eSports 2018 jaaroverzicht - Professioneel gamen was nog nooit zo groot

  Het is voor veel kinderen tegenwoordig een droom: geld verdienen met gamen! Je had het je vijf jaar geleden misschien niet voor kunnen stellen, maar het is mogelijk. In 2018 is professioneel gamen - of eSports - groter dan ooit. Daarom hebben wij een eSports 2018 jaaroverzicht gemaakt.

  Dota 2 The International

  eSports zijn er in allerlei soorten en maten. In games als Dragon Ball FighterZ ga je in je eentje de strijd aan tegen andere spelers, maar in games als DOTA 2 en Overwatch ga je als team de strijd aan. Hoeveel geld je dit dan oplevert ligt aan de verschillende games, want niet iedere games heeft evenveel prijzengeld. Hieronder staat een aantal toffe feitjes over eSports in 2018.

  Grootste prijzenpot - The International 2018

  Dat er met eSports geld te verdienen valt, is inmiddels wel duidelijk. Het is vandaag de dag een miljoenenbusiness. Ondanks de vele toernooien is er nog altijd een toernooi dat er met kop en schouders bovenuit steekt. Dat toernooi is The International van DOTA 2.

  Dit toernooi wordt georganiseerd door Valve; de makers van DOTA 2. Valve is een miljardenbedrijf, maar niet al het geld in de prijzenpot komt van deze organisatie. Het overgrote deel van het geld wordt ‘gesponsord’ door de recreatieve spelers van de populaire game. In DOTA 2 kun je namelijk een item kopen, waarvan 25 procent van de opbrengst naar de prijzenpot gaat. Het afgelopen jaar kwam dit neer op een prijzenpot van meer dan 25 miljoen dollar.

  De best verdienende eSporter

  De afgelopen jaren is The International het eSports toernooi met de grootste prijzenpot. Het is dan ook niet gek dat de best verdienende eSporter dit toernooi heeft gewonnen. In 2018 heeft de Finse eSporter JerAx, onderdeel van team OG, het meeste prijzengeld in de wacht gesleept. Hij verdiende met het winnen van The International 2018 maar liefst 2.29 miljoen dollar. Dit is bijna zeventig procent van zijn totale inkomsten aan prijzengeld in heel zijn carrière.

  Beste eSports speler - Dominique “SonicFox” McLean

  Toch is JerAx niet de beste eSports speler van 2018. Tijdens de Game Awards wordt - naast de beste games - ook de beste eSporters bekendgemaakt. In 2018 is de beste eSporter Dominique “SonicFox” McLean. Hij speelt meerdere fighting games op hoog niveau en werd zelfs bij meerdere games tot kampioen gekroond.

  Dit is zeer bijzonder, want tegenwoordig is de competitie binnen de verschillende eSports games moordend. Wanneer je het er niet voor over hebt om minimaal acht uur per dag te trainen, ga je het niet redden ten opzichte van de competitie. Daarom is het zeer bewonderingswaardig dat SonixFox in meerdere games kampioen werd. Hij speelde sinds 2017 Injustice 2, waarin hij ook vijf toernooien achter elkaar won.

  De twintigjarige gamer is niet onverslaanbaar, want hij verliest vervolgens een aantal toernooien achter elkaar. Hierdoor kiest hij ervoor om Dragon Ball FighterZ te gaan spelen en al snel wordt duidelijk dat hij hier erg goed in is. Hij haalt de finale in vier opeenvolgende toernooien, waarvan hij er ook twee won. Na zijn laatste overwinning besloot hij SoulCalibur 6 te proberen, waar hij meteen de Canada Cup 2018 won. Zo won hij in drie verschillende games prijzengeld.

  downloadsource.fr

  Beste eSports team van 2018

  Twintig jaar geleden waren de meeste eSports organisaties, zoals Cloud 9, Fnatic en FaZe Clan, er nog niet. Maar tegenwoordig zijn er tientallen bedrijven waar jaarlijks miljoenen euro’s en dollars in omgaan. Maar net als in het voetbal gaat het vaak niet om de financiële maar de sportieve prestaties van een team. De grote eSports organisaties hebben enorm veel fans, verkopen jerseys en verdienen veel geld door middel van sponsordeals.

  Het beste eSports team van 2018 is het League of Legends team van Cloud 9. Cloud 9 is een Amerikaanse organisatie, maar er spelen ook meerdere Europese spelers in de verschillende teams. Het League of Legends team won meerdere toernooien en belandde daarnaast ook nog een aantal keer in de top drie. Tijdens de Game Awards van 2018 werd het League of Legends team van de Amerikaanse organisatie officieel gekroond tot het beste eSports team.

  BagoGames

  Beste eSports game van 2018

  Sommige mensen hadden misschien verwacht dat Fortnite Battle Royale op deze pagina zou staan. Toch is dat niet het geval, want volgens de mensen van The Game Awards is Overwatch de beste eSports game. Er zijn meer dan 40 miljoen spelers en bij de grootste toernooien wordt meer dan een miljoen dollar verdeeld.

  Overwatch is geen simpele shooter net als Counter-Strike: Global Offensive. Er kan namelijk de keuze worden gemaakt uit verschillende heroes. Naast schieten hebben alle heroes andere vaardigheden. Zo kunnen sommige heroes tegenstander van een afstand vastgrijpen of van lange afstand schade aanrichten bij de tegenstander.

  Er zijn in totaal 27 verschillende heroes, zoals Genji, Junkrat en Bastion. Er zijn verschillende soorten heroes die allemaal een eigen taak hebben binnen het team. Dat zijn Damage, Tanks, en Healers. Dat wil zeggen dat er een aantal heroes zijn die moeten aanvallen, een aantal die de schade moeten opvangen en de Healers moeten iedereen levenspunten teruggeven.

  Beste eSports evenement van 2018

  Tijdens de Game Awards werd ook de prijs voor het beste eSports evenement van 2018 uitgereikt. Dat werd dit jaar de League of Legends: World Championship. Voor dit evenement werden 24 teams van over de hele wereld uitgenodigd. Uiteindelijk ging Invictus Gaming, een team uit China, er met de eerste prijs vandoor. Op de tweede plaats stond Fnatic met spelers uit verschillende Europese landen.

  In totaal werd er meer dan 6.5 miljoen dollar aan prijzengeld verdeeld. Invictus Gaming ging er met meer dan twee miljoen dollar vandoor. Op YouTube staat een prachtige aftermovie van het evenement. Hier zie je het enthousiasme en de passie van de spelers en de fans. Het toernooi werd op verschillende locaties gehouden, maar iedere keer zat het gehele stadion vol met fans die hun favoriete team aan gingen moedigen.

  Dota 2

  Verkijgbaar vanaf 9 july 2013

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.