New Nintendo 2DS XL Review - De beste DS?

  De 2DS heeft een makeover gekregen. Het systeem is van de logge baksteen waar het oude model aan deed denken veranderd naar een nieuw, gestroomlijnd design. Wat voor veranderingen de New 2DS nog meer teweegbrengt lees je in de New Nintendo 2DS XL review.

  Nintendo schroomt niet om haar handhelds van een nieuw jasje te voorzien. Sinds de launch van de originele 3DS in 2011 zijn er verscheidene ‘XL’, ‘New’ en ‘New XL’ modellen verschenen. De 2DS, die (bijna) alle functies van een 3DS bezit op het 3D-effect na, bleef daarin een beetje achter.

  New Nintendo 2DS XL Review

  De voorganger

  In april was daar dan uiteindelijk de aankondiging van de New 2DS XL. Het eerste model was opzich prima, een budget-handheld waarop je in principe elke game kon spelen die de 3DS ook kon draaien. Het design was alleen niet echt meer van de tijd, en je kon bijvoorbeeld niet de handheld inklappen.

  Ook kun je bepaalde games zoals Fire Emblem Warriors en The Binding of Isaac Rebirth niet spelen op je inferieure 2DS. Op de New 2DS XL kun je dan eindelijk aan de slag met de nieuwe functionaliteit zoals een betere CPU, een ingebouwde NFS-sensor voor bijvoorbeeld je Amiibo en een groter scherm. Mocht je het gemis van de 3D-functie niet erg vinden, natuurlijk.

  New Nintendo 2DS XL Review

  Geen 3D

  Het zit al in de naam natuurlijk, 2DS. De 3DS heeft net als de 2DS twee schermen, maar het bovenste scherm heeft bij die eerstgenoemde de mogelijkheid om zonder extra bril 3D-beelden te vertonen. Het levert een soort kijkdoos effect op, wat je bij de 2DS dus mist. Het verschil in prijs merk je daardoor wel: 200 euro voor de 3DS XL en 149 voor de 2DS XL.

  Verder bezit de New 2DS XL eigenlijk alle functionaliteit die zijn grotere broer ook bezit. Zo zijn ZL en ZR knoppen toegevoegd naast de L en R knoppen en heeft de handheld nu ook de C-stick, een soort mini-thumbstick boven je A-B-X-Y knoppen. Deze knop is handig bij games als Super Smash Brothers, Monster Hunter 4 of The Legend of Zelda: Majora’s Mask om subtiele bewegingen te maken.

  New Nintendo 2DS XL Review

  Oude vertrouwde features

  Naast deze toevoegingen heeft de 2DS XL ook oude vertrouwde features. Originele Nintendo DS-games zoals GTA: Chinatown Wars draaien prima op het apparaat. Ook kun je DSi-games spelen. Alleen GameBoy games kunnen niet worden gespeeld, tenzij ze op de virtual console beschikbaar zijn in de Nintendo eShop.

  Zoals bij de vorige modellen heeft de 2DS ook een 3,5mm audiopoort voor je koptelefoon, één camera aan de binnenkant en twee aan de buitenkant waarmee je 3D foto’s kunt maken (dat dan weer wel). De gamecartridges en microSD-kaart ingangen zitten netjes weggewerkt aan de onderkant, evenals de stylus.

  Snel en soepel

  Er zitten twee speakers aan weerskanten onderop die zo een stereogeluid geven. Het enige nadeel is, als je de console vasthoudt valt je hand soms net over één van de speakers wat het geluid dempt. Je hebt hier natuurlijk geen last van als je met een bedrade koptelefoon op speelt. Helaas heeft de 2DS geen bluetooth dus zal je geen draadloze headsets op kunnen. Verder houdt de handheld prima vast en ligt hij lekker in de hand. Het is een XL-model maar het is niet te groot en zeker niet zo ieniemienie als de originele 3DS.

  Het touchscreen is gelukkig ook zeker prima. Het reageert lekker snel en soepel, met of zonder stylus. Het bovenste scherm is zoals eerder gezegd geen 3D-scherm maar qua grootte en beeldkwaliteit is het best te doen. Het enige nadeel wat geldt voor beide schermen is dat het enorm reflecteert, vooral als er een beetje zon bij komt kijken. Dit valt natuurlijk te verwachten bij de meeste beeldschermen, maar de 2DS XL heeft er net zo veel al dan niet meer last van dan bij de originele 3DS.

  New Nintendo 2DS XL Review

  Een fijne handheld

  Al met al is de 2DS XL heel makkelijk op te sommen: het is een 3DS XL zonder het 3D-effect. Een erg fijne handheld die zeker een verbetering is ten opzichte van de originele 2DS met leuke games waar je zeker uren plezier aan gaat beleven. En mocht je het 3D-scherm niet essentieel vinden dan is de 2DS XL ook nog eens beter voor je portemonnee.

  9

  De plus- en minpunten

  • Vlot apparaat
  • Fijn touchscreen
  • Prijs
  • Mooi design
  • Plaatsing van de speakers is onhandig

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.