Plantronics RIG 800LX Review - 'Ownen' met Dolby Atmos

  Ooit begon Plantronics met het maken van koptelefoons voor piloten en astronauten, tegenwoordig vertroetelen ze met de RIG-serie ook gamers. De RIG 800LX is daarvan de duurste headset met een prijs van 150 euro. Lees in deze Plantronics RIG 800LX review of je ook zonder vliegtuig of raket een gat in de lucht zou moeten springen.

  Dit najaar heeft Plantronics RIG een nieuwe set koptelefoons op de markt gebracht. Mocht je benieuwd zijn, dan is hier een overzicht met de andere modellen. De RIG 800 is het kroonjuweeltje en deze komt in verschillende uitvoeringen voor PlayStation 4, Xbox One en PC. Voor deze review is de 800LX, bedoeld voor de Xbox One, uitgetest.

  Plantronics RIG 800LX review

  Dolby Atmos is de volgende stap

  Zit er daadwerkelijk verschil in de drie uitvoeringen? Ja zeker, want zo heb je alleen met de PC- en Xbox One-versie de mogelijkheid om gebruik te maken van Dolby Atmos. En dat is waar we uiteindelijk met zijn allen naartoe willen gaan in audioland. Met Dolby Atmos verplaatst het geluid zich op een natuurlijkere manier en zou je ook geluiden boven je moeten horen, zoals laag overvliegende voertuigen of voetstappen een verdieping hoger.

  De onlangs uitgekomen shooter Star Wars Battlefront 2 van ontwikkelaar DICE ondersteunt ook Dolby Atmos. De game is sowieso al een actiespektakel, maar met de verbeterde geluiden wordt het allemaal nog een tikkeltje intenser. Lasers, explosies, zoevende ruimteschepen en wat al niet meer vliegt je om de oren en dat weet de RIG 800 toch wel heel lekker over te brengen. Normaal gesproken moet je een code kopen voor Dolby Atmos, maar deze wordt al geleverd bij de koptelefoon.

  Je zit middenin de actie en ondanks dat er zoveel tegelijk gebeurt, blijft de audio helder klinken. Geen waas van geluiden, vervormingen of gekraak, alles klinkt zoals het zou moeten. Door de verschillende speakertjes die in de drivers geplaatst zijn, krijg je een goede indruk waar het geluid vandaan komt. Het gaat weliswaar nog steeds om virtuele surround sound, maar het is een weer stap vooruit ten opzichte van stereo of 5.1.

  Plantronics RIG 800LX review

  Ontworpen voor gamers

  Daarbij valt op dat het omgevingsgeluid goed wordt gedempt. Je oren vallen goed in de zachte oorkussens en weten je aandacht op de game te houden. Over het algemeen valt het ontwerp prima, letterlijk en figuurlijk. De headset is behoorlijk stevig, maar licht dankzij het kunststof materiaal.

  Hij oogt daardoor enigszins goedkoop en ziet er niet uit als een koptelefoon van zijn prijsklasse, maar is wel enigszins buigzaam en kan tegen een stootje. Het is maar net wat je belangrijker vindt en hoe ruw je met je spullen omgaat. Het matzwarte uiterlijk ziet er bovendien stoer uit, maar Plantronics had misschien wat kleur kunnen toevoegen.

  Mocht hij toch niet helemaal lekker zitten, dan kun je de headset anders afstellen. Helaas is dit systeem wat onhandig, want je moet de drivers losklikken uit één van de drie gaatjes aan de zijkant en ze een stand hoger of lager weer vastklikken. Daar is nogal wat kracht voor nodig, eigenlijk iets teveel. Het had simpelweg makkelijker gekund.

  Plantronics RIG 800LX review

  Van alle markten thuis

  Tijdens multiplayermatches wil je ook met je vrienden kunnen overleggen en dus heeft de RIG 800 ook een microfoon die is bevestigd met een ingebouwde scharnier. Hij is niet heel lang, maar buigzaam en weet je stem helder genoeg op te vangen. Je bent prima verstaanbaar en de noise cancelling draagt er aan bij. Ben je klaar met praten of spelen, dan duw je de microfoon omhoog tot je een klik hoort en hij automatisch uitstaat.

  Beweeg je je hand iets verder over de linkerdriver, dan voel je een aantal draaiknoppen. De RIG 800LX heeft namelijk aardig wat opties waar andere headsets niet over beschikken. De meeste knoppen bevinden zich aan de linkerkant van de headset en zijn op goede afstand van elkaar geplaatst.

  Het mastervolume is aan de onderkant te regelen, daarboven zit de aan/uitknop om de headset draadloos te verbinden met de dongel en helemaal bovenaan zit een draaiknop voor de mix tussen gameaudio en partyaudio. Door een randje op de knop voel je ook duidelijk hoe je het hebt afgesteld. Aan de rechterkant zit ook nog een knopje voor de equalizer die maar liefst vier standen heeft: pure, seismic, intensify en vocal focus.

  Met de opties zit het dus wel snor. Je zou denken dat zo’n pronkstuk misschien snel leeg is, maar niets is minder waar. De batterij gaat volgens Plantronics maar liefst 24 uur mee, enorm lang dus! We hebben voor de review (helaas) niet 24 uur onafgebroken kunnen gamen, maar voor mensen die graag nachtjes doorhalen of een marathon houden zou dit een prima headset zijn.

  Plantronics RIG 800LX review

  Plantronics RIG 800LX review – Compact, stoer en uitstekend geluid

  Al met al maakt de Plantronics RIG 800LX een krachtige indruk. Niet alleen omdat het de duurste is van de najaarscollectie, ook omdat hij de verwachtingen gewoon keihard waar weet te maken. Als je een headset om flink mee te kunnen gamen op de Xbox One overweegt, neem deze dan mee in je opties.

  Je krijgt namelijk gamewaardige geluidskwaliteit mét een code voor Dolby Atmos, wat ook nog eens verder in te stellen is met een equalizer. Je hoeft daarnaast geen menuutjes te openen voor volumeregeling, want dat doe je lekker vanaf je headset voor de mix tussen party en game en het algemene volume. En zit je eenmaal klaar met een voorraad eten en drinken, dan kun je doorgaan tot je een etmaal ouder bent voor de batterij leeg is.

  De Plantronics RIG 800 is ook voor PC en PS4 verkrijgbaar, waarvan de PC-versie ook met Dolby Atmos geleverd wordt.

  8.7

  De plus- en minpunten

  • Stevig design
  • Instelbaar geluid
  • Dolby Atmos
  • Draadloos en 24 uurs batterij
  • Drivers vastklikken lastig
  • Prijs

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.