Pokédex 3D Pro Review

Review
donderdag, 15 november 2012 om 16:00
xgn google image
Als ultieme Pokémon fan droom je vaak over de fantasievolle wereld die de franchise te bieden heeft. Heerlijk, je eigen team bouwen. Stoere strijders zoals een Machamp of de wat schatterige waarbij je meer aan een Lillipup denkt. Je gaat ze allemaal ontdekken met behulp van het ultieme apparaatje: de Pokédex. Creatures Inc. Ontwikkelde speciaal voor de mensen met die droom de applicatie Pokédex 3D Pro.
Het is niet de eerste keer dat de encyclopedie voor Pokémon verschijnt. Destijds was het Pokédex 3D, waarmee je alle informatie van de 150 Unova-monsters tot je beschikking had. Die uitvoering werd echter uit de Nintendo eShop gehaald, om later met een opgewaardeerde versie te komen. De ontwikkelaar plakte er het woordje Pro achter en heeft er inmiddels 649 Pokémon in verwerkt. Alfabetisch gerangschikt, van Abomasnow tot Zweilous, staan ze er direct allemaal in. En dat voor een prijsje van vijftien euro.
Pikachu, ik kies jou
Laten we voor het gemak maar de bekendste Pokémon die er is als voorbeeld pakken: Pikachu. Als 3D-model ziet de gele muis er, net als vrijwel alle andere monstertjes, prachtig uit. Op het bovenste scherm kun je ze uitvoerig bekijken door ze te roteren. Van voren, vanuit de linkerbovenhoek, noem het maar op. Daarbij is echt op het detail gelet – je ziet soms dingen van de strijdertjes die je niet eens wist. Daarnaast is het ook mogelijk om ze met een druk op de knop een beweging te laten doen of ze zelfs een geluid te laten maken. Dat voelt wat onnatuurlijk, aangezien die cries echt bij de oude Pokégames horen. Is dit dan de eerste stap in de richting van een gekleurde 3DS-Pokémon?
De draagbare Poké-encyclopedie
Maar Pokédex 3D Pro is er niet alleen om het er mooi uit te laten zien. Het is er voor kennis. Pikachu’s pagina zit vol met informatie. Zo kun je precies zien dat de muis een Thunderstone nodig heeft om te evolueren in Raichu, dat Ash' beste vriend als een elektrisch type makkelijk heeft tegen een vlieg-Pokémon en welke aanvallen Pikachu allemaal kunt leren. We missen daarbij alleen nog wel wat dingen, zoals waar je Pikachu kunt vangen en de locatie van de TM’s. Twijfelachtig daaraan is wat je ermee moet. Niets van die informatie is een geheim, alles is op internet na te lezen. De fanwebsites puilen tegenwoordig eveneens uit van de kennis. Neem niet weg dat het heel fijn is om de info op een dergelijke, overzichtelijke wijze op een rijtje te hebben.
Op de foto
Naast de encyclopedie die je met Pokedex 3D Pro in huis haalt, brengt het programma ook een aantal andere opties. Eén daarvan is de AR-viewer, een afkorting voor augmented reality. Dat wil zeggen dat je de Pokémon in je de echte wereld kunt projecteren om er een foto mee te maken. Op die manier kun je Pikachu op jouw schouder plaatsen, achterover leunen tegen de immense Snorlax of achter op de rug klimmen van Salamence. Zomaar een paar suggesties die aangeven hoe leuk deze toevoeging is.
Test je kennis
Ook kun je met deze applicatie je kennis testen. Die quizzen gaan best wel ver. Zo zit er eentje in waar je de cry van een Pokémon hoort en die dan moet herkennen. En dat is, met de 649 verschillende monstertjes die het fenomeen kent, een behoorlijke uitdaging. Het woord uitdaging moet je echter niet serieus nemen. Je hebt namelijk niet veel goede antwoorden nodig. Je gaat puur voor de prestige, die je krijgt aan de hand van een bronzen, zilveren of gouden medaille.
Handig overzicht, maar te duur
Al met al is Pokédex 3D Pro een welkome applicatie die een te hoge prijs hanteert. Daarnaast heeft het flink wat mankementen. Zo was het handig geweest als je de encyclopedie direct op kon starten tijdens het spelen van bijvoorbeeld Pokémon Black Version 2 voor de Nintendo DS. Fans van de serie zien met de applicatie een droom uitkomen, net als dat in 1999 gebeurde met Pokémon Red. Voor hen is dit dan ook een must-buy, maar eenieder die zijn centen fatsoenlijk beheert, slaat dit spel over.
Cijfer: 6