Plants vs. Zombies Review

  Je planten beschermen tegen luizen, schimmels en slakken is al een hoop gedoe. Daartegenover beschermen planten jou tegen niets noemenswaardigs. In Plants vs. Zombies echter wel, daar heb je je planten namelijk nodig om zombies van je huis af te houden.

  PopCap Games staat inmiddels bekend als een groot leverancier van degelijke, simpele games voor onder andere de computer en de Xbox 360. Peggle en Feeding Frenzy zijn daar mooie voorbeelden van, die overigens bij de gamers goed in de smaak vielen. De nieuwste game heet Plants vs. Zombies. Wellicht kennen jullie het spel al, want de game waarin je huis het doelwit is van zombies, is al een tijdje beschikbaar voor de PC. Toch is Plants vs. Zombies geen simpele port van de PC-versie, maar een gloednieuwe game vol met nieuwe levels die speciaal gemaakt zijn voor Xbox Live Arcade. Wel met een prijskaartje van 1200 Microsoft Points, dus het is de vraag of we dat voor lief nemen.

  Plants vs. Zombies Screenshot 151549 Plants vs. Zombies Screenshot 151545 Plants vs. Zombies Screenshot 151546

  Zombies zijn fun
  Plants vs. Zombies kun je het beste beschrijven als een typische ‘tower defense’ game, waar je je huis moet beschermen tegen een horde zombies die maar al te graag je woning willen overnemen. Hoe houd je dat in hemelsnaam tegen? Daar hebben we gelukkig een antwoord op: planten. In de levels heb je namelijk links het huis, in het midden een grasveld en rechts de struiken waarachter de zombies zich verschuilen. Op het grasveld kun je je planten neerzetten die je kunnen helpen met het verdrijven van de zombies. Tijdens een duidelijke tutorial krijg je te zien hoe je een erwtenplant kunt gebruiken als wapen. Zet hem ergens op het grasveld neer en de plant schiet met zijn erwten de hongerige zombies neer.

  Maar daar blijft het zeker niet bij. Voor het plaatsen van zo’n erwtenplant heb je uiteraard ‘materialen’ nodig, in dit geval zonlicht. Zo nu en dan verschijnt er een icoontje in de vorm van een zonnetje en dien je er met de cursor, die overigens met de Xbox 360 controller erg fijn te gebruiken is, overheen te gaan om de lichtbronnen te verzamelen. Bij honderd lichtbronnen kun je een erwtenplant planten. Alleen moet je erg lang wachten op zonlicht, daarom heb je speciale planten die de broodnodige lichtstralen ook kunnen produceren. Zo kun je sneller de lichtstralen verzamelen en dus sneller je erwtenplanten plaatsen. En dat is nodig, aangezien de zombies niet op je willen wachten.

  En zombies zijn gek
  Naast de zogenoemde, gevaarlijke erwtenplanten zijn er uiteraard andere verscheidene soorten planten die je kunnen helpen. Denk aan een vleesetende (in dit geval een zombie-etende) plant of een ontplofbare kers. Ze zijn allemaal handig om die vervelende zombies te elimineren. Het is ook leuk dat er heel veel verschillende mogelijkheden zijn in het spel. Het maakt Plants vs. Zombies aantrekkelijk en grappig, want een als American Football-speler geklede zombie die verwoest wordt door een kers is gewoon humor. Of wat dacht je van een zombie polsstokhoogspringer die wordt opgegeten door de gevaarlijke zombie-etende plant.

  Dit alles gebeurt met een cartoony look, waardoor alles op een grappige wijze wordt neergezet. Een zombie die wordt vernietigd ziet er daarom niet vies en goor uit, maar juist humoristisch. De graphics en de muziek zorgen daar zeker voor, want een net zo’n kleurrijke en vrolijke game als deze vind je niet zo gauw.

  Plants vs. Zombies Screenshot 151548 Plants vs. Zombies Screenshot 151547 Plants vs. Zombies Screenshot 151544

  Veel modi
  Het spel kent een adventure modus, een co-op modus, een versus modus en minigames. Bij de adventure modus heb je maar liefst vijftig levels waarin je je huis moet beschermen. Het wordt uiteraard per level moeilijker, maar ook veel uitdagender. Daarom is het spel zo verslavend, omdat je telkens meer en meer wilt.

  Zo heb je in het tweede hoofdstuk van de adventure modus geen zonlicht meer, aangezien het nacht is. Dan wordt het dus een stuk moeilijker. Je hebt gelukkig nog wel die ene plant die je zonlicht kan geven. Echter gaat alles veel trager en moet je goed uitdenken wat je allemaal gaat doen: de aanval moet goed staan en de bloemen moeten veilig staan zodat ze onafgebroken de lichtstralen kunnen produceren. Naarmate het spel vordert, zul je steeds meer je hersenen moeten gebruiken om een horde zombies te overleven. Kortom, het spel is veel meer dan hersenloos zombies vernietigen. Je hebt een goed reactievermogen en tactische kennis nodig, want anders red je het niet.

  Naast de adventure modus heb je ook nog minigames en de multiplayer modus. De minigames zijn erg vermakelijk, denk aan de minigame bowlen. Daar komen zombies in een hoog tempo op je af en om ze tegen te houden gooi je bepaalde grote noten richting de zombies. Waar je echt heel veel plezier mee zult hebben is toch wel de multiplayer modus. Zo kun je samen met je vriend of vriendin het huis beschermen tegen de zombies, of juist tégen elkaar spelen. De ene hoort bij de zombies, de andere bij de planten. Wie verslaat wie? Het is stiekem gezegd erg spannend, maar ook vermakelijk.

  {mig:csxAZAdze44e}

  Conclusie
  Dat vermakelijke in de multiplayer modus is één van de vele factoren die van Plants vs. Zombies een erg verslavende game maakt. De cartoony uitstraling en vrolijke muziek zorgen ervoor dat je het spel niet al te serieus moet nemen. Deze game van PopCap bevat genoeg materiaal om je urenlang bezig te houden. Helaas is het prijskaartje van 1200 Microsoft Points naar eigen zeggen iets aan de hoge kant, maar dat kun je wel voor lief nemen als je weet dat dit dé arcade game is die je moet hebben. Denk er maar goed over na, want dit spel is één van de vermakelijkste Xbox Live Arcade games op het moment.

  8.5

  De plus- en minpunten

  Plants vs. Zombies

  Verkijgbaar vanaf 8 september 2010

  Meer over deze game

  © 2005 - 2019 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.