OnePlus 8T Review - Elegante krachtpatser

Review
woensdag, 14 oktober 2020 om 17:00
oneplus 8t spiegelf1602681998
Een half jaar na de introductie van de OnePlus 8 en diens Pro variant, komt het bedrijf met een refresh van de lijn. De OnePlus 8T positioneert zich precies tussen de twee eerdergenoemde modellen en brengt wat extra spice en finesse naar de formule van de OnePlus 8. Wat daaruit komt, is een toestel dat op een heleboel punten enorm uitblinkt in positieve zin, maar zich nog nét niet een echt vlaggenschip kan noemen. De OnePlus 8T review legt je haarfijn uit waarom juist die titel net niet op de smartphone geplakt kan worden.

De OnePlus 8T is premium zonder de hoofdprijs

Zoals met veel andere smartphone fabrikanten kun je er haast blind vanuit gaan dat er ook vanuit OnePlus twee keer in het jaar een nieuw model telefoon uit de doeken gedaan wordt. Hoewel die regelmaat met de OnePlus Nord een beetje is doorbroken, komt het bedrijf nu dus vlak voor het einde van het jaar met de OnePlus 8T. Met dit toestel borduurt het bedrijf voort met wat er goed was aan de OnePlus 8, maar weet op een aantal punten mooie upgrades te bieden.
Wie OnePlus al wat langer kent, weet dat het bedrijf in het verleden groot ingezet heeft op het verslaan van al die spreekwoordelijke ‘flagships’ op de markt. Veel telefoon voor weinig geld, dat was het motto. Hoewel van die koers de laatste tijd iets is geweken, weet OnePlus nog steeds veel moois te bieden voor een relatief zacht prijskaartje. De OnePlus 8T is precies zo’n telefoon in de laatste categorie, want met een vanafprijs van 599 euro krijg je veel terug voor je geld.
Wanneer je de doos openmaakt vind je namelijk een prachtig vormgegeven telefoon, omringd met een aluminium frame en een glazen voor- en achterkant. De gebruikte materialen geven meteen een premium gevoel mee en dat is natuurlijk wat je graag hebt bij het aanschaffen van een nieuw product; dat je waar krijgt voor je geld. Eveneens in de doos is een hoesje voor je telefoon en natuurlijk de oplader, die maar liefst 65 Watt (!) fast charging ondersteunt.
oneplus8t boxf1602681119

Heeft niet alle functies van een echt topmodel

Dat klinkt indrukwekkend op papier, maar is nog imposanter in de praktijk. Met een dik half uur kun je de OnePlus 8T opladen van 0 naar 100 procent. Wetende dat de accu een capaciteit van 4500 mAh heeft, kun je wel stellen dat het bedrijf hier zeker een unique selling point in handen heeft. De lader doet zijn werk consistent en dankzij de grote accu kun je daarna lang door zonder die oplader. In de testperiode is gemiddeld een screen-on-tijd van dik 6,5 uur behaald, waardoor zelfs de grootste powerusers makkelijk met één acculading de dag doorkomen.
Dat het toestel net geen echt vlaggenschip is, zie je helaas wel weer terug in de verdere manieren om het toestel op te laden. Na een lange afwezigheid introduceerde de OnePlus 8 Pro begin dit jaar eindelijk draadloos laden en de hoop was dat de OnePlus 8T die functie lekker overnam. Helaas moet je het met dit toestel doen zonder die oplaadtechniek, ook al had de OnePlus 8T dit zeker gekund met zijn glazen achterkant. Er moet ergens op bezuinigd worden om de prijs laag te houden, moet dan maar gedacht worden.
oneplus8t screenf1608801191

