Een serie waarin sprookjesfiguren in de echte wereld worden gezet. Tenminste, dat alles is te betwijfelen: leren die sprookjesfiguren wie ze waren? En is die echte wereld wel zo realistisch? Je leert het in het tweede seizoen van Once Upon A Time.
Altijd een cruciaal moment voor een serie, het tweede seizoen. Als het eerste seizoen geen laaiend enthousiast ontvangst krijgt, dan wordt er soms voor nog een extra seizoen gekozen omdat er in dat eerste seizoen minder ruimte is door introduceren van het verhaal, personages, enzovoorts. Die introductie hebben we van ABC’s Once Upon A Time inmiddels achter de rug, dus hoe gaat dit tweede seizoen het doen?
In een zin proberen uit te leggen wat er allemaal is gebeurd in het begin van Once Upon A Time is lastig. Het komt er in het kort op neer dat sprookjesfiguren onder een vloek vanuit hun sprookjesland naar het ‘normale’ plaatsje Storybrooke zijn verhuisd. Ze weten echter niet dat ze sprookjesfiguren zijn en een klein jongetje uit de gewone mensenwereld (Henry) probeert hen dat aan het verstand te krijgen. Aan het einde van seizoen 1 zagen we dat het jochie dat aardig was gelukt en dat er een paarse mist door het dorpje trok, hoe zit het daar nu mee?
We doen ons best niets te spoilen, dus zullen we het vooral bij de eerste aflevering houden van dit tweede seizoen en de extra’s die je op de zes schijfjes kunt vinden waaruit deze dvd-box bestaat. We beginnen met de paarse mist die uit Storybrooke wegtrekt, en de notie dat de vloek hierdoor niet langer geldig is. Dat heeft diverse effecten, waarvan één al meteen duidelijk wordt.
Mama van Emma
Dat eerder genoemde jochie is het zoontje van de hoofdrolspeelster van deze serie genaamd Emma. Zij woont samen met Mary-Margaret, die zich realiseert dat ze eigenlijk Snow White is. Dat geldt ook voor David, haar Prince Charming. Een gezinshereniging, want uitgerekend Emma blijkt het ‘verloren’ kindje te zijn dat Snow White en Charming naar de echte mensenwereld hadden gestuurd toen hun sprookjeswereld in een ver verleden gevaar liep. Meteen in de eerste aflevering al een belangrijk moment, want Emma wordt eindelijk herenigd met haar ouders.
Een rare situatie natuurlijk, want Snow White en Prince Charming waren eerst gewoon vrienden van Emma toen ze nog Mary-Margaret en David waren. Ook hebben ze er ineens een kleinkind bij, want Henry is nog steeds Emma’s zoon. Allemaal een beetje ingewikkeld, maar gelukkig blijft het wel begrijpelijk. Een voordeel van dit tweede seizoen ten opzichte van het eerste, is dat de makers ook wat meer tijd nemen voor het introduceren van nieuwe personages, waardoor je niet overweldigd wordt door veel te veel nieuwe gezichten.
Er is wel een ding dat altijd al een beetje lastig te volgen is geweest voor Once Upon en dat zijn de flashbacks en/of de overgangen van Storybrooke naar sprookjeswerelden. Daar wordt in dit seizoen nog een schepje bovenop gedaan, want nu beginnen de werelden zich nog meer te vermengen. Het kan soms best een beetje ingewikkeld worden en dat is jammer. Het is dan ook aan te raden om de afleveringen niet al te lang na elkaar te kijken, zodat het verhaal nog vers in het geheugen ligt.
Green screen
Eerlijk is eerlijk, Once Upon A Time is niet een serie die zich laat meten met toppers als The Walking Dead, Boardwalk Empire en Breaking Bad. Het is meer een ‘gewone’ serie zoals we die uit de jaren 90 kennen, maar dan wel met meer budget voor mooie kostuums en computeranimaties. Die laatste zijn niet altijd even succesvol, want het is in de meeste shots overduidelijk wanneer er met een green screen is gewerkt. Juist omdat het een serie is die uit veel afleveringen per seizoen bestaat (namelijk 22), kun je ook niet verwachten dat die computerhulp helemaal feilloos is.
Geniet van desondanks van dit tweede seizoen. Je merkt echt dat je de personages nu steeds beter begint te kennen. Een grotere rol dit seizoen voor Regina, de ‘boze stiefmoeder’ uit het verhaal die ook een magie-addictie heeft. Juist omdat ze zo slecht is, wil iedereen haar dood hebben, maar is dat wel zo eerlijk nu er geen magie meer mogelijk is in Storybrooke? Bovendien heeft Henry zijn moeder en familie opgedragen Regina niet te doden.
