NBA 2K21 Review – Proeven van het voorgerecht

  Waar FIFA nog wat concurrentie krijgt van voetbalgames PES en Football Manager, kent NBA 2K totaal geen tegenstrijd. Ook dit jaar is NBA 2K21 de enige echte game voor basketbal liefhebbers. In zijn voorganger leek het er al op dat 2K het plafond wel bereikt was. De ontwikkelaar legt de hoop op de PS5 en Xbox Series X. 2K21 lijkt daarom niet eens meer de moeite te nemen en ook niet echt een vernieuwing aan de serie te brengen. Is 2K21 op de huidige generatie nog de moeite waard, of kan je toch beter wachten tot je die om kan wisselen voor next-gen?

  Meer moeite doen met schieten

  2K21 kent maar weinig echte veranderingen. Het doet denken dat 2K er maar weinig moeite in heeft gestoken en wacht op de volgende generatie consoles, de PS5 en Xbox Series X. Wel heeft het weer een uitstekende job gedaan op het gebied van graphics. Zowel spelers, als fans het de arena’s zien er tiptop uit. Ook voelt het spelen met de bal erg smooth aan.

  De enige echte grote verandering in gameplay is het schieten met basketbal. Waar in 2K20 nog, als beginner, de ballen gemakkelijk door de basket waren te gooien, is dat dit jaar anders. Het is van essentieel belang dat je dit goed onder controle krijgt. De nieuwe schotmeter vergt wat training, maar je weet wat ze zeggen. Oefening baart kunst. Om de held(in) van het basketbalcourt te worden moeten er dus de nodige potjes gespeeld worden. Het komt dit jaar veel aan op gevoel en timing. Voor een beginnende speler is dit nog vrij lastig.

  MyTeam als inkomstenbron

  NBA-fans hebben geluk dat 2K de MyTeam-modi dit jaar flink heeft uitgebreid. Voor de FIFA-spelers onder ons; dit is een beetje hetzelfde concept als FUT. In MyTeam bepaal je zelf wat voor team je samenstelt. Het draait om het zelf opbouwen van een club, waarbij je alles zelf kunt designen, van je stadions tot je clublogo en shirts waarin je spelers basketballen.

  Nieuw dit jaar is Exchange. Hiermee kan je voor één betere kaart, meerdere ruilen. Met iets wat lijkt op een gratis season pass valt er xp te verdienen door bepaalde doelen uit te voeren. Met die verdiende xp zijn er weer spelers vrij te spelen. In MyTeam zijn naast de reguliere NBA-spelers ook legendes te verzamelen. Waar in 2K20 de basis nog gelegd werd door Domination, Unlimited en Triple Threat, is daar dit jaar Limited bijgekomen. Limited is een gloednieuwe ervaring, waarin je je team aan bepaalde eisen moet voldoen. In de modus veranderen de regels ieder weekend.

  Geen toegang tot de markt...

  Tocht kent MyTeam ook een flinke keerzijde. Dit jaar is, net als vorig jaar, er wederom geen toegang tot de Auction House. In de Benelux zijn hierdoor een aantal functies in MyTeam gelimiteerd. Zo kunnen er in Nederland geen spelers meer worden geruild en verkocht op de markt in het spel, genaamd the Auction House. De pakketten kunnen nog wel gewoon worden gekocht, maar de spelers kunnen vervolgens niet worden verkocht.

  In België is het verboden om met ‘echt’ geld pakketten de kopen en kunnen deze alleen geopend worden met het geld dat in het spel is verdiend. In NBA 2K wordt er gebruik gemaakt van een Virtual Currency, ook wel VC genoemd. Deze VC kan worden verdiend door het spel te spelen, maar kan ook worden gekocht. Dat laatste is dus in België verboden. Dit maakt MyTeam een stuk saaier.

  Een goede MyCareer, waar EA zelf van kan leren

  MyCareer is in NBA dit jaar wederom een blikvanger. In deze modus maak je je eigen speler aan en moet je een positie in het veld kiezen. Met je eigen speler ga je naam en faam maken in het basketbal. Het toffe hieraan is dat je begint met spelen op College en High Schools. 2K heeft weer flink uitgepakt met de vele cut scenes, om er zo een unieke ervaring van de maken. In 2K21 volg je het verhaal van Junior, een jongen die het niet kon maken met football. Junior probeert in New York in de voetsporen van zijn vader, een legendarische speler, te treden.

  Het vette aan MyCareer is dus dat je de customization van jouw speler helemaal in eigen handen hebt. Het doet aan de FIFA-speler een beetje denken aan The Journey, waarbij je ook probeert uit te groeien tot een wereldspeler. Alleen is hier je eigen speler al helemaal bedacht en begin je al op een vrij hoog niveau. De wedstrijden in MyCareer, voordat je in de NBA Draft komt, zijn erg leuk.

  NBA 2K21 Review – 2K wacht op next-gen

  NBA 2K21 is echt wel een goede game. Het spel kent een hele hoop goede aspecten en leuke modi. Wel is het teleurstellend dat 2K er maar weinig moeite in heeft gestoken. 2K21 lijkt een soort rebooth van 2K20 en doet zich hiermee te kort. Het doet hierdoor veel lijken op een soort voorproefje voor als je straks op next-gen kan gaan basketballen.

  De gameplay is top in NBA 2K21, op het gooien van de bal na. Dit heeft ook voor een hoop ontevredenheid gezorgd binnen de NBA 2K community. Door de toevoeging van de nieuwe schot meter, is het scoren van punten een stuk lastiger. Dit zorgt er dan wel weer voor dat je het spel langer gaat spelen om het echt onder de knie te krijgen.

  NBA 2K21 is nu te spelen voor PS4, Xbox One, Nintendo Switch en pc, en zal uitkomen voor de PS5 en Xbox Series X wanneer deze consoles worden gelanceerd.

  7

  De plus- en minpunten

  • Grafisch heel sterk
  • Keuze uit veel modi
  • Erg goede spelerscarrière
  • NBA-sfeer komt goed naar voren
  • Erg lastig om te schieten
  • Lijkt heel erg op zijn voorganger
  • Virtual Currency is van een te groot belang
  • Geen toegang in Nederland tot belangrijk onderdeel modus

  NBA 2K21

  Verkijgbaar vanaf 4 september 2020

  Meer over deze game
  x

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.