MSI MPG Artymis 343CQR Review - Een nieuwe dimensie

  Een nieuw scherm voor je PC kopen is altijd spannend. Er zijn onwijs veel zaken om rekening mee te houden bovenop het feit dat je een monitor wil die jarenlang meegaat en niet verouderd raakt. In onze MSI MPG Artymis 343CQR review ontdek je of dit bakbeest van een monitor op je verlanglijstje moet staan als je naar een nieuw scherm zoekt.

  De Artymis 343CQR klinkt niet zo appetijtelijk, maar bij de eerste blik op het scherm zelf slaat die gedachte compleet om. Het betreft namelijk een 34-inch curved monitor met een 21:9 UWQHD (3440 x 1440) resolutie. In simpele woorden: het is een reusachtig scherm dat je volledige zicht in beslag neemt wanneer je voor een goede gamesessie gaat zitten.

  Goed voor het oog

  Zodra je het monster van een monitor uit de doos haalt, valt direct op dat je hier te maken hebt met een flink stukje techniek. 34 inch komt immers al in de buurt van een normale televisie qua afmeting, terwijl de 21:9 verhouding ook al voor wat extra scherm aan weerszijden zorgt. Klagen doen we dan ook zeker niet.

  Bij het opstarten van Resident Evil Village wordt direct duidelijk waarom 21:9 onwijs lekker is voor gaming. Je verdwijnt als het ware in de games die je speelt. De duistere krochten van het dorpje zijn de enige beelden die we nog zagen zodra we voor de monitor zaten, wat deels te maken heeft met de curve van het scherm.

  De zogeheten 1000R-curve, ook wel bekend als “The Perfect Curve”, is precies afgestemd op de kijkhoek van het menselijk oog. Wie naar het centrum van het scherm kijkt, ziet vanuit zijn of haar ooghoek dan ook precies nog de uiteinden van het scherm. Vooral bij first-person games als Resident Evil Village is dit heerlijk.

  De kleinste beweging op het scherm is net genoeg om je virtuele hoofd te doen draaien, waardoor je weer op een ander monster stuit. Ook in Call of Duty Warzone of Apex Legends is het enorm genieten. In combinatie met een 165Hz verversingssnelheid kun je namelijk snel reageren om je vijand eerder om zeep te helpen.

  Mooie beelden in elke hoek

  Het gevaar van een curved scherm is voor velen dat de kleuren niet altijd even mooi uit de verf komen. Het paneel kan deze bij een slechte kijkhoek vaak niet goed afbeelden, maar daar hebben we bij de Arymis 343CQR geen last van gehad. In het begin is het heel even schakelen als het aankomt op een kleine verandering in hoe sommige dingen als Word ogen, maar daar heb je na een paar seconden geen last meer van.

  Het is een eenmalige aanpassing van hoe je naar het scherm kijkt. Vervaagde kleuren daarentegen zijn voor monitoren blijvende problemen. Kleuren komen dan ook goed tot zijn recht op het scherm, zowel in-game als tijdens dagelijkse werkzaamheden zoals het doen van de belastingsaangifte.

  Opvallend is dat de monitor standaard in de HDR-stand ingeschakeld kan worden. De maximale helderheid blijft dan gewoon prima, terwijl kleuren levendiger en natuurlijker ogen. De helderheid is soms zelfs een beetje te fel als je de blur reduction-feature gebruikt. Met HDR aan brengt de MPG Arymis 343CQR een kleurenfestival om van te genieten die in combinatie met de curve en grootte van het scherm aan ieder een keer aan te raden valt.

  Diversiteit in software én aansluiting

  Ook mag MSI geprijsd worden voor de software die het scherm standaard voorschotelt. De vijf schermstanden (vier voor gaming, één als standaard) werken prima en zorgen voor een kleine voordelen in bijvoorbeeld FPS- of racing-titels. FPS-fans kunnen overigens extra voordeel halen met de speciale aim magnifier die de zoom van je wapens duidelijk weergeeft.

  Toch is het niet alleen software waarop het scherm uitblinkt. Qua aansluitingen is MSI al jaren erg sterk en dat is met deze curved monitor niet anders. Met 2 HDMI-aansluitingen, een DP-poort 1.4 en USB-C aansluiting heb je een brede selectie. Ingebouwde speakers heeft de monitor alleen niet, al kun je een koptelefoon wel gemakkelijk aansluiten via de 3,5mm jack.

  Premium hardware

  Dat alles zit overigens in een mooie behuizing verpakt die zowel stijlvol als functioneel is. Zo voelt de voet (met handige kabelgoot) duur aan, wat toch over de kwaliteit spreekt. Enige wat wel wat beter had gemogen is de grootte van de voet, want die is toch een beetje lomp en ongemakkelijk. Bij een meer rechthoekige constructie kon het toetsenbord bijvoorbeeld gemakkelijk onder het scherm liggen.

  Overigens is de basel van het scherm wel onwijs klein waardoor je soms bijna het gevoel hebt alsof de game van het beeld loopt. Dat de kwaliteit van de bovenste plank aanvoelt, mag overigens ook wel. Het prijskaartje is namelijk om bij van je stoel te vallen. Voor de monitor betaal je namelijk 999 euro en of je dat voor een monitor over hebt is natuurlijk nog maar de vraag.

  MSI MPG Artymis 343CQR Review - Genieten met kosten

  Lang niet iedereen zal het prijskaartje over hebben voor een monitor als deze. Wie wel bereid is om in de buidel te tasten, krijgt daar in ieder geval een fantastische monitor voor die de prijs zeker waard is. Er is geen andere monitor die je zo goed de game intrekt, iets wat door die diepe buiging en het enorme formaat samenhangt.

  Daarvoor krijg je gelukkig wel een monitor met sterk design, toffe extra features en een doorgaans goede helderheid. Toch is het de sterke confettiregen van kleuren die dit een waardevolle monitor maken. In combinatie met het bredere scherm en de goede buiging heb je daarom een fantastische monitor te pakken die iedere game verrijkt.

  8.5

  De plus- en minpunten

  • Heerlijk groot
  • Totale immersie
  • Fantastisch contrast
  • Stijlvol, premium design
  • Voet niet optimaal ontworpen
  • Prijskaartje
  Loading...
  x

  © 2005 - 2021 Alle rechten voorbehouden.