One Piece Pirate Warriors 4 Review - De koning van de piratengames?

  One Piece is een van de langstlopende anime series met inmiddels een heel scala game-versies. Kan dit vierde deel uit de Warriors serie een eigen plekje veroveren?

  Warriors paraat!

  Met grote regelmaat verschijnen er games met 'Warriors' in de titel. Als je daar dan bij leest dat de game ontwikkeld is door Koei Tecmo en Omega Force, dan weet je al grotendeels wat je kan verwachten. De Dynasty Warriors series van hun hand loopt al sinds 1997. De hoofdserie kent inmiddels 11 delen en vele spin-offs, waaronder versies van Hyrule, Fire Emblem en Attack on Titan. Omega Force hanteert daarbij een vaste basis waar eigenlijke alle games gebruik van maken.

  Die basis bestaat uit een map die nog het meeste lijkt op een kaart van het bordspel Stratego. De kaart is opgedeeld in gebieden die op bepaalde plekken aan elkaar grenzen. Elk gebied is door een partij veroverd, meestal de vijand van de speler. In elk gebied lopen honderden vijanden. Naast deze basis-vijanden lopen er ook commandanten rond.

  Deze vijanden en commandanten zijn echter zo zwak, dat de hoofdrolspelers deze met tientallen of zelfs honderden tegelijk omver kan kegelen. Zelfs de commandanten zijn in een paar klappen om te leggen. Heb je genoeg vijanden verslagen, dan verschijnt de leider van die regio. Heb je ook die verslagen, dan heb je het terrein veroverd.

  Uiteraard heeft het veroveren van gebieden voordelen, maar in de loop der tijd is dit hele mechanisme steeds meer op de achtergrond gedrongen. Ook in One Piece Warrior 4 is het landje veroveren nog steeds aanwezig, maar eigenlijk totale bijzaak geworden. In plaats daarvan richt de game zich vrijwel volledig op het verhaal van One Piece en de activiteiten van Straw Hat Luffy en zijn vrienden. En dat is nogal een verhaal!

  Meer dan genoeg verhaal

  Centraal in One Piece staat een jongetje genaamd Monkey d. Luffy. Luffy heeft per ongeluk een duivelsvrucht gegeten en daardoor een lijf van elastiek gekregen. Luffy heeft maar een doel in het leven: de koning van de piraten worden. Om dat te bereiken moet hij de verloren schat van een eerdere priatenkoning, Gol D. Roger zien te vinden. Maar, hij is natuurlijk niet de enige schatzoeker. Luffy verzamelt een crew om zich heen en vaart met zijn schip The Going Merry richting The Grand Line, waar volgens de geruchten de One Piece te vinden zou moeten zijn.

  Deze jacht is al sinds 1999 gaande, en beslaat inmiddels ruim 900 manga afleveringen. Deze afleveringen zijn onderverdeeld in Story Arcs, die elk zo'n 60 afleveringen duren. Er is dus meer dan genoeg stof om te gebruiken voor de game. En dat gebeurt dus ook. One Piece Warriors 4 beslaat maar liefst zes story-arcs, met zo'n zeven missies per Arc. Natuurlijk is het onmogelijk om ruim 60 afleveringen in een paar missies samen te vatten, dus wordt er veel verhaal in tussenfilmpjes getoond. De hoogtepunten kunnen vervolgens weer wel gespeeld worden.

  Dit werkt behoorlijk goed, hoewel het tempo van het verhaal voor nieuwkomers misschien wel erg hard gaat. Regelmatig worden nieuwe personages of gebieden in een tussenfilm opgevoerd, om vervolgens in dezelfde scene daar alweer afscheid van te nemen en door te gaan. Omega Force heeft al gas terug genomen vergeleken met eerdere delen uit de serie, maar dat had nog wel wat meer gemogen. Wel leuk is dat er niet alleen bestaande story-arcs zijn gebruikt, maar ook een heel nieuw verhaal is toegevoegd. Met name dit laatste deel levert de meest epische gevechten op en bieden zo een mooi slotakkoord op het verhaal.

