Okami HD Review - Herbeleef een uniek avontuur

  Altijd al in de huid willen stappen van een witte wolf? Dat kan met Okami, een cel-shaded spel dat actie, puzzels en platformelementen combineert. Tien jaar terug gingen Japanners al spontaan op de knieën, bij wijze van. Menig gamer aanbidt Okami vanwege de eigenzinnige artistieke smoel. Mocht hij aan jou voorbij zijn gegaan, lees dan onze Okami HD Review!

  Okami HD is een remaster van de eerdere game, die voor het eerst in 2006 verscheen op de PlayStation 2. Later werden de Wii en PS3 nog eens aangedaan, maar de grote klap is nu op de Xbox One (X) en PlayStation 4 (Pro). Want jawel, er is 4K ondersteuning.

  Helaas wel met maar 30 frames per seconden, maar de game komt met 4K zeker goed tot zijn recht. En dat betekent in volle glorie zelf de hoofdrol spelen in een kleurrijk Japans schilderij, want die indruk wekt Okami.

  Okami HD review

  Als een kunstzinnige wolf

  Jij bestuurt de wolf Amaterasu, een godin van de zon, maar duidelijk dus in een andere gedaante. Zodra je Okami opstart wordt jouw missie duidelijk gemaakt tijdens een iets te lange introductie van wel een half uur aan teksten die je zult moeten lezen.

  Het komt er in het kort op neer dat een eeuwenoude vijand, Orochi, weer allerlei foute dingen heeft gedaan. En jij mag het vuile werk opknappen. En daarvoor heb je zogeheten verftechnieken nodig.

  Het begin van Okami doorstaat eigenlijk niet de tand des tijds. Ondanks dat je betoverd wordt door de sfeer en het uiterlijk van de game, is het lichtelijk vervelend dat je lappen tekst moet lezen en doorklikken om het verhaal mee te krijgen. Het is nu eenmaal een remaster, maar een remake was wat meer op z’n plek geweest. Houd er dus rekening mee dat je Okami niet even snel opstart, maar vooral begint op een goed moment.

  En vanaf daar mag je gaan tekenen om spelenderwijs verder te komen in een mooi verhaal waarbij al snel een Zeldagevoel opgeroepen wordt. Onlangs was er nog een game uitgekomen waarin je moet tekenen, namelijk Max: The Curse of Brotherhood. Maar dat is een game van een heel andere soort en waarin tekenen ook op een hele andere manier gebeurt.

  In Okami gebruik je een penseel om puzzels op te lossen en vijanden te verslaan. Dat klinkt kinderachtig, maar dat is het zeker niet. De gameplay is juist ontzettend origineel en al snel raak je vertrouwd met je eerste kunsten en kwast.

  Okami HD review

  Een kwast als wapen

  Denk bijvoorbeeld aan een situatie dat jij ergens staat en duidelijk weet waar je heen moet. Door met je kwast te werk te gaan, zal er soort brug gebouwd worden, waardoor jij die plek kunt bereiken. Of even niet genoeg licht aan de horizon?

  Jij tekent wat sterren en kunt weer verder. Hoewel het op papier een beetje dom overkomt, moet je van ons maar aannemen dat de sfeer in Okami juist fantastisch is. Geheel eigenzinnig en vol met Japanse invloeden. Het enige vervelende aan die gameplay is wel dat besturing niet altijd even verfijnd werkt.

  Een verfkwast hanteren met een analoge stick zorgt voor precisie, maar die precisie gaat af en toe samen met onnodige irritaties. Tof als je verder komt, maar irritant als je je even ergert aan de besturing. En daarmee is Okami niet altijd van deze tijd. Al moet in de Okami HD Review gezegd worden dat je daar ook wel weer snel doorheen kijkt, want als je op een gegeven moment met een paar klikken vijanden doormidden hakt voelt dat wel érg lekker!

  In totaal zul je iets meer dan tien verftechnieken gaandeweg vrijspelen en continu heb je het gevoel progressie te boeken. Daardoor wordt Okami nooit saai. De vergelijking met Zelda is bovendien snel gemaakt door het avontuur dat je opgaat waarin je in heel wat omgevingen puzzels op moet lossen en gebieden uit moet kammen.

  Bovendien krijg je hulp van je sidekick Issun. Toch is het niet goed om de game te veel met Zelda te vergelijken, want Okami heeft een hele eigen smoel. Gelukkig maar. En een must voor iedereen die houdt van Japanse mythes.

  Okami HD review

  Achterhaalde designkeuzes

  De game heeft absoluut bestaansrecht en het is tof om te zien dat zo’n game met zo’n uniek uiterlijk uit is gekomen op de huidige consoles. Bovendien een leuke toevoeging aan mensen die geen Nintendo-platform in huis hebben. En ondanks dat jijzelf gerust een paar tientallen uren in de game kunt verliezen is het wel goed om in deze Okami HD Review aan te geven dat Okami niet voor iedereen is weggelegd en sommige dingen niet helemaal meer van nu zijn.

  Het trage begin is al aangehaald in deze Okami HD Review, maar het lezen van lappen tekst blijft een ouderwets gegeven. Het is niet meer van nu om een (tof) verhaal op deze manier voorgeschoteld te krijgen. Daarbij is het af en toe een tikkeltje onduidelijk waar je heen moet voor het vervolg van je queeste, al hebben de mensen met geduld vrij snel door hoe de vork in de steel steekt.

  Maar het is, nogmaals, een game waarbij je geduld af en toe op de proef wordt gesteld. Al zul je nooit met liters aan geduld even Japans leren, wat jammer is, omdat de achievements in het Japans zijn. Een onverklaarbare keuze en wat ons betreft iets té hardcore.

  Okami HD review

  Okami HD Review - Een ruwe diamant

  Wat dat betreft laat Okami HD ons met gemengde gevoelens achter voor de Okami HD Review. Enerzijds is het een geweldige game met een hele toffe look, een interessant verhaal en unieke gameplay. Aan de andere kant zijn er af en toe wat dingetjes die niet meer helemaal van nu zijn en waar bij je geduld soms op de proef wordt gesteld.

  Maar dat verbleekt bij de rest van de pracht. En mensen die er rustig voor gaan zitten zullen omarmd worden met een mooi avontuur dat in hoofdzaak meer dan bestaansrecht heeft. Ga zitten en word betoverd!

  8

  De plus- en minpunten

  • Oogt prachtig en speelbaar in 4K
  • Tof om te spelen
  • Krachten verzamelen
  • Japanse mythes
  • Japanse achievements
  • Erg lange intro
  • Geen cutscenes van nu
  • 30 frames per seconden
  • Kwast bediening niet even fijn altijd

  Okami HD (remaster)

  Verkijgbaar vanaf 12 december 2017

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.