Waar laptops er over het algemeen om bekendstaan als de mobiele variant van de desktop, kun je PC’s in alle soorten en maten krijgen. Waar de één enorm wil opscheppen met een gigantische toren, geeft de ander de voorkeur aan een compacte kast die mooi verweven kan worden in de rest van het interieur. Voor die laatste groep heeft MSI nu een mooie nieuwe PC op de markt gebracht.

Een potentiële vervanging voor je console

De MSI Trident 3 Arctic biedt veel computerkracht in een behuizing die niet veel groter is dan een PlayStation 4 of Xbox One. Je zou het zonder problemen een ‘console’-PC kunnen noemen. Het is dan ook niet verrassend dat het reviewmodel werd geleverd met een Xbox controller in de doos. Het laat goed zien waar MSI zich op richt met de Trident 3.

Hoewel de behuizing een vrij standaard rechthoeking ontwerp heeft, oogt de MSI Trident 3 Arctic strak en modern. De witte behuizing wordt gecomplimenteerd met de rode afwerking van de belettering, het logo en de icoontjes die bij de verschillende aansluitingen aangegeven staan. Dat alles wordt aangevuld met een RGB-strip die in de hoek zit verwerkt waar ook de power-knop te vinden is.

Opvallend is dat de PC zowel horizontaal als verticaal gepositioneerd kan worden, dat laatste in combinatie met de meegeleverde standaard. Het maakt de MSI Trident 3 Arctic een veelzijdig apparaat dat in legio opstellingen gebruikt kan worden. De ruime selectie aan poorten bevestigt dit gegeven nog meer. Met een aansluiting voor een microfoon en koptelefoon, drie USB-poorten waarvan eentje USB-C en een HDMI-poort voor het aansluiten van een VR-headset, is de Trident 3 klaar voor elke accessoire die je maar nodig hebt tijdens het gamen.

MSI Trident 3 Arctic Review

Een scala aan poorten

Achterop vind je de HDMI-aansluitingen van de videokaart alsmede de DisplayPort. Daarnaast zijn er vier USB 2.0-poorten terug te vinden op de achterkant, samen met een netwerkaansluiting en slechts één USB 3.0-poort. Het was geen overbodige luxe geweest om meer sneller USB-aansluitingen aan te treffen hier, al zal je deze voor het gros aan toetsenborden en muizen niet nodig hebben.

Dit alles wordt van stroom voorzien via een speciale voeding die middels een eigen aansluiting op de PC wordt verbonden. Het nadeel van een compacte PC als de MSI Trident 3 Arctic is dat er aan die kabel een ouderwets voedingsblok zit verwerkt. Het is natuurlijk een gevolg van het compact design en de ‘brick’ is gelukkig niet gigantisch, maar ideaal is het natuurlijk niet.

Aan de buitenkant heeft de Trident 3 dus veel moois te bieden, maar het belangrijkste aan de computer blijft natuurlijk het hart; de hardware die alle game moet projecteren op je scherm. En ook op dat front weet MSI indruk te maken, hetzij voor een prijs. De kern van het apparaat wordt gevormd door een i7-8700 processor tezamen met 16GB aan RAM-geheugen. Hoewel overclocken met de processor niet mogelijk is, weten de zes kernen een flinke dosis power over te brengen.

MSI Trident 3 Arctic Review

Speel je favoriete games

Dat in combinatie met de GTX 1060 videokaart kun je de recentere games zonder problemen draaien op de hoogste instellingen. Denk hierbij aan een framerate van tenminste 60 frames per seconde wat zorgt voor een zeer soepele spelervaring. Wil je in 4K gamen, dan kun je beter zorgen voor wat meer paardenkracht, want de GTX 1060 biedt op dit front te weinig. Zeker bij nieuwere titels daalt de teller dikwijls onder de 30 frames per seconde, de ondergrens voor een plezierige game-avond.

Oudere titels als GTA V of minder zware games, waaronder Counter Strike of Rocket League, zijn op de hogere resoluties nog prima speelbaar. Start je een game als Far Cry 5 of Assassin’s Creed Odyssey op, dan daalt die teller heel rap. Die games kun je kwijt op de ruime selectie aan beschikbare opslag.

MSI heeft naast een SSD van 256GB ook een 1TB HDD in het apparaat verwerkt, wat ervoor zorgt dat je meer dan genoeg ruimte hebt om je gamebibliotheek op je nieuwe aanwint te installeren. Voordeel van een SSD is natuurlijk de hogere datasnelheid, waardoor laadtijden flink gereduceerd worden. Daarbij maken HDD’s dikwijls meer lawaai, al is de geluidsproductie van de MSI Trident 3 Arctic allesbehalve storend.

MSI Trident 3 Arctic Review

Toekomstproof door upgrademogelijkheden

Onder zwaardere taken hoor je de computer zeker draaien, met verhoogde ventilatorsnelheden en een harde schijf die zijn werk doet. Maar nooit bereikt het geluidsniveau een storende hoogte. Een indrukwekkend gegeven, gezien er weinig ruimte over is om een goede air flow te creëren binnen de behuizing.

Terugkomend op die behuizing, MSI verkondigt bij de Trident 3 groots dat het apparaat ook toekomstbestendig is doordat componenten makkelijk te upgraden zijn. Dit is in de praktijk zeker waar, al zal je wel op zoek naar specifieke onderdelen. De videokaart is een compacte variant, gezien de normale variant videokaarten te groot is voor de behuizing. Dit zal geen onmogelijke klus zijn, maar het is wel iets om rekening mee te houden bij de aanschaf.

Het RAM-geheugen is relatief makkelijk te vervangen, maar de processor is een heel ander verhaal. Toekomstige generaties processoren zullen zonder twijfel een andere chipset gebruiken, wat inhoudt dat het moederbord ook vervangen moet worden. Het is dan maar net de vraag of er een moederbord te vinden is dat past in de compacte behuizing van de Trident 3.

MSI Trident 3 Arctic Review

MSI Trident 3 Arctic Review - Een compacte krachtpatser

Voor een adviesprijs van 1599 euro voor het gereviewde model is het dus zaak om goed te bekijken wat jij zoekt in een computer en welke games je wilt gaan spelen. Voor dat geld kun je namelijk zelf ook een dijk van een computer in elkaar knutselen, maar zo compact als de Trident 3 ga je ze niet snel vinden. De samenstelling van het reviewmodel is met een nieuwste generatie i7-processor, een GTX 1060 en 16GB RAM prima geschikt voor het spelen van games.

De geluidsproductie van de computer tijdens gebruik is aanwezig, maar de Trident blijft verrassend stil. Upgraden van het systeem is een gemixt onderwerp, doordat voor sommige onderdelen wellicht lastig vervanging te vinden zal zijn. Dat samen met de steile aanschafprijs zijn de grootste struikelpunten van de Trident 3. Toch weet de PC te overtuigen als wellicht een van de beste alternatieven voor een Xbox of PlayStation.