Of dat gaat lukken dit seizoen, dat moet je zelf bekijken. Waarschijnlijk zullen er dingen voorbij komen die je niet zou verwachten, dus dat hebben Once Upon-bedenkers Edward Kitsis en Adam Horowitz goed gedaan. Once Upon A Time is een serie die weliswaar uit veel vrouwelijke personages en sprookjes bestaat, het is geen serie die heel ‘prissy princess’-achtig is. Er zit best wat actie in deze show die vooral uit spanning en intrige bestaat. Het is en blijft ook dit seizoen tof om te zien hoe er elke aflevering weer diverse originele verwijzingen worden bedacht naar oude en zelfs nieuwere sprookjes. Mulan, reuzen en meer sprookjeshelden komen voorbij, hoewel ze niet allemaal even charmant zijn als in de Disney-vertellingen. Maar ja, dat is juist magisch verrassend natuurlijk.
Bonusmateriaal
Een serie die op RTL5 ook te zien is, hoef je niet per se op dvd te zien zou je denken. Natuurlijk heb je vast wel eens een of meerdere afleveringen gemist (of wil je juist alles weer op nieuw zien), dus dan is het aanschaffen van die schijfjes wel zo handig. Wat interessant is en je hierbij krijgt, is het bonusmateriaal. Dit helpt meteen bij het beter begrijpen van het verhaal, want er is vanalles te beleven dit tweede seizoen. De familiebanden zijn interessant, maar later in het seizoen gaan veel meer dingen dan alleen dat een grote rol spelen.
Dat mag er namelijk best zijn. Sowieso zijn er vijf audiocommentaren te bekijken. Ontzettend verfrissend om de serie te beleven door de ogen van de makers, maar ook door de ogen van de acteurs die Snow White en Charming spelen. Leuk detail daarbij is trouwens dat deze Josh Dallas en Ginnifer Goodwin een setje zijn in het echte leven. Het is fascinerend om te horen over lastige kostuums, maar wees gewaarschuwd: kijk de commentaren als je het hele seizoen hebt gezien, want er wordt aardig wat in gespoild.
Je ontdekt hele leuke dingen, zoals dat de voorkant van de winkel van Gold op een andere locatie is gefilmd dan de achterkant. Wat Snow ook vertelt, is dat er een autowasstraat om de hoek van de studio stond. Ze moesten oppassen tijdens het filmen dat er niet een auto in de wasstraat ging, want hun body mics pikten al het geluid op. Kortom, je krijgt even wat meer achtergrondinformatie en dat maakt het kijken naar deze serie nog leuker.
Good Morning Storybrooke
De zesde dvd is het meest interessant. Die bevat namelijk de meeste extra’s. Zo is er een item dat Goedemorgen, Storybrooke heet. Dit ‘Good Morning Storybrooke‘ is een soort ochtendshow waarbij op overdreven wijze op een andere, moderne manier naar Storybrooke wordt gekeken. Je zal niet op de grond liggen te lachen, maar het probeersel weet best de mondhoeken even omhoog te doen gaan.
Hoogachtigend, Haak is een extra waarin Hook meer vertelt over zijn ervarigen op de set. Bijvoorbeeld hoe machtig hij het vond om met een haak in een lange jas op een schip te staan en er nog voor betaald te worden ook. Schattig. De Mooiste Bloopers Van Het Land dan? Bloopers zijn altijd vermakelijk. Het is gezellig om even mee te lachen met de acteurs op de set. Vooral dingen die omvallen of spontane uitbarstingen van lachen op serieuze momenten zijn leuk om te zien. Helaas zijn ze maar kort, want ze smaken naar meer.
Er zijn nog meer extra’s, zoals deleted scenes en een item over verhalen vertellen is een kunst. Die laatste is toch wat teleurstellend. Juist in een serie waarin kostuums zo hyper-essentieel zijn, is het spijtig dat er niet meer aandacht is voor die kledingstukken. In ‘verhalen vertellen is een kunst’ blijft het kostuumverhaal helaas wat algemeen. Het was tof geweest als er meer uitleg bij specifieke kostuums over de karakters van de personages was. Het voelt alsof de ontwerper vooral bekende namen van de modegroten der aarde wilt noemen.
Magisch
Lekker veel extra’s dus, ook al zijn ze lang niet allemaal even fantastisch. Gelukkig is dit tweede seizoen van de serie dat wel. We moeten nog even wachten tot we verder kunnen kijken, want RTL5 heeft nog niet gemeld of en wanneer het derde seizoen eventueel te zien zal zijn op de zender. Gelukkig is het de moeite waard om dit tweede seizoen van kop tot staart te kijken op dvd, en vergeet dan vooral de afleveringen met audiocommentaar niet.
Cijfer: 7.3