NBA 2K19 is dé basketbal simulatiegame. Iedere jaar lijkt het spel realistischer te worden, zo ook vorig jaar toen NBA 2K18 uitkwam. Dit jaar zijn de dribble moves nog realistischer, de gezichten van spelers en coaches lijken nèt echt en MyCareer modus is wederom subliem. Vooral de graphics zijn dit jaar om van te smullen!

Graphics toch weer wat realistischer

Eigenlijk zijn verbeterde graphics wel een van de voorwaarden voor het uitbrengen van een nieuwe NBA game. Misschien wel van elke sportsimulatiegame. De graphics van NBA 2K18 waren al van hoog niveau, maar in de nieuwste NBA game doet 2K daar nog een schepje bovenop.

Ten eerste zijn alle haarstijlen en baarden van de spelers up-to-date. Kijk maar eens naar James Harden, die ook wel The Beard genoemd wordt. Er kan natuurlijk veel veranderen in een seizoen en de nieuwste facescans zijn toegevoegd aan NBA 2K19. Daarnaast lijkt de game nog een stukje realistischer te zijn geworden. Het lijkt in de cutscenes net, wanneer je even niet helemaal goed oplet, of je naar een echte NBA wedstrijd zit te kijken. Qua graphics in ieder geval.

Een van de mindere aspecten uit het spel is dat in de time-outs van een van de teams de cutscene vaak hetzelfde is. Je ziet steeds een andere speler precies op dezelfde manier uit een bidon drinken. Na een aantal time-outs achter elkaar, wordt dit wel een beetje vermoeiend. Ook in de MyCareer modus zijn de cutscenes vaak hetzelfde, maar dat is dan ook wel het enige minpunt.

Giannis Graphics

MyCareer doet wat het al jaren doet

De MyCareer modus is dit jaar namelijk weer erg goed. Voor veel mensen is MyCareer een van de belangrijkste modi uit de NBA 2K serie. Deze modus loopt al jaren voor op de story-modus van voetbalgigant FIFA. Er zijn veel meer opties en het verhaal wordt ook echt beïnvloed door de keuzes die je maakt. Ook in NBA 2K19 zijn er weer verschillende verbeteringen doorgevoerd ten opzichte van NBA 2K18.

De nieuwe NBA 2K19 career modus heet The Way Back. Je gaat in deze modus door het leven als AI. Je begint deze keer niet in het Amerikaanse college basketbal, maar in Shanghai. Je moet dus echt nog wel wat werk verrichten voordat je op het hoogste podium, de NBA, kunt schitteren.

Vanuit China knok je je terug naar Amerika, waar je in Los Angeles aankomt. Natuurlijk hoop je dan dat je meteen bij de LA Lakers aan de slag mag, maar niets is minder waar. Je speelt daar namelijk voor de Fort Wayne Mad Ants in de G League. Dit is de competitie om jezelf te ontwikkelen met het uiteindelijke doel om door te stromen naar de competitie voor de grote jongens, de NBA.

Nadat je jezelf dus in de kijkers speelt in China en in de G League ben je klaar voor het grote werk. Je kunt dan gedraft worden door een van de teams uit de NBA. Er zijn teams met interesse, maar lang niet alle teams hebben evenveel interesse. Je moet hier een keuze maken tussen speelminuten of spelen bij een van de kanshebbers op het kampioenschap. Ga je meteen voor het ultieme doel? Namelijk het winnen van een kampioensring of wil je je eerst ontwikkelen bij een minder team? De keuze is aan jou! MyCareer is zoals altijd weer goed, maar over MyTeam werd nog wel eens geklaagd. Toch zijn er een paar vette nieuwe MyTeam features.

MyCareer

MyTeam verandert door wetgeving in Nederland

We hebben het net al even over de verhaalmodus van FIFA gehad en dat de NBA versie vele malen beter is. Dat geldt eigenlijk niet zo voor de MyTeam modus van NBA ten opzichte van FIFA Ultimate Team. Toch zijn er een aantal nieuwe features, die MyTeam zeker een boost geven.

De single-player challenges in NBA MyTeam zullen gedurende het hele spel beschikbaar blijven. Dus ook wanneer je het spel later koopt, kun je de challenges uit eerdere weken nog voltooien. Dat is heel fijn, want op deze manier kun je alle beloningen vrij spelen. Die beloningen kun je namelijk heel goed gebruiken.

