Xbox 360 - De ideale opvolger

Article
donderdag, 15 november 2012 om 15:00
xgn google image
30 november is het zover, dan ligt de nieuwste console in de winkels, de Wii U. In de nieuwe generatie consoles neemt Nintendo het voortouw, in 2005 was het Microsoft dat dit deed met de Xbox 360. Over wat voor opties zou een Xbox 360 opvolger moeten beschikken?
De aanleiding
Onlangs kregen we in een Vrijdagavondshow de vraag hoe een nieuwe Xbox 360 er volgens ons uit zou moeten zien. Aan wat voor kenmerken zou dat apparaat dan moeten voldoen? Op die dag zelf had ik niet een duidelijk antwoord. Maar na er even over nagedacht te hebben de laatste dagen, weet ik maar al te goed wat ik zou willen.
Technische mogelijkheden
De Xbox 360 is eigenlijk wel een beetje af. Je merkt dat games er niet altijd meer even mooi uitzien en games bijvoorbeeld op meerdere discs worden geleverd. Neem bijvoorbeeld een Final Fantasy XIII dat op drie discs uitkwam, een probleem waar PS3-games nooit mee te maken hebben, wegens een grote opslagcapaciteit van de blu-rayschijfjes.
Bij een nieuw Xbox model zou alles wel weer op één disc mogen. Het wisselen tijdens het spelen is geen ramp, maar liever doen we dat natuurlijk niet. Verder zou het een must zijn dat er nieuwe engines gebruikt gaan worden waardoor games er mooier uit gaan zien. Dat als er een nieuwe Call of Duty of Battlefield uitkomt, de grafische pracht meer bloeit dan ooit.
Minder fouten graag
Verder zou ervoor gezorgd morgen worden dat games minder bugs en glitches bevatten dan nu. Graag op voorhand overigens. Het onlangs verschenen Medal of Honor: Warfighter schijnt nogal vastlopers te hebben, wat nu nog eens verholpen moet worden door een patch. Ik zeg: voortaan andere volgorde, eerst iets afronden, dan pas in de winkels gooien. En o, niet te vergeten: vijanden mogen slimmer.
Motion controls en 3D
Een ander belangrijk punt zijn motions controls, 3D en dat soort dingen. Zitten we daarop te wachten op de Xbox 360? 3D mag achterwege blijven. Dat is aanwezig op de PlayStation 3 en laten we eerlijk zijn: een doorslaand succes is het niet. De Sony 3D-tv ging al snel in prijs omlaag en als je goed oplet hoor je maar weinig mensen om je heen die gamen in 3D. Het klinkt allemaal spannender dan het is.
Motion controls, dat is nog wel een interessant punt. Nintendo had een enorm succes te pakken toen de Wii uitkwam, met daarbij de Wiimotion (later Wiimotion plus) en de Nunchuk. Sony en Microsoft volgden later om ook een graantje mee te pikken van het succes. Zo kwam Sony met de PS Move en Nagivation controller en Microsoft kwam met Kinect.
Kinect is prijzig apparaat van 150 euro dat je voor je tv zet, waardoor je kunt gamen met je gehele lichaam. Het voordeel is groot: gamen zonder ook maar iets in handen te hebben. Een camera registreert het hele lichaam. Daarmee behaalde Microsoft een voorsprong op de Wii. Het feit is helaas dat het idee leuker klinkt, dan het daadwerkelijk is. Veel games werken niet goed met Kinect. Of het lichaam wordt helemaal niet goed geregistreerd en als dit wel redelijk is, is er vaak een vertraging.
Het idee is dus leuk. Hoewel ik persoonlijk het liefst zittend game en niet zozeer zit te wachten op motion controls, ben ik er een voorstander van om een nieuwe Kinect bij een nieuwe Xbox 360 te zien. Wel moet dat apparaat dan sterk verbeterd zijn ten opzichte van de huidige Kinect. Dus laat Microsoft er één op de markt brengen die het lichaam wél goed registreert. Dan zijn er mogelijkheden.
Hoewel alles zal vallen en staan met het verschijnen van goede titels. Een nieuwe Kinect moet niet enkel voorzien in de markt voor casual gamers. Danstitels zijn leuk, maar kom ook met hardcore titels. Rise of Nightmares was nou niet bepaald een succes te noemen. Daarbij zijn games waarbij gebruik gemaakt wordt van voice chat natuurlijk zeer interessant. Zie je het voor je : 'soldier, kill!' - om maar een dwarsstraat te noemen.
Xbox 360 dashboard
Verder zijn er ook nog wel wat randaspecten die vernieuwd mogen worden. Ik zei het al in de Vrijdagavondshow. Als er een vriend uit mijn vriendenlijst online komt, wil ik een ander geluid hebben. Nu is het hetzelfde geluid als wanneer je een achievement vrijspeelt. Erg irritant, want je wordt voortdurend blij gemaakt met iets wat je niet krijgt. Zonde.
Over die vriendenlijst gesproken: een nieuwe Xbox mag wat meer functies bevatten. Net zoals op XGN zou het leuk zijn als je op de Xbox 360 een eigen bibliotheek kunt aanmaken, met jouw gamecollectie. Het zou interessant zijn als je voorkeuren kunt aangeven, en deze vervolgens kunt delen met vrienden om zo onderling informatie uit te wisselen. Nu kun je enkel bij vrienden zien welke games ze gespeeld hebben. Meer interactie zou leuk zijn.
Wat betreft de Marketplace zijn er ook nog een paar aanbevelingen. De PlayStation 3 kwam laatst al met een betaalsysteem waardoor mensen ook via iDeal kunnen betalen. Het wordt tijd dat Microsoft ook zoiets gaat doen. Nu moet alles gekocht worden of met een creditcard of met microsoft points. Een stukje gebruiksvriendelijkheid is iDeal, zodat je met één druk op de knop een nieuwe game of film kunt binnenhalen.
Verder zijn is er nu een muziekversies en een downloadversies voor films. Hoe tof zou het zijn als er een compleet kanaal komt om series te kunnen streamen? Uiteraard moet dit dan gekoppeld worden aan iDeal. Ik teken ervoor.
Genoeg opties voor verbetering
Het mag duidelijk zijn dat de opvolger van de Xbox 360 best wel wat innovatie kan gebruiken. Behalve dat het design mooier mag, zijn er vooral wat aandachtspunten voor huidige aspecten. Echte nieuwe dingen elementen heeft de xbox niet nodig. Meer een grote, zeer grote, update van de Xbox 360. Als bovengenoemde opties meegenomen worden door Microsoft, gaan we een mooie periode tegemoet. Natuurlijk moeten er wel flink wat nieuwe IP's verschijnen en last but not least: Het huidige account moet meegenomen kunnen worden, want alle achievements opnieuw moeten behalen is doodzonde.