Oppo A9 2020 Review - De beste keuze in de middenklasse?

  Met de Oppo A9 2020 haal je een echte budgetkrachtpatser in huis. Het apparaat biedt veelzijdige fotografie-opties, heeft een batterij duur om ‘u’ tegen te zeggen en wordt voor een zo laag mogelijke prijs aangeboden. Althans, met deze gedachte wordt deze smartphone op de markt gepresenteerd. In de Oppo A9 2020 review kijken we of alle marketingbeloftes worden nageleefd.

  Bij het openen van het doosje valt in ieder geval al meteen op hoe strak het design van de smartphone is. De A9 is verkrijgbaar in twee interessante kleuren: Space Purple en Marine Green. De smartphone heeft ook een lekker groot, scherp beeld. De waterdruppel notch bovenaan het scherm is klein, waardoor je meer scherm overhoud. Hoewel de mobiel even wennen is als je wat smallere modellen gewend bent (of wanneer je kleinere handen hebt), kun je er al snel overweg met het 6,5 inch formaat. Fijn wanneer je relaxed Netflix of Disney+ wil kijken. De mobiel is lekker dun en licht, is fijn ontworpen en draait op het gebruiksvriendelijke ColorOS 6 (gebaseerd op Android 9.0). Dit kan even wennen zijn, omdat instellingen anders heten of op een andere plek staan dan andere Android-toestellen!

  Ook in het felle licht kun je prima zien wat er op dat scherm gebeurd. Zo heeft de OPPO A9 2020 een prachtig scherm die de kleuren zelfs bij fel tegenlicht nog goed zichtbaar maken. Als je ogen aan het einde van de dag wat vermoeid worden, is dit apparaatje daar al helemaal op voorbereid door een Blue Shield filter aan te bieden. Het felle blauwe licht wordt weggefilterd, wat beter voor je ogen is. Door het Gorilla 3-glas is de display van je smartphone beter bestendig tegen de nodige krassen. Het enige design wat wat gek aanvoelt is dat de speakers aan de onderkant van de mobiel zitten. Hierdoor kun je ze nog wel eens per ongeluk met je hand blokkeren tijdens het gamen of Netflixen.

  Video-opnames maken

  Eenmaal in gebruik bevalt de smartphone ook al snel prima. Voornamelijk als je meer met je mobiel wil doen dan simpel bellen, sms’en en whatsappen. Voornamelijk op het gebied van fotografie en film kun je een hoop met de Oppo A9 2020. Zo kun je prachtige selfies maken met de 16 megapixel camera aan de voorzijde van de smartphone. Wanneer je video’s of foto’s van je omgeving wil maken, dan vind je maar liefst vier lenzen op de achterzijde van de smartphone. De hoofdcamera is 48 megapixel, daarnaast is er een 8 megapixel Ultra-Wide Angle lens (handig voor foto’s waarbij je veel van de omgeving in beeld wil krijgen), een 2 megapixel portretlens en een 2 megapixel mono lens.

  Daarnaast kun je video’s in 4K schieten, waardoor je altijd alles redelijk goed in beeld kan brengen. De kwaliteit van de video’s is op geen enkele manier vergelijkbaar met de 4K-beelden die je kunt schieten met een professionele camera setup, maar voor de budgetprijs van de Oppo A9 2020 is het verhoudingsgewijs prima kwaliteit. Vooral onder goede lichtomstandigheden schiet je mooie plaatjes, maar bij een donkere omgeving ontstaat al snel veel storende ruis in het beeld. Dit merk je wanneer je nachtfoto’s of -video’s wil maken of buiten schiet terwijl het bewolkt is. Een goede bijkomstigheid is de aanwezigheid van een digitale stabilisator. Dit helpt enigszins als je rent of loopt tijdens het filmen.

  Gaat wel even mee!

  Wanneer je veel foto’s en video’s maakt (zeker als je 4K video’s maakt!), dan moet je erop voorbereid zijn dat je al snel een heleboel opslag nodig hebt. Het toestel dat wij hebben getest had 128GB aan geheugen, maar het is ook mogelijk om voor 64GB intern geheugen te gaan. Uiteindelijk kun je nog altijd het geheugen vergroten door een MicroSD in je smartphone te stoppen. De Oppo A9 2020 kan zo met nog maximaal 256GB geheugen worden uitgebreid. Daar moet je toch wel even mee overweg kunnen! Mocht dat niet voldoende zijn, dan zal je het bijgeleverde kabeltje moeten gebruiken om zo nu en dan de nodige foto’s en filmpjes via een laptop elders op te slaan.

  Via de USB-C kabel is dat zo gedaan. Ook kun je via deze kabel de smartphone razendsnel opladen. Niet dat je vaak hoeft op te laden, want de accu gaat verbazingwekkend lang mee. De Oppo A9 2020 heeft een 5,000mAH batterij. Kortom, je kan er lang mee doen. Zo wordt er geadverteerd door Oppo dat je ruim 19 uur je mobiel kunt gebruiken, maar wanneer je niet constant foto’s maakt en Netflix aan het kijken bent, hoef je soms je mobiel maar ééns in de twee dagen op te laden. De lange accuprestatie dan ook één van de grootste pluspunten van het apparaat.

  OPPO A9 2020 Review – Een sterke middenmoter

  Uiteindelijk brengt Oppo hier een prima apparaatje op de markt voor de middenklasse. Met vier camera’s kun je best lekker op weg om toffe video’s en foto’s van je vakantie of dagelijkse leven te maken en filmen kan in 4K. Alhoewel dit heel fancy klinkt, wil het nog niet zeggen dat je met deze smartphone plots een vijf sterren-waardig filmpje kunt maken. Vooral onder mindere lichtomstandigheden worden foto’s en video’s al snel een verzameling aan ruis. De camera's zijn redelijk voor de kwaliteitsklasse, maar je moet geen goddelijk schone plaatjes verwachten.

  Wat je wel kunt verwachten is een snelle en gebruiksvriendelijke smartphone. Zeker door de verrassend lange accuduur en het strakke design van de Oppo A9 2020 ben je al snel tevreden.

  8

  De plus- en minpunten

  • Strak design
  • Vier redelijke camera's
  • Voldoende opslag en uitbreidingsopties
  • Een lange accuduur
  • Ook in fel licht duidelijke display
  • ColorOS is even wennen
  • Camera niet voor matige lichtomstandigheden
  • Speaker aan de onderkant

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.