New Super Mario Bros U Deluxe Review - Een goede aftrap van 2019

  Mario en Nintendo zijn twee handen op één buik. Zodra je een Switch in huis haalt, is het zo klaar als een klontje dat je een Mario spel erbij moet halen! De New Super Mario Bros U Deluxe review vertelt je alles over zijn nieuwste avontuur. Ren de longen uit je lijf, verzamel geld a la Dagobert Duck én werk samen!

  Geheel nieuw is de Switch game overigens niet. Want Mario en diens vrienden zagen we in dit avontuur al op de Wii U in 2012. De Wii U was destijds vooruitstrevend met de Gamepad en 'Off-tv Play'-mogelijkheid, maar wat je miste was zo’n toffe Mario platformer onderweg meenemen. Dankzij de Switch is dit nu wel mogelijk en de remake is dan ook een fijne zet. Waar veel huishoudens een Wii hadden, hebben veel mensen de Wii U overgeslagen. Dus lang niet alle Nintendo-fanaten hebben destijds New Super Mario Bros. U gespeeld. Hulde dus voor Nintendo voor deze zet.

  Genoeg levels voor urenlang gameplezier

  Wat fijn is, is dat je de uitbreiding van New Super Luigi U er meteen standaard bij krijgt, waardoor je flink wat game-uren kunt maken. Het advies is wel om eerst te beginnen met de hoofdgame, gezien door een langere tijdsduur per level dit makkelijker is. Wat je voorgeschoteld krijgt is een Mario game als vanouds waarin in 2D-levels voltooid moeten worden. De game is maar liefst 164 levels rijk en dat betekent veel plezier beleven met Mario, Toad, Luigi of twee nieuwe helden: Toadette en Nabbit. Met de toevoeging van twee nieuwe personages ten opzichte van de Wii U versie is de platformer toegankelijker gemaakt voor nieuwkomers of mensen die simpelweg niet zo heel goed zijn in platformgames. De felgekleurde paarse konijn Nabbit krijgt bijvoorbeeld geen schade door vijanden.

  Al is het niet echt een aanrader om als Nabbit te spelen. Dodelijk saai, want een beetje platformliefhebber wil uitgedaagd worden. Dus is het raadzaam een van de vertrouwde personages te nemen. Hoewel de game alleen gespeeld kan worden, is het aan te raden wat familie of vrienden op te trommelen, want in co-op komt het spel pas echt tot zijn recht. Samen rennen, springen en lachen staat garant voor een onvergetelijke avond. Dit is zo’n Mario game waar iedereen blij van wordt en waar je samen elkaar kunt helpen om levels uit te spelen. Al moet je wel een beetje communiceren...

  Screenshot

  Leuk om samen te spelen

  De game is namelijk ook heel goed in het om zeep helpen van vriendschappen (grapje uiteraard!). Regelmatig zal het gebeuren tijdens een potje co-op dat je allemaal te snel wil hollen, waardoor achterblijvers doodgaan. Zodra een personage af is, gaat deze – mits er nog levens zijn - in een zeepbel en vliegt hij terug naar de rest van de spelers. Zodra een speler die zeepbel aanraakt, spat deze kapot en mag de speler weer meedoen. Tijdens het uitspelen van de game zijn er een hoop horrorscenario’s voorbij gekomen waarin meerdere mensen elkaar compleet voor de voeten hebben gelopen! Daarentegen is het wél weer handig bij baasgevechten om samen de strijd in te gaan. Want samen sta je sterk. Gaan er een of twee mensen af, dan zijn er altijd nog anderen die alsnog op de kop van dat ene rotbaasje kunnen springen.

  De game samen uitspelen is dan ook niet zo’n probleem. De replaywaarde zit hem in het halen van de sterren die elk level rijk is. Elk level heeft in diverse gebieden drie sterren zitten. Als jij die als speler in alle levels weet te verzamelen, speel je een nieuwe wereld vrij. Sowieso speel je na het uitspelen van de hoofdgame van alles vrij. En wat dat betreft krijg je dan ook waar voor je geld. Na acht uur spelen ben jij eigenlijk nog lang niet uitgegamed, wat zorgt voor een heerlijke start van het nieuwe jaar. Al moet wel gezegd worden dat de 'kritiek' net als de Wii-U versie blijft en dat is dat de game te weinig nieuws biedt. Het is een Mario-game zoals je al zo vaak hebt gezien.

  Screenshot

  Fantastische graphics

  Wel moet gezegd worden dat het spel fantatisch oogt, zowel op de tv als in de handheld modus. Wie last heeft van January blues, doet er goed aan een kwartiertje New Super Mario Bros. U Deluxe te spelen. Het sfeertje, de vrolijke kleuren, de soundtrack en alle details in de levels zorgen ervoor dat je binnen no time je winterdepressie vergeet. Ok, een tikkeltje overdreven wellicht. Maar neem van ons aan dat Mario-games de mens vrolijk maken en deze game is daar een goed voorbeeld van!

  Je wilt (samen) geheimen ontdekken, springen in gebieden waar niets zichtbaar is in de hoop dat ergens een verborgen geheim ligt. En je wilt elk buis proberen om te kijken of je naar binnen kan, op zoek naar nog meer geld of andere extra's. En natuurlijk wil tussendoor spelletjes winnen om een toffe power-up vrij te spelen, zodat je een level nóg beter voorbereid in kunt gaan. De game heeft wat dat betreft werkelijk alle ingrediënten in huis om het brein te kietelen en te plezieren. De Mario-fans krijgen precies wat ze verwachten en dat is op zich prima. Verwacht alleen geen baanbrekende nieuwe dingen, maar wél een platformer die heerlijk speelt en er goed uitziet.

  Screenshot

  Nog altijd geen online co-op mogelijkheid

  Waar de game wint aan charme doordat je het spel nu overal kunt spelen, is het wel een gemis dat er na zes jaar nog altijd geen online co-op ondersteuning is. We gaven destijds al aan dat dit nu wel in een Mario game mag zitten en zeker met de Online abonnementendienst van Nintendo is het een zwaar gemis dat dit wéér ontbreekt. Iedereen is aangewezen op mensen die bij je thuis komen of bij je in de buurt zijn. Verder is er ook niet nagedacht over het co-op gedeelte.

  Want zodra je bijvoorbeeld start met drie spelers kan je niet tijdens een level teruggaan naar twee spelers zonder eerst terug te gaan naar de wereldmap. Een vierde speler kan wel spontaan meedoen door via het menu een speler toe te voegen. Deze komt dan in een bubbel aanwaaien. De game kent dus een drop-in systeem, maar mist de drop-out mogelijkheid.

  Screenshot

  New Super Mario Bros. U Deluxe Review - Urenlang co-op plezier

  Het zorgt ervoor dat de Switch-titel geen perfectie nadert. Desalniettemin is het een heerlijke start van het jaar en er had geen betere termijn uitgezocht kunnen worden om met dit platformavontuur voor te schotelen. Eind vorig jaar zou de titel zijn ondergesneeuwd. Nu is het een geniale zet om de game aan de man te brengen. Wat ons betreft één die een volledig pakket biedt voor tientallen uren speelplezier. Mario en zijn vrienden bestrijden ieders winterdepressie. Bravo!

  8

  De plus- en minpunten

  • Compleet pakket
  • Oogt fantastisch
  • Co-op voor vier personen
  • Geen online co-op ondersteuning
  • Nabbit is dodelijk saai
  • Geen goed drop-out systeem

  New Super Mario Bros. U Deluxe

  Verkijgbaar vanaf 11 january 2019

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.