Ninja Gaiden 3 Review

  Ninja Gaiden gold als één van de meest pittige games die we toentertijd kenden. Sindsdien hebben we mogen genieten van meerdere games uit de franchise, die vrijwel allemaal in de smaak vielen. Nu is het tijd voor deel drie alweer, die de positieve lijn van Ninja Gaiden in stand moet houden. Een zware opgave.

  Dat moet vast wel goed komen. Ninja Gaiden 3 is immers door ons aangestipt als een Oogappel voor dit jaar. Met een online modus, een nog altijd hoge moeilijkheidsgraad, toffe gameplay en nog veel meer lijkt het weer een fijn avontuur voor de ninjafans onder ons te worden. Man, wat een positieve praat is het allemaal toch.

  Een menselijke Ryu
  We zien een menselijke Ryu, die zijn masker opvallend vaker afneemt dan in de voorgaande delen. Het is dan ook het teken van een ommekeer in het verhaal; dit spel draait niet meer zozeer om de ninja Ryu, maar om de mens Ryu. Denk hierbij aan flashbacks – mooie verhalen uit zijn kindertijd, maar ook aan hele andere dingen. Naast dit menselijke gedoe is er ook tijd voor een verhaal waar de wereld naar de klote dreigt te gaan. Dat moet uiteraard ook. Zo is er een mysterieuze groep alchemisten die de wereld willen laten ontploffen.

  Dat doen ze op een niet zo aardige manier. De groep, die de naam Lords of Alchemy draagt, heeft een vloek op de beste ninja geplaatst waardoor Ryu zijn Dragon Sword kwijtraakt. Die wordt namelijk in zijn arm geplaatst. Hierdoor voelt Ryu op één of andere manier de ellende van de wereld, en hij moet dat zien te stoppen voordat het te laat is.

  Je was een vriend
  Een hartstikke interessant verhaal, inderdaad. De gameplay is ook vrij interessant. Interessant omdat het best fascinerend is om te zien hoe iets compleet de verkeerde kant op kan gaan. Je verwacht het niet. Goed, laten we maar concreet zijn: de gameplay is uitgedund tot een heel simpel, eenvoudig concept. Geen brute combo’s meer, geen diepte meer in de gameplay; gewoon heel simpel op de knoppen drukken. Lekker op vierkantje drukken, lekker op rondje rammen, zolang de tegenstander maar doodgaat.

  Op zich waren de vorige Ninja Gaiden-games ook niet heel erg diep qua gameplay, ook daar was het spel vrij lineair en moest je heel veel vechten. Maar dat deed je met plezier, aangezien het aanbod aan combo’s en wapens dus heel erg groot was. Dan zit je als gamer op de bank echt je best te doen, mede dankzij de hoge moeilijkheidsgraad. Die is er overigens nog, maar in plaats van de A.I. slimmer en sterker te maken, heeft de ontwikkelaar voor méér vijanden gezorgd. Tsja.

  Reduceren
  Qua gameplay is het aanbod dus een stuk minder geworden. Je krijgt bijvoorbeeld maar één magische spreuk en zul je het moeten doen met slechts een paar wapens. Geen Muramasa-winkel, maar af en toe een ander zwaard om mee te vechten. Wel tof is dat je een boog kunt gebruiken die opvallend genoeg goed werkt. En ja, verder is Ninpo - een soort magische techniek die je in staat stelt erg wrede dingen te doen - ook weer (in negatieve zin) veranderd; je hebt enkel toegang tot één Ninpo die ervoor zorgt dat je in een draak verandert en de boel om je heen kapot maakt. Verder niets. Heel teleurstellend dit. Je wil toch in een game als deze de meest zieke bewegingen maken? Precies.

  Nieuw in dit spel zijn de quicktime events. De cinematische gebeurtenissen waar je af en toe op een knop moet drukken om zo ervoor te zorgen dat je de grote enge monster verslaat. Het lijkt bijzonder veel op Asura’s Wrath, alleen is het hier ook weer iets waarbij je je gaat afvragen waar de uitdaging in godsnaam is gebleven. Nee, dit is geen goede aanvulling.

  Multiplayer
  Er is ook een multiplayer in Ninja Gaiden 3 te vinden, wat misschien wel het enige lichtpunt van dit spel is. In twee modi, Clan Battle en Battle Royale, zul je aan de slag gaan als ninja om vervolgens de andere ninja’s te vinden en om te leggen. Sluipend, chaotisch, noem maar op. Zolang ze maar doodgaan. Heel origineel is het allemaal niet, maar af en toe is zo’n lekker potje (team) deathmatch heel erg fijn om te doen.

  Achterhaalde graphics
  Dan de graphics. Enigszins hetzelfde als bij Ninja Gaiden 2, wat niet als een groot pluspunt gezien kan worden. De graphics zijn namelijk wat achterhaald. Dat is bijzonder jammer. Je had toch wat indrukwekkender leveldesign verwacht, waar gebouwen en monsters er gruwelijk mooi uitzagen. Maar nee, geen spectaculaire dingen zijn er te zien in Ninja Gaiden 3. Wel kun je een aardig goed arsenaal aan stemacteurs verwachten, met goede geluidseffecten.

  Waarom?
  Waarom, Team Ninja? Waarom vermoorden jullie de gameplay die de franchise zo groot heeft gemaakt? Ninja Gaiden 3 is hierdoor een ontzettende grote teleurstelling geworden die een pijnlijke dood zal beleven. Dit gaat echt niet goed. Daarom is het misschien beter om Team Ninja een duidelijk signaal af te geven, door met z’n allen het spel niet te gaan kopen. En ook voor je eigen bestwil is dat een goede keuze.

  4

  De plus- en minpunten

  • Geluid is prima
  • Multiplayer is leuk
  • De gevechten zijn klote
  • Geen uitdaging meer
  • Alles wat de franchise goed maakte, is weg

  Ninja Gaiden 3

  Verkijgbaar vanaf 23 march 2012

  Meer over deze game
  Loading...
  x

  © 2005 - 2023 Alle rechten voorbehouden.