Out of the Park Baseball 15 Review

  Honkbal. Jullie lezers zullen onwaarschijnlijk bekend zijn met de Haarlemse Honkbalweken, maar wél met de MLB. Maar toch is het een sport die niet zo heel populair is. Want zegt jullie het spel Out of the Park Baseball 15 wat? Nee? Jammer.

  Vorig jaar kwamen we namelijk met de recensie van versie 2014, die we zelfs bekroonden met een dikke 8.0. Ja, als het aan ons ligt, mag honkbal wat populairder worden, net als de games. Ontwikkelaar OOTP Developments gaat het dan ook opnieuw proberen, om ervoor te zorgen dat ook Nederlandse spelers helemaal verslaafd aan dit spel raken.

  Out of the Park Baseball 15 is veranderd!

  Vergeleken met de voorgaande delen kan geconstateerd worden dat dit deel veel veranderingen heeft gekregen. Laten we ze eens één voor één bespreken. Zo zijn de player ratings, de scores die spelers krijgen, flink en flink verbeterd. Het is compleet veranderd.

  Om het verschil duidelijk te maken: een speler met een gemiddelde van 5 (op schaal van 1-10) klinkt als een slechte speler, maar als het gemiddelde van de spelers in competentie een 6 is, dan is 5 eigenlijk een vrij hoge score. Het is een klein verschil, maar de gevolgen zijn erg groot.

  Zo hoef je dus niet meer op zoek naar de spelers met de grootste noteringen. Je moet kijken naar de cijfers ten opzichte van het landelijk gemiddelde. Eindelijk kun je dus à la Moneyball een team selecteren, en op basis daarvan een eenheid creëren.

  Je ziet het ook bij het scouten van spelers. Je kunt de score van een jeugdspeler nu ook vergelijken met de standaarden van de volwassen competitie. Hoe doet hij het in de MLB, waar hij als jonkie misschien overrompeld wordt? Misschien is hij net de onvoorspelbare speler die jij nodig hebt.

  Out of the Park Baseball 15

  De Nederlandse competitie!

  We hebben tevens een hele goede reden om juist dit jaar Out of the Park 15 te halen: de Nederlandse competitie zit erin. Jazeker, samen met de MLB, de Japanse, Koreaanse, Mexicaanse, Taiwanese, Cubaanse en Italiaanse competies. En jazeker, met echte namen.

  Dat maakt het spel toch ietwat aantrekkelijker ten opzichte van de voorgaande competities. Tevens kun je ook nog de competities uit de geschiedenis naspelen. 1989 van de Major League? Prima, dat kan.

  Het maakt het spel net even wat aantrekkelijker en leuker voor de speler. Je krijgt de volledige ruimte om volledig je eigen gang te gaan; zelf een competitie creëren mag ook.

  Out of the Park Baseball 15

  We gaan 3D (soort van)!

  Een groot minpunt van de vorige editie was toch het gebrek aan 3D-beelden. Die zijn er nu wel! Waar we de voorgaande edities het moesten doen met teksten, is er nu een beeldscherm waarbij je de wedstrijd kunt volgen. Het is niet zo dat we de wedstrijd nu echt kunnen volgen met de honkbal die over het stadion gaat, maar het is een begin.

  De spelers krijgen een gezicht, de visualisatie is er en het geeft je het gevoel dat je een beetje bij de wedstrijd aanwezig bent. Zie het als een ontwikkeling die Football Manager ook heeft gemaakt, toen het nog niet realtime in 3D was. Een goede ontwikkeling!!

  Het spel nadert het Football Manager niveau

  Wellicht zul je als leek het idee krijgen dat het allemaal te ingewikkeld voor je wordt. En dat is het ook. Het is geen game die je zomaar even speelt. Je moet er tijd in investeren, je moet alles in de gaten houden, je moet de cijfertjes bijhouden en keuzes maken die van grote invloed op het verdere verloop van het spel kunnen hebben. Maar dat is het romantische juist van dit spel.

  Out of the Park Baseball 15

  Dit kan nog groots worden

  Het is jammer dat honkbal nog niet zo populair is, want Out of the Park Baseball 15 is stúkken beter dan de vorige editie en het spel verdient dan ook succes. OOTPB 15 is een succes, een volledig spel, een Walhalla voor honkballiefhebbers. Koop dit spel, zodat de ontwikkelaars meer geld krijgen om meer te investeren in de ontwikkeling van Out of the Park Baseball. Dan kunnen we straks nog eens realtime die wedstrijden meemaken.

  9

  De plus- en minpunten

  • De player ratings zitten zó goed in elkaar
  • De Nederlandse competitie is er!
  • Soort van 3D-wedstrijd engine
  • Nog niet helemaal 3D, maar dat komt nog

  Out of the Park Baseball 15

  Verkijgbaar vanaf 24 april 2014

  Meer over deze game
  Loading...
  x

  © 2005 - 2024 Alle rechten voorbehouden.