Mario Party Star Rush hands-on - Vlot speelplezier

  Mario Party Star Rush verschijnt 7 oktober, maar wij gingen er alvast mee aan de slag. In de 3DS game ga je aan de slag binnen de bekende Mario Party formule. Star Rush heeft één belangrijke vernieuwing: je hoeft niet meer op je beurt te wachten! Hoe dat is, lees je in deze Mario Party Star Rush hands-on!

  De Mario Party franchise gaat al sinds 1998 mee, toen het origineel verscheen voor de Nintendo 64. Het spel, waarbij je met vier spelers een virtueel bordspel speelt, roept voor menig persoon warme herinneringen op. Eigenaren van een 3DS konden eerder al aan de slag met hun favoriete Mario-karakter in Mario Party Island Tour. Die game kreeg van ons een 6 omdat hij, zeker in vergelijking met ander games uit de franchise, verschrikkelijk traag aanvoelde.

  Mario Party Star Rush bevaart een nieuwe koers

  Met Mario Party Star Rush gooit Nintendo dan nu ook het roer om en laat zien naar fans te luisteren. De belangrijkste nieuwe feature van Star Rush is dat je niet meer op je beurt hoeft te wachten. Op die manier zit je dus niet continu te wachten op die trage computer die maar niet dat ellendige blok wil koppen. In Mario Party Star Rush rolt iedereen tegelijkertijd de dobbelsteen en, aangezien je op de 3DS toch voornamelijk tegen de computer speelt, ben je niet het grootste deel van je tijd kwijt aan het wachten op andere spelers.

  Dit betekent ook dat iedereen dus in dezelfde beurt hun karakter verplaatst. Welke route je daarbij kiest, mag je zelf weten, de borden zijn namelijk niet linieair. Aangezien je niet weet welke route je tegenstanders gaan nemen, zou het zo kunnen zijn dat iemand net die munten waar jij op uit was voor je neus wegkaapt en als je terecht komt op hetzelfde vakje als één van je tegenstanders start er een kort duel. Dit alles zorgt ervoor dat de game in een bepaalde flow blijft die we misten bij voorgaande titels uit de franchise.

  Mario Party Star Rush hands-on

  Afwisseling door verschillende game modes

  In Mario Party Star Rush zijn verschillende game modes te vinden. Allereerst is daar bijvoorbeeld het Toad-toernooi, waar we ook mee aan de slag konden op gamescom. In deze modus speel je één van de vier toads die tegelijkertijd op een speelveld te vinden zijn. In het Toad-toernooi verschijnen er na een bepaalde tijd verschillende karakters uit het Mario-universum die je kunt rekruteren door met je Toad hun vakje te passeren.

  Elk potje Toad-toernooi eindigt met een eindbaasgevecht, waarbij je samen moet werken met de andere toads om een eindbaas te verslaan. De Toad die het vakje van de eindbaas als eerste bereikt activeert het gevecht. De andere toads moeten vervolgens zo snel mogelijk op hun A-button tikken om ook aan het gevecht deel te kunnen nemen. Daarbij geldt dat hoe verder je verwijderd bent van de eindbaas, hoe vaker je moet klikken.

  In de eindbaasgevechten word je geholpen door je gerekruteerde personage. De verschillende eindbazen waar je het tegen opneemt kennen we van de Mario games. Zo kom je onder andere tegenover King Bob-omb, King Boo en Bowser te staan. Elke eindbaas levert een uniek gevecht op, wat ervoor zorgt dat de minigames lekker afwisselend blijven.

  Mario Party Star Rush hands-on

  De modus Muntenrace gaat om het verzamelen van zoveel mogelijk muntjes in een set van drie minigames per ronde. Als je op zoek bent naar een snel potje Mario Party, is dit de gamemode voor jou. De bedoeling is dat je zo veel mogelijk muntjes verzamelt om zo snel mogelijk rondjes over het bord te kunnen rennen. Daarnaast gebruik je verschillende items om je vijanden te slim af te zijn. Rondes van deze gamemode zijn te spelen in vijf minuten, wat ideaal is als je even ergens tussendoor een spelletje Mario Party wilt spelen.

  Ballonnenjacht is daarentegen een modus die bedoel is voor langere speelsessies. Deze modus is ook het leukst om samen met vrienden te spelen. De speelvelden in deze modus hebben ook een vaste route, maar je bent vrij om te bewegen in welke richting je maar wilt. Ballonnenjacht draait om het verzamelen van zoveel mogelijk sterren en muntjes, die je nodig hebt om sterren te kunnen kopen.

  De vakjes met ballonnen die kenmerkend zijn voor deze modus triggeren een minigame zodra je op het vakje terecht komt. Alle spelers mogen dan tegelijkertijd aan de beurt zijn, deze modus kan toch voor lange potjes zorgen. Zeker wanneer je potjes van 20 beurten of meer gaat spelen, kunnen de sessies lang voortduren.

  De laatste modus die we gespeeld hebben voor de Mario Party Star Rush hands-on is Melodiegenie, een simpel ritmespel waarbij het de bedoeling is om op het juiste moment op het touchscreen tikt om zo samen met de computer of vrienden bekende liedjes uit de Mario games na te spelen. Dit is zo makkelijk gemaakt dat het voor iedereen toegankelijk blijft, maar helaas zorgt dit er ook vaak voor dat deze gamemode simpelweg te makkelijk is.

  Mario Party Star Rush hands-on

  Leuke collectie minigames

  De minigames vormen in elke Mario Party game een groot onderdeel van de hele ervaring. Gelukkig zitten de minigames in Mario Party Star Rush erg goed in elkaar. De gehele collectie kent veel afwisseling, al leek het er in het begin wel op dat we voornamelijk met de A-knop bezig waren. We waren dan ook blij te zien dat de vrij te spelen minigames hier meer variatie in wisten te brengen.

  Zeker in de muntenrace hebben we een paar leuke, vernieuwende minigames gespeeld. Al met al lijkt het een klassieke collectie te worden, met een aantal uitschieters, flink wat goede games en slechts een aantal saaiere spellen. Zeker de boss fights zijn leuk, wat natuurlijk fijn is aangezien deze de hoogtepunten van de potjes moeten vormen.

  Mario Party Star Rush hands-on - een goed vooruitzicht

  Gelukkig weet Mario Party na al die tijd nog steeds relevant te blijven. Nintendo heeft laten zien dat het de feedback van fans serieus neemt en heeft oude mechanics de deur uit gegooid en plaats gemaakt voor nieuwe verbeteringen. Het lijkt erop dat Mario Party Star Rush een waardevolle toevoeging gaat worden aan de Mario Party franchise en dat we nog veel lol gaan beleven met de game, met of zonder vrienden.

  Mario Party Star Rush

  Verkijgbaar vanaf 7 october 2016

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.