Pokémon Crystal Review - Staat nog steeds sterk

  Ongeveer 18 jaar geleden maakte de wereld voor het eerst kennis met het meesterwerk dat Pokémon Crystal heet. Inmiddels zijn we vele generaties verder, zowel op het gebied van Pokémon games als Nintendo systemen. Onlangs is Crystal naar de 3DS gehaald via de virtual console en in deze Pokémon Crystal review lees je of de game nog steeds indruk maakt!

  Pokémon Crystal was een uniek deel in de reeks Pokémon games, die toen nog lang niet zoveel delen telde als nu. Hoewel de game, die in 2001 in de Europese winkelrekken kwam te liggen, op het eerste gezicht niet veel leek te verschillen van voorgangers Gold en Silver, bracht Crystal een uitgebreid scala aan nieuwe gameplay features die ervoor zorgden dat Crystal met recht de superieure versie van de drie genoemd mocht worden.

  Een korte geschiedenisles

  Zo introduceerde Crystal voor het eerst in de Pokémon serie een vrouwelijke protagonist. Inmiddels is dit niet meer weg te denken uit de Pokémon games, aangezien je in de meest recente games zelfs je oogkleur, haarkleur, huidskleur en kleding kan veranderen, maar vroeger moesten we het toch echt doen met één standaard, mannelijk personage. Kris (de officiële naam van Crystal's protagonist) bracht daar verandering in, waardoor we eindelijk de optie kregen om als vrouw de wereld van Pokémon te verkennen.

  Maar een nieuwe protagonist was niet het enige moois dat Crystal te bieden had. Zo hadden Pokémon nu voor het eerst geanimeerde sprites, wat de gevechten een stuk interessanter maakte. Daarnaast speelt de legendarische Pokémon Suicine een grote rol in de geüpdatete verhaallijn van de game, die bovendien toffe elementen (en natuurlijk legendarische Pokémon) uit Gold en Silver combineert. Ten slotte konden spelers de ultieme strijd aan gaan in de nieuwe Battle Tower. Voor zijn tijd bracht Crystal dus genoeg nieuws, maar de vraag is natuurlijk of de game vandaag de dag nog steeds relevant is.

  pokémon crystal review

  Overweldigend nostalgisch

  Vanaf het moment dat Pokémon Crystal via de virtual console van de Nintendo 3DS wordt opgestart, is het gevoel van nostalgie overweldigend. Dezelfde bekende 8-bit deuntjes en natuurlijk die prachtige 2D pixel graphics die we kennen van de vroege Pokémon games. Om eventuele verwarring te voorkomen: deze versie van Pokémon Crystal is een pure port, het is geen remaster of remake. Dus net als de andere Pokémon games die eerder via de virtual console op de Nintendo 3DS verschenen: Gold, Silver, Red, Blue en Yellow.

  Is het dan eigenlijk niet gewoon een simpele cashgrab van Nintendo? Nee, zeker niet. Voor de Pokémon fans en verzamelaars is vooral de fysieke versie interessant, waarbij de downloadcode in een doosje wordt verpakt die sterk lijkt op de originele game uit 2001. Om de prijs hoef je het ook niet te laten, aangezien Crystal een klein prijskaartje heeft van slechts €10,- (zowel fysiek als digitaal). Bovendien is het belangrijkste pluspunt aan deze versie simpelweg het gemak van een modern systeem als de Nintendo 3DS; je hoeft nu niet meer telkens je oude GameBoy Color van zolder te halen, af te stoffen én hopen dat 'ie het nog doet, om de game te kunnen spelen.

  pokémon crystal review

  Naar een hoger niveau getild

  Wat snel opvalt, is dat Crystal op de Nintendo 3DS eigenlijk nog fijner loopt dan zijn origineel op de GameBoy Color. De schermen van de moderne 3DS doen de graphics (vooral de kleuren) een stuk meer eer aan dan destijds op de GameBoy Color te zien was. Ook is het scherm een tikkeltje groter, maar gelukkig neemt de game niet het hele scherm van de Nintendo 3DS in beslag. Dit zorgt er voor dat elementen niet onnodig uitgerekt worden; alles ziet er nog prima en volgens proporties uit. Hetzelfde geldt voor de audio, die heerlijk door de speakers van de Nintendo 3DS klinkt.

  Waar sommige virtual console games je de mogelijkheid geven om via de emulator zelf je spel op te slaan, doet Crystal dit helaas niet. Dit betekent dat je op de originele manier (in het spel zelf) moet saven. Dit is mogelijk één van de enige minpunten aan deze versie van Crystal, als je het dat zou kunnen noemen: het benut niet alle mogelijkheden van de virtual console. Zeker bij een Pokémon game zou het fijn zijn om je progressie ook tijdens een gevecht te kunnen opslaan, maar aangezien dit nooit een optie was is het geen groot gemis.

  pokémon crystal review

  Pokémon Crystal Review - Nog steeds een meesterwerk

  Op de vraag die we eerder in deze review stelden, namelijk of Crystal vandaag de dag nog steeds relevant is, kunnen we volmondig "ja" antwoorden. Of je de game er nu uit nostalgie weer bij pakt, of je hem nog steeds op je lijstje hebt staan: Pokémon Crystal is altijd een goede keuze. En voor slechts €10,- is Crystal op de Nintendo 3DS de prijs meer dan waard.

  Pokémon Crystal is verkrijgbaar voor de Nintendo 3DS.

  9

  De plus- en minpunten

  • Klassieker nu binnen handbereik
  • Moderne hardware tilt ervaring naar hoger niveau
  • Boxed versie erg tof voor fans en verzamelaars
  • Zelfde meesterwerk als 18 jaar geleden
  • Benut niet alle mogelijkheden van de virtual console

  Pokemon Crystal

  Verkijgbaar vanaf 26 january 2018

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.