Overcooked Review - Hectiek uit de keuken voor op de bank

  Overcooked is een zogenaamde local multiplayer game over chaos en samenwerking. De hectiek uit de keuken wordt door Ghost Town Games vakkundig in een spel gegoten. Hoe dat is, lees je in deze Overcooked Review!

  Overcooked is ontwikkeld door Ghost Town Games, een onafhankelijke ontwikkelaar bestaande uit twee (!) personen, en uitgegeven door Team17, van die bekende games met die wormen. Dat Overcooked het eerste spel is van deze kleine ontwikkelaar blijkt trouwens nergens uit. De game die afgeleverd is door de nieuwkomers ziet er prachtig uit en weet je binnen no-time op het puntje van je stoel te krijgen terwijl de keuken in vuur en vlam staat.

  Overcooked Review

  Volledig over de kook

  Want ongetwijfeld gaat dit je overkomen. Overcooked is simpel van opzet, maar verandert al snel in een enorme chaos. De bedoeling van het spel is dat je gerechten maakt en deze vervolgens uitserveert. De stappen zijn als volgt: snijd de ingrediënten, kook ze, leg ze samen op één bord en serveer het gerecht uit. Klinkt simpel, is het niet.

  Je bestuurt tijdens het spelen van Overcooked namelijk, afhankelijk van of je single- of multiplayer speelt, één of twee chefkoks die de taak heeft om diverse gerechten te bereiden. De bedoeling is dat je dit zo snel mogelijk doet, want de orders blijven binnenkomen.

  Een willekeurige situatie die zomaar kan ontstaan tijdens het spelen van Overcooked: je karakter, een wasbeer in een rolstoel, probeert kosten wat het kost de aardappels in gelijke stukken te hakken terwijl achter hem de frituurpan in de fik vliegt. Ondertussen mietert de kat die een van je vrienden bestuurt zo met een portie fish and chips de ijskoude zee in. De groep pinguïns die wacht op hun eten blijft nieuwe orders plaatsen en de vlammen hebben zich ondertussen verspreid over de rest van de keuken.

  De chaos die ontstaat tijdens elk, steeds moeilijker wordende, level van Overcooked is heerlijk en een avondje Overcooked zal dus ook snel leiden tot een avond vloeken en tieren en bovenal een hoop geschreeuw. Dat de game met twee personen op één controller is te spelen is, maakt die heerlijke chaos dan ook eigenlijk alleen maar een stuk leuker.

  Overcooked Review

  Samen koken is beter voor je hart

  We moeten daarbij overigens wel vermelden dat de campaign een stuk lastiger is als je in je uppie speelt. In plaats van dat je met twee personen aan de slag gaat, zul je nu alles alleen moeten doen. Bovenop al die chaos komt dus ook nog eens dat je in staat moet zijn om een sterk staaltje micro management te verrichten. Het grootste gemis van de game is dan ook een online multiplayer, die schittert in afwezigheid.

  Wanneer je niemand hebt om mee te spelen, zul je dus alles zelf moeten doen. Dit maakt het vorderen van de campaign onnodig een stuk lastiger. Het managen van twee koks op hetzelfde moment zorgt ervoor dat je, als het vuur je aan de schenen staat, meer bezig bent met een verwoede poging tot het perfect timen van de verschillende activiteiten als hakken en bakken, dan de verschillende maps uitvogelen.

  Overcooked Review

  Level design is als vakkundig samengesteld gerecht

  En die maps zijn toch echt wel één van de leukste aspecten van Overcooked. De verschillende maps geven de game een puzzelaspect mee waardoor elk nieuw level weer verfrissend aanvoelt. Dat je daarnaast steeds bezig bent met nét iets andere gerechten helpt ook mee.

  De verschillende maps starten simpel, maar worden steeds net iets uitdagender. Dit is op zo'n manier gedaan dat de learning curve nooit te stijl aanvoelt. Zo begint het bijvoorbeeld met mensen die in je weg lopen, en zul je naar verloop van tijd gekkere situaties tegen komen, zoals een keuken verdeeld over drie verschillende vrachtwagens.

  Communicatie met je medespelers zal dus ook steeds belangrijker worden en je zult merken dat iedereen zijn eigen eilandje gaat creëeren, om één specifieke taak uit te voeren. Deze coördinatie is van levensbelang, want als gerechten niet op tijd uitgeserveerd worden, verlies je punten.

  Die punten zijn van belang, want ze bepalen het aantal sterren dat je voor een level krijgt. In het begin is het nog eenvoudig om de drie sterren te halen, maar later vraagt dit om steeds meer communicatie en coördinatie.

  Overcooked Review

  Hoe meer zielen, hoe meer vreugd

  Doordat de game vraagt om een goede coördinatie is Overcooked het leukst met een groep vrienden. Overcooked is wel te spelen in je eentje, maar komt pas echt tot zijn recht wanneer je het met een groep vrienden speelt op de bank. Overcooked biedt een heerlijke balans aan chaos, coördinatie en gekkigheid en alles vraagt ook nog eens om een bepaalde mate van skill.

  Tijdens het spelen van een potje Overcooked voel je de chaos die iedereen die ooit in de keuken van een restaurant heeft gewerkt kent. De manier waarop Ghost Town Games dit in een fantastische local multiplayerervaring giet, is met recht vakkundig te noemen en we kunnen dan ook nog veel moois van deze indie-ontwikkelaars verwachten.

  8.5

  De plus- en minpunten

  • Heerlijke chaos
  • Fantastische multiplayerervaring
  • Originele karakters en levels
  • Local co-op werkt vlekkeloos
  • Twee spelers op één controller
  • singleplayer valt tegen

  Overcooked! Gourmet Edition

  Verkijgbaar vanaf 14 october 2016

  Meer over deze game

  © 2005 - 2019 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.