  Knokken maar

  Dit alles speelt zich dus af tegen de achtergrond van het Warriors stratego-spelletje. Je krijgt afhankelijk van het verhaal zeer diverse missies voorgeschoteld. De ene keer begin je met het klop geven van wat kleinere tegenstanders, waarmee je de echte vijanden uit hun tent lokt, de andere keer baan je je een een weg naar een speciale plek waar je tegenstander op je wacht. Weer een andere missie betreft het begeleiden van je medepiraten naar je schip of juist ten aanval. Maar steeds geldt dat je acties binnen het verhaal passen.

  Een missie kan zo een half uur in beslag nemen en bestaat meestal uit meerdere kleine of grote opdrachten afgewisseld met cutscenes, die gezamenlijk het verhaal voortstuwen. Daarbij gelden de honderden papierdunne tegenstanders als opvulling, terwijl de belangrijkere tegenstanders je ook duidelijk meer weerstand bieden. Daar waar de gevechten in het verleden vooral uit button-bashen bestond, heb je hier duidelijk meer mogelijkheden.

  Natuurlijk heb je nog steeds de basis-uithalen, sprongen en een 'dash', de echte meerwaarde zit in een viertal special moves. Deze laden tijdens het gevecht langzaam op. Zodra een move opgeladen is kan je deze op je tegenstander los laten. Deze moves brengen uiteraard meer schade toe, maar hebben soms ook andere effecten, afhankelijk van het type karakter dat je gekozen hebt en welke moves je uit de beschikbare set gekozen hebt. Sommige moves hebben een groot area-effect. Anderen leveren de tegenstander(s) langer durende poison-schade op. Deze extra moves zien er dus niet alleen leuk uit, ze bieden ook flink wat variatie en de mogelijkheid tot experimenteren.

  Kom bij mama

  Naast de reguliere tegenstanders die je gaandeweg tegenkomt heeft One Piece nog een nieuwtje. Zo is er een aantal mega-vijanden toegevoegd aan de game. Kom je Big Mama of Kaido tegen, maak dan je borst maar nat. Deze larger-than-life vijanden toornen letterlijk boven je uit en hen bevechten is dus een echte uitdaging. Deze vijanden hebben speciale aanvallen en zijn soms vrijwel niet te raken. Hier is taktiek een vereiste: eerst hun defensie slopen als zij midden in een aanval zitten, om vervolgens zelf keihard uit te halen. Je zoemt als een bij om je vijand heen en probeert hem te raken waar je maar kan. Weet je zo Big Mama of Kaido neer te halen, dan voelt dat echt als een prestatie.

  Conclusie

  Met meer dan veertig speelbare karakters en ontelbare tegenstanders, bijna 40 missies verspreid over acht verhaallijnen, biedt One Piece Warriors 4 meer dan genoeg content. De gameplay is een goede mix van de bekende Warriors stijl, nieuwe moves en mega-grote vijanden. Het verhaal wordt met cutscenes aan elkaar gepraat, die soms net even te kort door de bocht gaan voor wie niet bekend is met One Piece.

  De camera werkt niet altijd mee, waardoor je soms een slag in de lucht slaat. Jammer is dat de typische Warriors setting met het veroveren van strategische plekken op de kaart vrijwel niet gebruikt wordt. Het is de achtergrond waartegen de echte actie plaats vindt. Al met al Is One Piece Warriors 4 een prima toevoeging aan de inmiddels imposante rij One Piece games.

  8

  De plus- en minpunten

  • Snelle actie, gevarieerde missies
  • Ruime keuze uit karakters die ook echt andere speelstijlen bieden
  • Veel verhaallijnen, inclusief een originele
  • Verhaal gaat soms in sneltreinvaart
  • Camera kan de actie niet altijd volgen
  • Typische Warriors gameplay te weinig gebruikt

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.