LEGO Star Wars The Force Awakens Review - Briljant

  The Force Awakens is al even uit. En waar een nieuwe Star Wars film voorbij komt, kan een LEGO game daaromheen eigenlijk niet ontbreken. Maar de afgelopen LEGO game was niet fantastisch. Het niveau moet dus weer opgekrikt worden. En dat is gelukt! Hoe? Dat lees je in deze LEGO Star Wars The Force Awakens Review!

  Al jaren maakt ontwikkelaar TT Games de leukste en grappigste LEGO games met films als onderwerp. De reeks LEGO filmgames begon met een Star Wars game die de LEGO franchise meteen mateloos populair maakte. Met de komst van The Force Awakens is het tijd voor een nieuwe LEGO game. En het is er een die niet zomaar de film volgt, maar er ook een en ander aan toevoegt!

  LEGO Star Wars The Force Awakens Review

  Vertelt niet alleen film, maar legt ook uit

  LEGO Star Wars The Force Awakens begint bijvoorbeeld lang voordat het verhaal van de film start. De opening vertelt zonder al te veel te spoilen een nieuw deel van het verhaal van 30 jaar eerder. Dit is een geweldige aftrap van de game. Een aftrap die bol staat van de actie, maar ook een fantastische intro van het verhaal vormt.

  Daarbij fungeert deze inleiding als overbrugging naar het verhaal uit de film. Er wordt dus min of meer uitgelegd hoe het laatste avontuur tot stand is gekomen. LEGO Star Wars The Force Awakens doet dit niet alleen in het begin, maar ook tussendoor. Er wordt een heleboel meer verteld dan in de film het geval is.

  En dat is een waar genot voor de Star Wars fan! Zo wordt wat uitgelegd over de personages, maar ook hoe alles nou tot stand is gekomen. En natuurlijk worden alle dingen verteld op een manier zoals alleen TT Games dat in de LEGO games kan: trouw aan het verhaal, maar wel op een hilarische manier!

  LEGO Star Wars The Force Awakens Review

  Hilariteit is overal en nergens!

  Gedurende het spelen zie je de gebeurtenissen uit de film voorbij komen die aangevuld worden met de extra stukken verhaal én de nodige grappen. Zo zie je Storm Troopers op de achtergrond volleyballen of in een strandstoel liggen, maar lopen er ook de nodige personages met gekke hoedjes en pakjes door de levels heen.

  Bedenk daar grappige dialogen en situaties bij tussen de iconische personages en het feest is compleet. C3PO trekt bijvoorbeeld constant de aandacht naar zijn nieuwe arm met alle flauwe opmerkingen van dien.

  En tijdens sommige filmpjes zie je ook dat er een paar mensen zijn die wel heel graag een welkom thuis feestje voor Luke willen organiseren! Briljant! TT Games heeft ook iets met ijsjes in deze game. Ze blijven maar terugkomen op de meest grappige manieren!

  LEGO Star Wars The Force Awakens Review

  Toegankelijk zonder echt in te leveren

  De grappen die LEGO Star Wars The Force Awakens bevat, maken de game erg toegankelijk voor de kleintjes. Er ontbreekt alleen wel het een en andere aan grafische content in de game, die wel in de film te zien was.

  Denk bijvoorbeeld aan de bloedvlek op Finns helm in de film. Dit is nu een vlek van een stuk gesneden groente. TT Games heeft slim gehandeld en de grafische content zodanig weggemoffeld dat het een grap is, maar dat het voor fans wel te begrijpen blijft. Het leeftijdslabel voor de game is 7+.

  Er is met het vervangen van de grafische content een prima balans gevonden tussen jong en oud, zonder dat er echt ingeleverd wordt. De volwassenen kunnen dus net zo goed van de game genieten als de kleintjes wat betreft de vertelling. Maar dat is niet het enige. TT Games heeft de game zoals gebruikelijk ook erg toegankelijk gehouden qua gameplay.

  LEGO Star Wars The Force Awakens Review

  Compleet nieuwe gameplay elementen!

  Maar wel met de nodige wijzigingen in de formule. Natuurlijk is het in het ruim tien uur durende verhaal nog steeds de bedoeling om van alles te mollen, bouwpakketjes in elkaar te zetten en het oplossen van puzzels, maar er is meer dan simpelweg rondrennen in een level.

