Nintendo Labo Review - Gamen met dit eigenwijze zelfbouwpakket

Review
woensdag, 09 mei 2018 om 16:55
xgn google image
Spelen met karton, het klinkt gewoonweg absurd. Enkel Nintendo is zo gek om speeldgoed in de vorm als game op de markt te brengen. Terwijl wij ons weer kinds voelen terwijl we verschillende bouwpakketen in elkaar zetten vragen we ons tijdens de Nintendo Labo review af: ben je nu echt zo oud als jij jezelf voelt?
Stel je een zesjarig kindje voor dat staat te trappelen omdat er een cadeautje voor hem klaar ligt. Bij het openen van de doos valt de mond wijd open bij het zien van al dat karton. De doos zit vol met duidelijk bedrukte vellen en er zit ook een zakje met verschillende andere touwtjes en stickers bij. Vol enthousiasme wordt karton gevouwen en op magische wijze worden die meerlaagse stukken papier veranderd in het meest creatieve meesterwerk ooit.
Na LEGO is Labo de nieuwste manier om creatief aan de slag te gaan met een bouwwerk. In deze review nemen we zowel het Mixpakket als het Robotpakket onder de loep. Terwijl de Robot Kit je in en alles-vernielende-giga-transformer verandert, kun je met het Mixpakket een goede variatie aan 5 veschillende creaties tevoorschijn toveren.
Nintendo Labo review

Heel veel creaties

Wanneer de eerste creatie is gemaakt, wekt het wat herinneringen op: Nintendo Labo doet denken aan die goede oude tijd waarin je iedereen in Mario Kart met veel te veel items bekogelde door je Wii-controller in een goedkoop stukje plastic te klikken. Maar de vraag is waar het zo ontspoorde dat dit stevige plastic plots plaats ging maken voor karton. In ieder geval heeft een geniale geest bij Nintendo veel productiewerk uitbesteed aan de speler.
Voordat je kunt pronken met je prachtig bouwwerken, ben je namelijk uren zoet. Alhoewel je binnen tien minuten een race-autootje via de trilfunctie van je Joy Cons over de grond kunt laten lopen, kosten het racestuur, de piano en de vishengel je ruim twee uur. Als je plan was om al snel als de cheap ass kartonnen Iron Man-look a like rond te vliegen, dan zul je mogelijk je verwachtingen bij moeten stellen: de Robot kit duurt maar liefst 4 a 5 uur.
Nintendo Labo review

Voor wie is dit bedoeld?

Dat het zo lang duurt om een bouwwerk in elkaar te frutselen, wekt daarentegen per direct een vraag op: wat is nu eigenlijk de doelgroep voor dit zelfbouwpakket? Vanaf je zesde levensjaar mag jij jezelf van Nintendo een echte bouwmeester noemen, maar het is nog de vraag of zulke bouwmeesters de eeuwenoude discipline van het geduld al beheersen. Want zijn er op den duur niet voldoende andere prikkels die zo'n kindje afleiden?
Niet alleen vergt het bouwen bijzonder veel tijd, ook vraagt het dat je toch enigszins creatief bent aangelegd. Als je ook maar een klein foutje maakt kun je vaak je hele bouwwerk weer uit elkaar halen. Uiteindelijk lijkt het dan eerder dat het bouwen zelf interessanter is voor de vader of moeder van zo een kind. Terwijl het grote kind de creatieveling uithangt kan het kleine kind zich vervolgens vermaken met de minigames die Nintendo Labo je voorschotelt.
Nintendo Labo review

