Murdered: Soul Suspect Review

  Games zijn soms geniaal. Dan kun je gewoon sterven en de draad weer oppakken. Het is game over, maar eigenlijk ook weer niet. In Murdered: Soul Suspect ga je dood, maar ga je als ziel achter je moordenaar aan. Spannend!

  De Bell Killer is zijn naam. Een duister figuur met een capuchon over zijn hoofd, verhullend wie er achter die kleding zit. Is het een man? Waarschijnlijk wel. Maar wat weten we verder? Niets. Maar dat wil je wel weten. Want wie is die maniak die het dorpje Salem verziekt?

  En toen was je dood

  In Murdered: Soul Suspect kruip je in de ziel van Ronan O 'Connor. Hij is een detective die niet door al zijn collega's geliefd is, zo blijkt als hij al snel sterft. In de eerste minuten van de game zie je hoe de Bell Killer in koelen bloede O'Connor vermoordt op straat. En als het lichaam er ligt, heeft niet iedere politieagent er een goed woord voorover. Je was toch maar die 'cop' die altijd op het randje leefde.

  Maar dat maakt niet uit, want je bent vastberaden om de seriemoordenaar bij zijn strot te grijpen. Zelfs in deze volgende fase van je 'leven'. Dat je dood bent is niet zo praktisch, maar ach: je ziet nog andere zielen rondlopen en bent nog wel in staat om normaal te denken.

  Murdered Soul

  Is Murdered: Soul Suspect wel een game?

  Bij Murdered: Soul Suspect moet je eigenlijk alle games die je kent uit je hoofd zetten. Verwacht dus geen horror-game met schrikmomenten, of een thriller waarbij je op het puntje van je stoel zit. Is een Murdered: Soul Suspect wel een game, kun je je afvragen.

  Het is een filmische game, waarbij alles draait om het verhaal en niet zo zeer om de gameplay. Vergelijkbaar dus met Heavy Rain, maar dan anders. In Murdered: Soul Suspect ben je continu op zoek naar aanwijzingen om de dader te vinden. Wat in essentie betekent: rondkijken en op dingen klikken. Dat klinkt saai, maar dat is het niet. Het is gewoon een legpuzzel: overal heb je stukjes en op je dooie gemakje moet jij alles vinden en bij elkaar zien te krijgen.

  Murdered Soul

  De detective uithangen

  Zo moet je in het begin van de game bijvoorbeeld een gebouw in en naar een bepaalde verdieping. Het is op deze etage waar de Bell Killer besloot om jou uit het raam te sodemieteren. Eenmaal op plaats van bestemming kijk je rond: overal kan een hint liggen. Op de grond, in de keuken, op de keukentafel, in een andere kamer enzovoorts. Uiteindelijk vind je genoeg stukjes om een flashback te verzamelen en zie je in een video wat er zich afgespeeld heeft.

  Wat de game iets te makkelijk aanpakt, zijn de consequenties die aan het spel verbonden zijn. Die zijn er namelijk niet. Je kunt je tijd nemen en zo vaak dingen verzieken als je wilt. Het maakt niet uit. Beter was geweest wat restricties op te leggen: dat je maar twee keer een bepaald element mag selecteren en dat er dan een consequentie is als je iets fout doet. Nu kun je rustig 15 stukjes verzamelen, alles aanklikken en dan zie je alsnog de flashback.

  Murdered Soul

  Op zoek naar aanwijzingen

  Maar ach, als je hier doorheen prikt, blijft Murdered: Soul Suspect evengoed een interessante game om te spelen. Zoals gezegd: als een legpuzzel. Gewoon wat bezigheidstherapie om de killer te pakken te krijgen. Het mooie is dat je continu in andermans lichaam kan kruipen. Op die manier kun je ook op zoek naar aanwijzingen omdat je dan weet wat iemand denkt.

  En als een personage iets leest of opschrijft, kun je in diens lichaam kruipen en meekijken. Doe dat. Want misschien weet je opeens iets wat je nodig hebt in je zoektocht. Murdered: Soul Suspect is dan ook verrassend leuk om te spelen.

  Demonen verslaan

  Naast het continu zoeken naar aanwijzingen heeft de game een ander klein element, wat zo'n tien procent in beslag neemt. Dat zijn de demonen waar je tegen moet vechten. Her en der zwalkt zo'n spook rond, die je alleen kan verslaan door hem van achteren te benaderen en dan op wat knoppen te drukken. Erg spannend de eerste keer omdat ze oersterk zijn.

  Totdat je al snel ontdekt dat ze steeds dezelfde kant op zweven en het een simpel kunstje is om ze uit te schakelen. Het idee was natuurlijk om wat variatie in de gameplay aan te brengen omdat je anders continu hetzelfde aan het doen bent, maar in dit geval had dit element beter eruit kunnen blijven. Daarbij: je wordt meegenomen naar diverse locaties, daardoor voelt een onderzoek toch steeds weer fris aan.

  Murdered Soul

  Murdered: Soul Suspect is een interessante legpuzzel

  De sfeer in Murdered: Soul Suspect is interessant genoeg om je tien uur lang mee bezig te houden. Ook voor langere speelsessies. Zo verslavend als het in RPG's is om loot te verzamelen, zo verslavend is het om in deze game continu aanwijzingen te vinden. Het verhaal is interessant en bovendien oogt de game op (in ieder geval) de PlayStation 4 netjes.

  Murdered: Soul Suspect is een hele ander game dan je op voorhand zou verwachten, maar wel een die zeer de moeite waard is tussen al die andere titels in je collectie. Maar enkel als je al je traditionele game-opvattingen laat varen. Nogmaals: dit is een game als een legpuzzel waarbij jij op je dode gemakje aanwijzingen bij elkaar legt en de puzzel compleet maakt. Op zoek naar de dader.

  7.5

  De plus- en minpunten

  • Een interessante legpuzzel
  • Verslavend om door te spelen
  • Boeiend verhaal
  • Geen consequenties
  • Demonen niet nodig
  • Veel van hetzelfde
  • Weinig replay-waarde

  Murdered: Soul Suspect

  Verkijgbaar vanaf 6 june 2014

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.