Hoewel Nintendo over de jaren heen met een zondvloed aan nieuwe versies van haar handhelds komt, lukt het toch elke keer weer om ze aan ons te slijten. De originele versie van de Nintendo 3DS stamt echter alweer uit 2011 en de XL versie uit 2012. Is de New Nintendo 3DS dus echt nieuw, of kan je beter bij de Old Nintendo 3DS blijven?

De terugkeer van kleur

Het lijkt wel alsof alle consoles, smartphones, handhelds, televisies, koelkasten en alles wat nog meer electronica bevat tegenwoordig glossy black moet zijn. Zo ook de originele Nintendo 3DS, die bij de launch in twee glossy kleuren te krijgen was. Nu is de New Nintendo 3DS een gigantische verademing, want deze handheld heeft naast het feit dat die in het wit verkrijgbaar is ook nog eens gekleurde knoppen.

KLEUR?! Ja, het is misschien moeilijk voor te stellen, maar het gehele design van de New Nintendo 3DS komt erg old school over. De gekleurde knoppen doen sterk denken aan die van de klassieke Super Nintendo en de matte kleur geeft het geheel ook meteen een luxe uiterlijk. Uiteindelijk zijn de looks natuurlijk niet belangrijk als het gaat om hoe de handheld speelt, maar ook daar schittert de New Nintendo 3DS.

Gebruiksvriendelijkheid ten top

Ten eerste voelt de New Nintendo 3DS een stuk minder plastic dan zijn voorgangers, en daardoor een stuk steviger en ‘duurder’. De circle pad, d-pad en de A, B, X en Y knoppen zitten nagenoeg op dezelfde plek, die sowieso al goed waren op de originele 3DS. Gelukkig zijn er een aantal andere veranderingen die je, als je erover nadenkt, pas ziet als verbeteringen als je de New Nintendo 3DS zelf in handen hebt.

New Nintendo 3DS review

Veranderingen

Zo is de locatie van start en select verplaatst van onder het touch screen naar onder de A, B, X en Y knoppen, wat het een stuk makkelijker maakt om tijdens gameplay op deze knoppen te drukken. De achterkant van de New Nintendo 3DS is vrijgemaakt van de cartridge ingang en deze is samen met de aan/uit knop en de stylus verplaatst naar de voorkant.

Maakt dit uit? Ja! Alles is nu een stuk beter en sneller te gebruiken dan zijn voorgangers, waardoor je bijvoorbeeld niet meer blind hoeft te graaien naar de stylus als je midden in een game zit. In andere woorden: de New Nintendo 3DS is ontzettend gebruiksvriendelijk, nog meer zelfs dan zijn voorgangers.

Nieuw, nieuwer, nieuwst!

Eén van de belangrijkste nieuwe functies van de New Nintendo 3DS is natuurlijk de hogere snelheid van de handheld door de verbeterde CPU. De verbeterde snelheid is meteen te merken als je een oudere 3DS game opstart, want binnen no-time zit je in de game. Ook laadtijden lijken korter dan voorheen.

Het stereoscopisch 3D-effect was nooit ontzettend sterk op de originele Nintendo 3DS, maar bij de New Nintendo 3DS is het effect nagenoeg perfect. De camera in de New 3DS volgt jouw hoofd mee, en hoewel je niet als een maniak met je hoofd van blijven bewegen en een goed 3D resultaat kan verwachten, is de kijkhoek in ieder geval veel en veel beter.

Ook het scherm is een prettige grootte –de New 3DS past nog in je broekzak- en daarnaast ook nog eens heerlijk helder. Het lijkt wel of oude games er ineens een stuk beter uit gaan zien. Of is dat misschien verbeelding?

New Nintendo 3DS Review

Tweede analoge stick


De tweede analoge, eh, puist voelt aan als dat knopje dat altijd aanwezig was bij oude laptops. Aangezien de meeste games die deze nieuwe knop ondersteunen (vooruit, Majora's Mask 3D en Monster Hunter 4 wel) op het moment van schrijven nog niet beschikbaar zijn, doen we daar nog niet te veel een uitspraak over.

De locatie en het aparte gevoel is natuurlijk wel even wennen. Je hoeft in ieder geval geen gigantische add-on aan je 3DS vast te maken, dus in dat opzicht is het al een stuk beter te pruimen.

Life in plastic, it's fantastic?

Nu is het tijd om te praten over de frontjes, genaamd covers. In theorie een goed idee, maar in de praktijk laten ze nog iets te wensen over. Het exemplaar van Princess Peach dat wij gekregen hebben voelt –in tegenstelling tot de New Nintendo 3DS zelf- erg goedkoop en plastic aan. De voorste kan je er gewoon simpel met je vingers af halen, maar de onderste plaat moet met een kleine schroevendraaier losgeschroefd worden.

New Nintendo 3DS review

Op zich geen probleem, maar het feit dat de Micro-SD kaart zich achter deze achterste plaat bevindt, betekent dat wanneer je meerdere SD kaartjes hebt die vol zitten met games je dus altijd een schroevendraaier bij je moet hebben als je ze wilt veranderen. Slim? Niet bepaald.

Verder is het weglaten van de oplader een ietwat bizarre keuze. Ook het handige oplaadstation dat bij de originele Nintendo 3DS aanwezig was krijg je er hier niet bij. Hier tegenover staat wel een aantrekkelijk prijskaartje, maar als je deze dingen erbij moet aanschaffen ben je alsnog duurder uit.

New Nintendo 3DS review – Een waardige upgrade

Als je net als deze recensent nog steeds trouw de Nintendo 3DS uit 2011 gebruikt, is dit het perfecte moment om over te stappen op de New Nintendo 3DS. Met een prachtig helder scherm, een véél beter 3D effect en een heerlijke knoppencombinatie kunnen we met trots zeggen: Ja, de New Nintendo 3DS is een waardige upgrade!