Kwaliteit van de mini-games

De minigames zelf zijn vrij vermakelijk en zijn erg divers. Het voelt goed om de mooiste vissen te kunnen vangen en het is en het is verbazend hoe een stuk karton voor zoveel plezier kan zorgen. Bij elk speeltje zit een andere mini-game. Het leukste voorbeeld is misschien nog wel het motorstuur, waarbij je lekker onbeschoft over het parcours kunt racen.
Het spel biedt flink wat kleine opties om zelfs na het bouwen van je creaties nog nieuwe dingen te ontdekken.Zo kun je een hele racebaan zetten door grijze tape over de grond te plakken, want de Joy Cons zullen deze tape met de camera herkennen en er op de volledige automatische piloot overheen rijden. En ook kun je je eigen vissen van karton maken om te toe te voegen aan een in-game aquarium. Om nog niet te spreken over de mogelijkheid om zelf een motorparcour te maken om vervolgens vol overheen te scheuren.
Verder is er ook nog een ingewikkelde garage waarbij je eindelijk die stoffige verhuisdozen en drinkverpakken op een leuke manier recyclet. Alhoewel het voor een Nederlands kind nog misschien makkelijker is om binnen een dag Chinees te leren, kan elke maffe vader met een klein beetje fantasie in die garage zelf zijn creatieve geest loslaten om buiten de bouwpakketten om geniale nieuwe uitvinden van karton te scheppen.
Nintendo Labo review

Leren over de Joy Cons

De Joy-cons vormen een belangrijk onderdeel van je magische reis, want door deze te combineren met je bouwwerken, weet de software alles te registreren. Op die manier kun je onder andere je huis laten overstromen met water en de snelste tijd neerzetten door je stukken karton als een waar motorstuur in te zetten.
Het toffe aan het spel is dat je uiteindelijk een heleboel leert over de techniek achter de Joy Cons. Wanneer je bijvoorbeeld de robot in elkaar zet, dan zul je merken dat er flink gebruik wordt gemaakt van de infrarood motion sensor van de Joy Con. Doordat jij stickers op de stukken karton plakt, weet de camera perfect te detecteren waar bepaalde kartonnen objecten zich bevinden. Terwijl jij volop kartonnengewichtjes via touwtjes optelt, ziet de camera stickertjes op en neer bewegen en weet hij dat je iets in elkaar wilt meppen.
Nintendo Labo review

Erg snel kapot

En met dat meppen moet je uitkijken, want voor je er erg in hebt trek je iets kapot. Doordat al je creaties van karton zijn gemaakt brengen ze allemaal één groot risico met zich mee: ze gaan bijzonder snel kapot. Al bij het uitdrukken scheurt er zo nu en dan wat af als je niet voorzichtig bent, maar tijdens het spelen zul je helemaal merken hoe fragiel karton is.
Dit is ergerlijk bij het motorstuur dat jet telkens open en dicht vouwt om de Joy Cons in het stuur te doen, iets wat ervoor zorgt dat de hoekjes toch al wat gaan slijten. En ondanks dat er gratis mallen zijn vrijgegeven om kapotte onderdelen te repareren, is Nintendo Labo iets wat niet lang meegaat.
De Nintendo Labo nemen verder bijzonder veel plek in beslag en alhoewel de Robot Kit een haakje heeft zodat jij je creatie eventueel aan de muur kunt hangen, zul je waarschijnlijk niet alles door je kamer laten slingeren. De meest veilige manier is om alles na gebruik direct weer uit elkaar te vouwen en terug in de doos te doen, maar dit is ook een erg kostbare manier omdat je de volgende keer weer een paar uur bezig bent voor je kunt spelen.
Nintendo Labo review

Duur project blijkt na de Nintendo Labo review

Doordat Nintendo Labo niet zo lang meegaat zijn het Mixpakket (69,99 euro) en het Robotpakket (79,99 euro) erg prijzig. Alhoewel je een hoop plezier haalt uit het knutselen en het spelen van de minigames, zal Nintendo regelmatig met nieuwe dingen moeten komen om Nintendo Labo echt interessant te houden. Nu voel jij je een paar avonden een ware bouwmeester, maar verdwijnt de Labo daarna wel weer bij het oud papier.
Dat de prijs uiteindelijk zo hoog ligt is dan bijzonder omdat het niet veel geld hoeft te kosten om karton te produceren. Je zult dus voornamelijk het geld neerleggen voor de software en de tijd die Nintendo heeft gestoken in het bedenken van al die bouwplaten. Maar dat bouwen zorgt voor immens veel plezier, want geef maar toe: mensen die zeggen deze Labo-pakketten voor kindjes, nichtjes of neefjes te kopen, lopen zelf in dat kartonnen robotpak rond.
Cijfer: 7.5

Populair Nieuws

Laatste Reacties