Een van de grootste veranderingen in MyTeam is geen verandering voor de hele wereld. In Nederland zijn de loot boxes uit NBA MyTeam namelijk sinds april van dit jaar verboden. Er kan nog altijd VC , de in-game valuta, gekocht worden om pakketten te openen.

In Nederland kun je geen gebruik meer kunt maken van de Auction House. Dit is de plek waar je spelers kunt kopen en verkopen. Alle spelers die je kunt gebruiken zul je dus moeten krijgen uit de pakketten. Dit verandert het spel voor de Nederlandse spelers natuurlijk wel enorm.

NBA MyTeam

Iedereen verslaan

Wat de spelmodus ook anders maakt is MyTeam Unlimited. Dit is een competitieve online modus, waarmee je verschillende rewards kunt vrijspelen. Het doel is om zo veel mogelijk van de twaalf gespeelde wedstrijden te winnen, voordat je er drie hebt verloren. Het leuke aan deze modus? Er zitten helemaal geen restricties aan en je kan dus echt met jouw eigen NBA All-Stars aantreden.

Een andere nieuwe spelmodus is Triple Threat. Dit is een singleplayer modus, waarmee je verschillende beloningen kunt vrijspelen. In deze modus speel je met drie spelers tegen de AI. Het doel is om alle 30 NBA teams te verslaan. Wanneer je het team de eerste keer verslaat, krijg je extra punten.

Je begint in de zesde divisie en werkt je omhoog naar de top. In iedere divisie moet je alle NBA teams verslaan. Wanneer je alle zes de divisies hebt verslagen, speel je een zevende divisie vrij. Deze kun je blijven spelen en hiervoor krijg je ook de beste rewards. Ook is er een online modus met hetzelfde concept. Een andere nieuwe feature zit in MyTeam en MyCareer en het is een verbeterde versie van het on-fire systeem in NBA 2K18.

Gameplay met het nieuwe Takeover systeem

Het Takeover systeem is een van de beste nieuwe features van NBA 2K19. Dit lijkt een beetje op de on-fire feature uit eerdere NBA games, maar dan is het een stuk beter uitgewerkt. Het hele team kan zelfs on-fire zijn!

Net als in het echt kan één speler nu de wedstrijd overnemen door werkelijk het hele veld te domineren. LeBron James zal niet ineens kunnen dribbelen als Kyrie Irving en Stephen Curry, want dat zou onrealistisch zijn. Zijn kracht, koelbloedigheid en furieuze dunks zullen alleen nog maar vaker naar voren komen.

De sterke punten van een speler zijn natuurlijk per speler verschillend en die kwaliteiten worden extra benadrukt wanneer het Takeover systeem wordt geactiveerd. Iedere speler kan dus op zijn eigen manier de wedstrijd overnemen en zijn team naar de overwinning slepen.

Kemba Walker kan in zijn eentje tussen drie man door dribbelen en Giannis Antetokounmpo dunkt zelfs over de grootste verdedigers heen. Dit is een realistische toevoeging, want in het echt kan dit ook zomaar eens gebeuren.

Ook het stelen van de bal in NBA 2K19 is aanzienlijk verbeterd ten opzichte van voorgaande jaren. In de vorige games had je nog wel eens problemen, wanneer je voor jouw gevoel een bal probeerde te stelen die je makkelijk kan hebben. Dit lukte op de een of andere manier dan toch niet, maar in 2K19 gaat dit een stuk soepeler. Misschien wel te soepel in sommige gevallen, maar dan is het alsnog een hele verbeteringen ten opzichte van NBA 2K18. Alle nieuwe features en de aangepaste oude features zorgen voor een compleet NBA spel.

NBA Kemba Walker in Golder State Warriors Jersey

NBA 2K19 Review - Weer een stukje beter

Het is natuurlijk logisch dat er in een serie als NBA 2K niet ieder jaar een compleet andere game op de mat ligt. Er worden ieder jaar kleine dingetjes aangepast om de ervaring nog realistischer te maken. En dat is dit jaar ook weer gelukt.

NBA 2K19 is eigenlijk alles wat je van een basketbal simulatiegame zou verwachten. De dribble moves komen overeen met de werkelijkheid. Met het Takeover systeem kun je een wedstrijd domineren als nooit tevoren, net als in de echte NBA wel eens gebeurt. Er is een aantal leuke nieuwe MyTeam features, waarmee je beloningen kunt vrijspelen. Al met al zit NBA 2K met de nieuwste game weer een stukje dichter bij het echte werk.