MSI Optix G273QF Review - Games spelen op hoge snelheid

  Binnen een goede gaming setup kan een flitsende monitor natuurlijk niet ontbreken. MSI heeft met de Optix G273QF een scherm in handen dat zowel qua resolutie als verversingssnelheid menig gamerhartje sneller laat kloppen. De MSI Optix G273QF review laat je zien of de fabrikant jouw ogen met deze monitor kan winnen.

  Gamen als een eSporter

  Nu iedereen aardig gewend is aan het vele thuiszitten dankzij de pandemie, hebben veel mensen een nieuwe hobby gevonden in het gamen. Lekker met vrienden online de strijd aangaan is een stuk leuker dan de dagen aftellen voor je weer naar buiten kunt natuurlijk. En bij die nieuwe setup hoort natuurlijk een nieuwe monitor, eentje die elke game tiptop voor je kan draaien. Wellicht dat de MSI Optix G273QF de monitor is die jij op dit moment zoekt. Voor 350 euro krijg je namelijk een heleboel moois terug.

  Deze 27-inch monitor van de bekende hardware fabrikant is namelijk gericht op de gamers die met hun setup lekker serieus bezig willen. Een scherm met een hoge refresh rate om zoveel mogelijk beelden per seconde naar je beeldscherm te pompen, in combinatie met een hele lage responstijd van één milliseconde moet ervoor zorgen dat je je kunt meten met de beste eSporters van het moment. In ieder geval op het gebied van hardware dan.

  Het beste van beide werelden

  De MSI Optix G273QF heeft wat betreft resolutie ook een sweetspot te pakken van 1440p. Waar 4K momenteel de standaard wordt bij de nieuwste consoles en 1080p meer gericht is op de budgetsystemen, heb je met 1440p het beste van beide werelden. Het beeld oogt op de 27-inch monitor lekker scherp, terwijl je meer performance uit je videokaart pompt dan wanneer je in 4K zou spelen.

  En dat is ook best nodig om het maximale uit de Optix G273QF te halen. Met een maximale verversingssnelheid van 165 frames per seconden ziet elke game er met een beetje gaming pc geweldig uit. Heb je een wat minder capabele computer, dan zijn games als Counter-Strike of Rocket League goede titels om het vermogen van het scherm tot zijn recht te laten komen. ‘Smooth as butter’, zoals de Engelsen dat zo mooi zeggen.

  Een mooi beeld zonder haperingen

  De spreekwoordelijke kers op de taart is terug te vinden in het feit dat de monitor ondersteuning biedt voor zowel G-Sync als FreeSync. Deze tools zorgen ervoor dat jouw framerate en beeld te allen tijde soepel blijven draaien. Het maakt bij de MSI Optix G273QF dus niet uit of je nou een videokaart hebt van AMD of NVIDIA, de monitor zorgt er altijd voor dat je een beeld ontvangt zonder haperingen of vastlopers. Zeker de aanwezigheid van G-Sync is nog steeds niet altijd vanzelfsprekend, dus het is een welkome aanvulling aan deze gaming monitor.

  Kijken we verder op technisch gebied, dan weet het paneel in het scherm verder geen records te breken. Het is een prima IPS LCD-paneel met een piekhelderheid van 350 nits, wat inhoudt dat je alles prima kunt aflezen zolang je niet vol in de zon gaat zitten. Omdat je een IPS-scherm in huis haalt, weet je dat de kijkhoeken ook altijd dik in orde zijn.

  Qua kleurbereik doet dit scherm van MSI geen wonderen. De monitor biedt tal van ‘gaming’ modi aan via het instellingenpaneel, maar het beste beeld krijg je uiteindelijk door rustig zelf eens voor de instellingen te gaan zitten. De een speelt het liefst met alle toeters en bellen aan, wij geven de voorkeur aan het beeld zoals de computer die doorstuurt naar de monitor. Gewoon lekker puur natuur.

  Degelijk met een kleine kanttekening

  HDR-ondersteuning behoort verder niet tot de opties op de MSI Optix G273QF, gezien het slechts een 8-bit scherm is. Kleuren zullen dus minder ‘poppen’ dan bij duurdere schermen die dit wel ondersteunen. Maar in de praktijk is HDR, of 'high dynamic range', op monitoren in het algemeen nog erg teleurstellend vergeleken met een HDR-ervaring op een televisie, dus heel veel lever je hiermee niet in ten opzicht van de concurrenten.

  Qua aansluitingen is de monitor ook prima vertegenwoordigd. Met twee HDMI 2.0-poorten, een DisplayPort 1.2-poort en een 3.5mm-aanlsluiting kun je je apparaten gemakkelijk verbinden. Een USB-hub is verder niet aanwezig, maar dat is vaak een feature die op goedkopere monitoren ontbreekt. Geen verrassingen hier dus. Waar wel een puntje van kritiek op zijn plaats is, is bij de standaard die bij de monitor komt.

  Deze is vrij breed en neemt dus een groot deel van je bureau over, maar van zichzelf staat het scherm met deze stand vrij laag. Er is geen optie om het beeld in hoogte te verstellen, waardoor je al snel neerkijkt op je monitor. Er is een mogelijkheid om een eigen stand te kopen en middels een VESA-aansluiting je scherm hieraan op te hangen en voor die paar tientjes meer is dat wel aan te raden. Je kunt dan namelijk veel beter ergonomisch gamen, wat je lichaam je op de lange termijn in dank af zal nemen.

  MSI Optix G273QF Review - Een prima all-rounder

  Maakt het de MSI Optix G273QF meteen een afrader? Nee, zeker niet. MSI heeft een heleboel mooie features in de monitor kunnen proppen zonder de prijs daarvoor gigantisch op te hoeven schroeven. 1440p met een refresh rate van 165 Hz is simpelweg een heerlijke manier om je pc-games tot leven te zien komen. Hier heeft het bedrijf naar onze mening de sweet spot te pakken. Dit in combinatie met ondersteuning voor FreeSync én G-Sync, maakt dit een mooi pakket.

  Het ontbreken van HDR-ondersteuning of een grotere contrastverhouding is jammer, maar heel normaal voor monitoren in deze prijsklasse. De enige misser in dit totaalpakket is niet de techniek, maar de standaard die alles bij elkaar houdt. Deze is erg breed en bovendien vrij laag. Een aparte, vertelbare monitorbeugel is dus aan te raden. Schrikt dat je niet af, dan is de MSI Optix G273QF een monitor die jou nog jaren aan gamingplezier kan bieden.

  8

  De plus- en minpunten

  • Gamen in 1440p met 165 Hz
  • Ondersteuning voor FreeSync en G-Sync
  • Responstijd van slechts 1 milliseconde
  • Geen HDR-ondersteuning
  • Bijgeleverde stand groot en niet in hoogte verstelbaar
  Loading...
  x

  © 2005 - 2021 Alle rechten voorbehouden.