XGN Historie: Super Nintendo Entertainment System

Article
donderdag, 16 september 2010 om 17:00
xgn google image
De console van deze week was enorm populair en staat nog in heel wat Nederlandse woonkamers. De SNES bevestigde de populariteit van Nintendo en versloeg de concurrentie met een passie.
Enkele weken geleden hadden we het over het Nintendo Entertainment System. Deze console bracht Nintendo naar de top en daar bleef het bedrijf ook heel wat jaren staan. SEGA wilde echter meespelen en bracht de SEGA Mega Drive uit. Het aandeel van Nintendo daalde en het werd tijd dat er een nieuwe console werd gemaakt die de strijd aankon met de 16-bit consoles. In 1990 konden alle Nintendo fans overschakelen naar het Super Nintendo Entertainment System, oftewel Super Famicom.
SNES
Hysterie in Japan
Nintendo bracht de console eerst uit in Japan voor 200 euro. Alle 300.000 consoles werden ‘s nachts naar de winkels gebracht omdat de Yakuza, beter bekend als de Japanse maffia, heel wat consoles wilde stelen. De console werd op een woensdag uitgebracht waardoor veel mensen zich ziek meldden op school of op het werk. De SNES was binnen enkele uren uitverkocht. Zulke populariteit had niemand verwacht en het was dan ook één van de eerste keren dat er werd gekampeerd voor de winkeldeuren. De Japanse overheid greep in, en tot op heden mogen nieuwe consoles enkel tijdens het weekend gelanceerd worden.
Censuur
De SNES was vooral bedoeld voor kinderen en Nintendo zorgde er dan ook voor dat geweld niet te bloederig werd weergegeven. In 1992 verscheen Mortal Kombat voor de SNES en de Mega Drive. Nintendo verwijderde al het bloed en alle afgescheurde ledematen waardoor het spel vrij slechte cijfers haalde op de SNES. Het geweld in Mortal Kombat was zo erg dat de Amerikaanse senator Herb Kohl een onderzoek startte naar gewelddadige games.
Games waren te gewelddadig volgens het onderzoek en dus werd het Entertainment Software Rating Board opgericht, beter bekend als ESRB. Dit bedrijf moet uitzoeken voor welke leeftijd een bepaalde game geschikt is. Nintendo werd geprezen voor zijn eigenhandige censuur.
Super Mario World
Graphics zijn niet alles
De Wii heeft beduidend minder grafische mogelijkheden dan de Xbox 360 en de PlayStation 3. Nintendo geeft nu eenmaal niet zoveel om graphics en dit is begonnen met de SNES. In 1993 begonnen de eerste 32-bit consoles te verschijnen en Nintendo zag haar populariteit dalen. Het bedrijf was echter nog steeds marktleider en probeerde alles uit de 16-bit mogelijkheden van de SNES te halen. Het resultaat was Donkey Kong Country, een spel dat 3D modellen bevatte. Er werden meer dan zes miljoen exemplaren verkocht tijdens de eerste maanden. Het was destijds het snelst verkopende spel ooit. De SNES bleef nog lang populair omdat Nintendo veel aandacht gaf aan de gameplay.
Yoshi
Super Mario World ging meer dan 20 miljoen keer over de toonbank en is daardoor het populairste SNES spel. In dit spel moet je, hoe kan het ook anders, Peach redden uit de handen van Bowser. Het spel introduceerde Yoshi, een vriendelijke dinosaurus met een hongerige voorliefde voor appels en tegenstanders. Mario kon ook heel wat nieuwe truckjes in dit spel. Zo kon hij onder andere een tijdje vliegen met behulp van een cape.
De SNES had enkele uitbreidingen maar deze waren niet echt een succes. De leukste is misschien nog wel de Super Scope. Met deze bazooka look-a-like kon je de strijd aangaan met verschillende voertuigen in een aantal games. Spellen als Yoshi’s Safari en Bazooka Blitzkrieg maakten gebruik van dit apparaat. De besturing werkte goed maar de Super Scope was niet altijd even accuraat. Een andere populaire uitbreiding is de Super Game Boy, waarmee je spellen van de Game Boy kon spelen op de SNES.
Conclusie
De SNES was een succes maar moest uiteindelijk in 2003 het loodje leggen omdat de GameCube zijn opwachting maakte. Er zijn bijna 50 miljoen SNES consoles verkocht en de consoles kon zo lang in leven blijven dankzij de bekende Nintendo franchises. De kansen zijn groot dat je zelf nog wel een SNES in huis hebt staan. Tegenwoordig kun je heel wat SNES games terugvinden op de DS of op het WiiWare kanaal van de Wii.

Populair Nieuws

Laatste Reacties