  Om te beginnen is het bouwen nu een stuk uitgebreider geworden door de komst van Multi Builds. Dit zijn de bouwpakketten die je in de levels tegenkomt, maar nu bieden ze je de mogelijkheid om meerdere dingen te bouwen. Soms zijn dat handige dingen, maar soms ook belachelijke dingen die bijdragen aan de humor in de game!

  Als tweede heeft TT Games complete ruimtegevechten toegevoegd, waarbij je in een Tie-Fighter, X-Wing of de Millennium Falcon plaatsneemt. En die gevechten zijn echt bijzonder tof om te spelen! Er is wel een minpuntje op te merken hier en dat is het feit dat de game tussen speelsessies nog steeds niet onthoudt of je de besturing ‘Inverted’ hebt bij vliegstukken.

  Dan is er nog regelmatig een stuk waarbij je a la Gears of War vanuit beschutting een blastergevecht houdt. Ook deze stukken zijn erg gaaf om te spelen. Alle gameplay elementen wisselen elkaar gedurende de levels af, waardoor de game geen moment verveelt en de LEGO franchise naar nieuwe hoogten tilt! Een diepe buiging naar TT Games hiervoor!

  LEGO Star Wars The Force Awakens Review

  De film vlekkeloos nagebouwd in LEGO

  Een laatste nieuwe element komt voorbij buiten de missies om. Tussen de tien hoofdstukken Je komt tussen de tien hoofdstukken namelijk steeds in een soort open wereld terecht. Dat kan de Falcon zijn, maar ook de rebellenbasis of zelfs de Starkiller base. En daar is dan ook genoeg te doen en te zien!

  In de verschillende werelden kom je namelijk de vele iconische karakters tegen die je dan kunt kopen met je stubs. En er is nog veel meer te ontdekken. Met meer dan 200 vrij te spelen karakters en voertuigen is dat een behoorlijke klus, maar wel een die je met plezier zult doen. De game is namelijk nagenoeg bug vrij en ademt echt de Star Wars sfeer.

  Dit komt vooral doordat de acteurs meegewerkt hebben aan de game. Han Solo wordt bijvoorbeeld netjes door Harrison Ford vertolkt zoals het hoort! En de soundtrack en geluidseffecten maken het feest compleet. De muziek van John Williams (ook uit andere Star Wars films) wordt naar hartenlust ingezet.

  LEGO Star Wars The Force Awakens Review

  Gameplay in co-op iets uit balans

  Een en al genieten dus wat betreft de sfeer. En dat genieten kun je in deze game natuurlijk ook gewoon samen doen, maar alleen als je bij elkaar bent. Online is er jammer genoeg nog steeds niet bij. LEGO Star Wars The Force Awakens is, net als LEGO Jurassic World, een game die je eigenlijk gewoon samen moet doorlopen.

  En hoe tof het ook is om samen te spelen en met een vriend in plaats van de AI, die overigens wel verbeterd is, er zijn wat kleine frustratiepunten te vinden in de co-op gameplay. Als je namelijk aan het spelen bent is het na ieder filmpje zo dat het scherm heel even voor één speler is. Alsof de game vergeten was dat er nog iemand zit.

  Daarnaast is de split-screen niet altijd even fijn ingedeeld. En dat maakt het spelen net even wat onduidelijker. Dit mag de pret natuurlijk absoluut niet drukken. Zeker niet gezien je er al heel snel aan went. Het belangrijkste element in de co-op is door TT Games perfect uitgewerkt, namelijk dat het simpelweg reteleuk is!

  LEGO Star Wars The Force Awakens Review

  De LEGO Force is weer met ons!

  LEGO Star Wars The Force Awakens is veruit de beste LEGO game ooit. TT Games laat zien dat je met deze games echt alle kanten op kunt en dat alles spelstijlen te combineren zijn. De film komt tot leven in de vorm van de blokjes, maar wordt ook aangevuld.

  Daarbij oogt de game geweldig, speelt hij heerlijk weg, bevat hij nagenoeg geen bugs en houdt hij je minstens 10 uur van de straat. En dat is alleen nog maar het verhaal! Deze LEGO game moet eigenlijk iedere gamer in huis halen!

  9.0

  De plus- en minpunten

  • Boordevol typische LEGO humor
  • Nieuwe elementen wisselen leuk af
  • 10+ uur aan gameplay
  • Voegt dingen toe aan het verhaal
  • Grafische content goed weggewerkt
  • Splitscreen werkt soms niet mee

  Lego Star Wars: The Force Awakens

  Verkijgbaar vanaf 28 june 2016

  Meer over deze game

  © 2005 - 2019 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.