OnePlus 8T levert niet in op specificaties

Want zo’n andere ‘premium’ eigenschap, een officiële water- en stofbestendigheidscertificaat, mist bij de OnePlus 8T. Er zitten wel rubbertjes verstopt onder bijvoorbeeld de SIM-kaarttray, maar het is niet aan te raden om je nieuwe aanwinst zomaar in het water te gooien of lekker rond te rollen op het strand met je telefoon in je zak. Je kan prima leven zonder bovenstaande features, maar stiekem is het toch jammer dat ze niet bij het totaalpakket inbegrepen zitten. Zeker als je bekijkt hoe compleet het toestel verder is.
Want op het gebied van specificaties kun je je geluk niet op. Werkelijk op elk gebied krijg je waar voor je geld. De Snapdragon 865 in combinatie met 8 tot 12 GB aan RAM geheugen zorgt ervoor dat geen enkele app stottert of traag aanvoelt. Bovendien biedt deze chipset 5G connecties aan, zodat je klaar bent voor de toekomst als 5G stabieler is en groter wordt uitgerold. De display van de OnePlus 8T is een 120Hz AMOLED-paneel en zonder twijfel is dit dé blikvanger van dit toestel.
Op het gebied van kleurenweergave is AMOLED sowieso het beste op de markt, maar gecombineerd met de 120Hz verversingssnelheid voelt je telefoon gebruiken opeens heel anders. De vloeiende animaties zijn een lust voor het oog en je wil daarna nooit meer terug naar een telefoon met ‘maar’ een 60Hz scherm. Ook voor games zijn die extra frames heerlijk, waarbij onder andere PUBG en Call of Duty Mobile een 90Hz-modus ondersteunen.
oneplus8t hoesjef1602681499

Een arsenaal aan camera's aan boord

Mede dankzij OxygenOS van OnePlus voelt de OnePlus 8T op elk moment snappy en vlieg je door je apps heen. De gebruikservaring hier is dan ook echt van het hoogste niveau. Kan dit nieuwe toestel dan niet toch een beetje een vlaggenschip genoemd worden? Toch niet helemaal, want er is nog één punt onbesproken waar de OnePlus 8T net onder doet tegenover de rest. Dat is op het gebied van camera’s.
Met een scala aan sensoren achterop en een netjes verstopte selfiecamera voorop is het aanbod van camera’s het probleem niet. Achterop vind je een 48MP primaire sensor (dezelfde als in de OnePlus 8), een 16MP ultrawide camera, een 5MP macrosensor en tot slot een 2MP monochrome lens. Tel daar de twee flitsers bij op en je hebt een fors camera-eiland als resultaat. Het resultaat dat uit die verschillende sensoren komt is prima te noemen, al is duidelijk dat de OnePlus 8T bij minder licht wat spartelt.
Zeker de hoofdsensor doet prima zijn werk met mooie scherpe foto’s bij daglicht, maar zodra het donker wordt beginnen foto’s hun details kwijt te raken. Ook de nachtscène-modus die ingebakken zit in de camerasoftware van OnePlus weet foto’s daar niet te redden. Met soms gelige tinten en wat korrelige resultaten is het fotowerk van de OnePlus 8T prima om te delen op de sociale kanalen, maar zou je je werk niet snel uitprinten en ophangen aan de muur.
oneplus8t 1f1602678462

OnePlus 8T Review - Komt in de buurt van 'flagship'-status

Hoewel er dus her en der offers zijn gemaakt om die concurrerende prijs aan te kunnen houden, mis je op geen enkel vlak écht iets wat de concurrentie wel heeft. Je krijgt een prachtig scherm met een hoge refresh rate, een gigantische batterij met krachtige lader, een premium ogend en voelend toestel, een snelle Snapdragon met meer dan genoeg geheugen en een breed scala aan camera’s. Dat die camera’s niet de beste foto’s van de industrie maken, daar is met een prijs vanaf 599 euro dan ook prima mee te leven.
Hetzelfde geldt voor draadloos laden en het ontbreken van een IP-rating voor water en stof. Het is jammer dat het er niet is, maar je kan prima zonder leven. Je haalt met de OnePlus 8T een toestel in huis waar je bij menig persoon een flinke indruk achter kan laten. En dat terwijl je ook nog flink wat euro’s bespaart tegenover de concurrent. De OnePlus 8T zit goed in elkaar en is daarom zeker het overwegen waard als jouw oude telefoon met pensioen gaat.
Cijfer: 8.5