'Frustrerend' is het eerste woord dat in je op komt als je Penarium speelt, maar dat is ook de bedoeling. In het spel speel je een ontvoerd dik mannetje, die moet zien te overleven in een soort arena, in de vorm van een sadistisch circus. In de arena krijg je allerlei dodelijke obstakels te verduren. Ook krijg je opdrachten mee die je moet uitvoeren, zoals ingrediënten vangen of zo lang mogelijk in de spotlight blijven staan.

Kogels, bommen, draken en rollende ballen

Terwijl je dit probeert komen er kogels op je af, bommetjes, rollende ballen, vliegende draken en ga zo maar door. De regels zijn simpel: één keer geraakt en je bent meteen af. Je kunt á la Flappy Bird meteen weer opnieuw beginnen.

Dat je doodgaat is te verwachten, en dat maakt Penarium heerlijk frustrerend. Je krijgt zelfs een achievement award als je 50 keer achter elkaar doodgaat!

Penarium Review 2

Echte lol ligt in de campaign

In de game heb je een campaign mode, waarbij je telkens nieuwe uitdagingen kunt verwachten. Ook is er een co-op mode die wel leuk is, maar waar je waarschijnlijk meer ruzie van krijgt dan van een Ikea bouwpakket. Je gaat namelijk echt snel dood in dit spel en samenwerking kan lastig zijn. Ook is er een arcade mode, maar de echte lol is in de campaign mode te beleven.

De sterke kant van Penarium ligt in het feit dat je de game twee minuten kan spelen, en zo weer uit kunt zetten. Heerlijk voor tussen de grote games door, of gewoon even snel een kwartiertje voordat je weg moet. Toch is de game niet bepaald rustgevend; je staat constant op het randje van de dood.

Penarium Review 1

Geen tijd voor een strategie

Dit zorgt er dan aan de andere kant weer voor dat de game je niet veel tijd gunt om na te denken over een strategie. Je overleeft dankzij je snelheid en je reactievermogen. De afwezigheid van strategie en altijd aanwezige chaos is dan ook niet voor iedereen het idee van een leuk spel. De euforie van een haast onmogelijke opdracht halen daarentegen is leuk, maar de frustratie van telkens falen blijft wel in de ondertoon aanwezig.

Penarium Review - Leuk voor erbij

Toch is het een leuk spelletje, dat redelijk gepolijst aanvoelt, en heel geschikt is ‘voor erbij’. Los van de gameplay brengt de muziek in de game ook dat retro-achtig zigeunersfeertje met zich mee, wat zeker helpt bij de circus-ervaring in het spel.

De game is tot slot niet heel duur, en daarom zijn geld zeker waard. Of je nou heel erg fan bent, of heel erg goed bent in platformers; Penarium weet je een heerlijk frustrerende uitdaging te bieden.

Penarium is verkrijgbaar voor de PC, Playstation 4 en de Xbox One.