar apparaatje is.

  Hoewel er in essentie niet zo veel mis is met het het apparaat, is de Plus toch niet alles wat we hoopten te zien. Het doet alles (en meer) wat het belooft te doen, maar de lol van het spelen van Pokémon GO zit hem toch voornamelijk in het AR-gedeelte. De Pokémon GO Plus onderstreept dit eigenlijk alleen maar. Wellicht zullen er in de toekomst met software-updates meer functionaliteiten toegevoegd gaan worden waardoor de Plus Pokémon GO beter ondersteunt, maar voorlopig is het allemaal erg magertjes.

  6.5

  De plus- en minpunten

  • Eenvoudig te installeren
  • Verschillende kleuren voor verschillende gebeurtenissen
  • Registreert afgelegde kilometers
  • Batterij is niet oplaadbaar en lastig te vervangen
  • Lage catch rate
  • Beperkte opties voor het vangen van Pokémon
  • AR-ervaring mist door de Plus

  Pokemon GO

  Verkijgbaar vanaf 15 july 2016

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.