Occupied Review - Noorse politiethriller stelt teleur

Review
zaterdag, 09 januari 2016 om 10:01
xgn google image
Scandinavische crimescenes zijn geregeld megasterk. Denk aan The Bridge en The Killing. Of Occupied net zo'n pareltje is, lees je in deze Occupied review. De serie is nu uit op DVD en Blu-ray.
Occupied opent spannend met een ontvoering van de Noorse president. Rusland zit achter de aanslag en voert de druk flink op. Waar de president over wilde gaan op duurzame energie, denken de Russen daar geheel anders over, er moet volgens hen helemaal niet gestopt worden met de olie- en gaswinning! De 'bezetting' kan beginnen.
Occupied Review

Een interessant thema en een enorme cast

De serie heeft een interessant thema en de ontvoering is spannend, waardoor de opening goed is. Occupied zet meteen de toon neer en belooft veel. Maar al snel zakt de serie in en valt het met de politieke suspense allemaal wel mee. Wat al snel opvalt is de wankelende cast, iets wat auteur Jo Nesbo vast niet zo voor ogen had.
We maken kennis met een breed scala aan acteurs en actrices; die van Noorse president, Noorse politie, Russische overheid, een journalist, militairen, terroristen en nog meer. Dit is een korte opsomming, Occupied telt echt tientallen mensen waarvan veel een prominente rol vervullen.
Occupied Review

Kwakkelende acteerprestaties

Je zou kunnen zeggen dat drie mensen een hoofdrol vervullen en dat zijn drie personen die meteen centraal staan in de eerste aflevering: dat is Noorse president Jesper Berg (gepeeld door Henrik Mestad), de politieagent Hans Martin (gespeeld door Eldar Skar) en de journalist Thomas Eriksen (gespeeld door Vegar Hoel).
Hoewel ze alle drie 'ok' acteren, springt niemand eruit en kan eigenlijk al snel geconcludeerd worden dat ze niet met verve acteren. Zoals een Sofia Helin haar rol in The Bridge neerzet, dat is ongekend, ze draagt de serie en geen van deze drie mensen in Occupied doet dat. Mestad kijkt alleen af en toe een beetje moeilijk om duidelijk te maken dat die 't zwaar heeft in zijn rol, want niet luisteren naar de Russen is een probleem voor hem. Hoel is als journalist wel redelijk geloofwaardig, maar springt er ook niet echt uit, al is het met name Skar die er een potje van maakt.
Hij heeft continu te maken met de Noren en de Russen en is dus een zeer belangrijke schakel in het verhaal, maar hij maakt er een potje van. Gaandeweg krijg je haast de indruk dat hij een bijrol heeft, omdat hij gewoon niet echt opvalt. Totdat je beseft dat hij continu aanwezig is en zeer belangrijk is voor het verhaal.
Occupied Review

Clichés om misselijk van te worden

Er gaat ergens iets fout. Er lopen sowieso te veel verhaallijnen door elkaar met wendingen die nauwelijks een toegevoegde waarde hebben. De situatie van de journalist wordt realistisch neergezet, hoe het is om te publiceren, om onafhankelijk te opereren. De druk van de Russen wordt ook overtuigend doorgevoerd, maar jammer is dan wel dat de serie met zoveel clichés op de proppen komt dat je er haast misselijk van wordt.
Waarom worden de Russen zo stereotype slecht neergezet? Waarom radicaliseert een jongere meteen zo snel en is zijn karakterontwikkeling niet om te volgen. En waarom moet er opeens een affaire ingestopt worden? Een serie kan ook wel goed zijn zonder romance.
Bovendien stelde deze romance niet eens wat voor. Een kusje op het scherm zorgt niet meteen voor vuurwerk. Het voegt niets toe en het had beter achterwege gelaten kunnen worden.
Occupied Review

Occupied stelt helaas teleur

Het hoofdverhaal en het thema dat aangeboord wordt is immers interessant genoeg om tien afleveringen mee te vullen. Maar het verhaal gaat van de hak op de tak, continu wisselen we van personages die nergens overtuigend spelen en tel daarbij op dat de serie geen humor heeft en je zit te kijken naar iets wat al snel saai wordt. Na de helft heb je 't al gezien en dan moet je nog bijna vijf uur... Occupied stelt dus, helaas, teleur.
Cijfer: 6

Populair Nieuws