PGA Tour 2K21 Review - Lekker een balletje slaan

  PGA Tour 2K21 van HB Studios probeert de ervaring van golf zo nauwgezet mogelijk naar de huiskamer te brengen, maar toch toegankelijk te blijven. Is ze dat gelukt?

  Golf als videogame is al bijna zo oud als videogaming zelf. Al in 1978 bracht Magnavox een eerste golfgame uit en sindsdien is er een constante stroom golfspelletjes uitgekomen op vrijwel elk mogelijk platform. De golfspelen vallen uiteen in een aantal groepen games. Zo zijn er games die zich richten op midget-golf, absurde golfgames met robots of exploderende ballen, maar ook games die zich richten op de golfsport zelf en die zo natuurgetrouw proberen weer te geven. In die laatste categorie valt PGA Tour 2K21.

  PGA Tour 2K21 is niet de eerste poging van HB Studios om een golfgame te maken. Sinds 2014 heeft deze studio meerdere versies van onder de naam The Golf Club uitgebracht. Mocht je een van deze games gespeeld hebben en dan met name het in 2018 verschenen The Golf Club 2019 featuring PGA Tour, dan zal veel je bekend voorkomen in deze nieuwe game. Maar dat wil niet zeggen dat er niks veranderd is, zeker wel!

  Swingen maar!

  De kern van golf is natuurlijk het kleine witte balletje dat je met een van de clubs uit je selectie richting de hole moet slaan. Voor veel golfspellen is het voor al zoeken naar een handige manier om die 'swing' natuurgetrouw te imiteren. HB Studios heeft daar een handige methode voor gevonden: met (naar keuze) de linker- of rechterjoystick bepaal je de backswing door deze eerst naar beneden te trekken.

  Daarna duw je de joystick met kracht naar voren om de bal daadwerkelijk te slaan. De nauwkeurigheid bepaal je door de mate waarin je de joystick recht naar voren kan duwen. Dit vergt wel even wat oefening, maar daarna werkt het prima. Heb je de basis-slag onder de knie, dan kan je je slag nog verfijnen door de bal naar link of rechts te laten curven en de bal hoog of laag te slaan.

  Dat laatste is vooral van belang als je op winderige toernooien staat. Hogere ballen vangen meer wind en krijgen dus een grotere afwijking. Zeker op hogere moeilijkheidsgraden kan het behoorlijk pittig worden om rekening houdend met de weersomstandigheden en de conditie van de holes de bal op de fairway te houden.

  Assistentie alsjeblieft?

  Waar HB Studios je eerder nog lekker liet zwemmen en je het vooral zelf uit moest zoeken bevat PGA Tour 2K21 een prima tutorial en kan je een groot aantal hulpmiddelen inzetten. Geen idee wat al die stokken in je tas precies betekenen? Geen nood, de game suggereert de juiste club voor je.

  Moeite om de afstand naar de hole in te schatten? De game maakt een inschatting hoe ver je de bal gaat slaan. Natuurlijk neemt de game je niet alles uit handen. Je zal zelf rekening moeten houden met de wind en andere omstandigheden en soms kan het handig zijn net even een andere club te gebruiken.

  Zo kan je vaak een slag sparen door een bal die net buiten de green ligt toch met de putting club te slaan. Bijzonder handig is de optie om je putt eerst uit te proberen. Denk je dat je hem goed uitgemeten hebt, dan kan je de slag simuleren. de virtuele bal rolt dan al over de green richting de hole, of niet natuurlijk. In dat laatste geval heb je nog een laatste kans je slag aan te passen.

  Door de vele hulpmiddelen is PGA Tour 2K21 uitstekend toegankelijk voor beginnende golfers, terwijl die toch voldoende uitdaging blijven houden. Voor de meer ervaren spelers kan de moeilijkheidsgraad meer dan voldoende opgeschroefd worden.

  Geen verhaal, wel carrière maken

  Helaas krijgen we in PGA Tour geen verhaalmodus voorgeschoteld, maar kunnen we wel voor een carrière kiezen. Daarmee doorspeel je eerst een aantal voorrondes om het daarna op te mogen nemen tegen de grote jongens in de officiële PGA Tour. Hoewel je merkt dat de banen daarbij steeds lastiger worden, zijn het vooral de weersomstandigheden die de zaak steeds moeilijker maken.

  Speel je eerst nog in het zonnetje en op windstille banen, later krijg je te maken met enorme zij- of tegenwind die je bal makkelijk van de fairway afblazen. Probeer dan nog maar eens een bogey te ontwijken! Leuke extra toevoeging is dat je gaandeweg diverse rivalen tegenkomt waar je je aan mag meten. Sla je meer of minder bogeys, sla je verder of nauwkeuriger dan je rivaal? Het geeft je naast je langere termijn doel ook op korte termijn uitdaging.

  Golf is een sociale sport

  Natuurlijk is het 'balletje slaan' het belangrijkste doel van golf, maar de sport heeft ook een belangrijke sociale component. Niet voor niets wordt gezegd dat de belangrijkste deals op de golfbaan gesloten worden. Pro Tour biedt de mogelijkheid om je eigen Society op te richten. Binnen de society heb je enorme vrijheid om je eigen wereldje in te richten. Je kan de Society besloten houden voor alleen jou en je vrienden, of de zaak open te gooien voor wie maar wil. Niet alleen dat, ook de banen waar je op speelt kan je naar eigen believen aanpassen.

  PGA Tour 2K21: De meest allround golfgame van het moment

  HB Studios heeft geleerd van de eerdere golfgames en met PGA Tour 2K21 een dijk van een golfspel neergezet. De game bouwt voort op de sterke grondbeginselen van The Golf Club en verbetert de toegankelijkheid met een groot aantal hulpmiddelen.

  Hoewel de game geen echt verhalende modus kent, is er voor single players meer dan voldoende te doen in de vorm van losse toernooien of de carrrièremodus. Wie liever tegen golfers van vlees en bloed speelt heeft een groot aantal opties met de Societies, maar even snel een 1-tegen-1 kan natuurlijk ook. PGA Tour 2K21 is daarmee een uitstekende golfgame voor zowel beginners als gevorderden, of je nu alleen of met vrienden wil spelen.

  8

  De plus- en minpunten

  • realistische slagbeweging
  • toegankelijk voor beginners en ervaren spelers
  • societies
  • relaxte gameplay
  • geen storymode

  PGA Tour 2K21

  Verkijgbaar vanaf 21 august 2020

  Meer over deze game
  x

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.