4K is op dit moment hard op weg om de nieuwe standaardresolutie te worden, maar onze pc's en gameconsoles zijn daar eigenlijk nog niet helemaal krachtig genoeg voor. Een gulden middenweg is dan WQHD of 2K. Dit is een resolutie van 2560 bij 1440 pixels, in feite dus een resolutie van 1440p. In vergelijking met het opgehemelde 4K klinkt dit misschien als een compromis, maar niets is minder waar.

Voor wie namelijk geen monster pc heeft kan 1440p een hele goede uitkomst kunnen zijn. Het is een stap boven 1080p, maar biedt ondanks het relatief kleinere verschil toch een ontzettend grote stap omhoog qua scherpte. De nieuwe Optix MPG27CQ is zo’n monitor, die de hogere resolutie combineert met een vernieuwingssnelheid van 144hz, een gebogen scherm, aanpasbare LED lampjes en veel meer. Is het een upgrade van een 1080p scherm waard?

MSI Infinite A & MSI MPG27CQ Review

Groot en breed

De MSI MPG27CQ biedt een hele rits aan features die essentieel genoemd kunnen worden voor een gaming pc. Allereerst is het scherm gebogen (curved). De grootte van het scherm zelf is best groot, namelijk 27 inch (68,58 cm), maar door het curved scherm en het frameless ontwerp heb je het gevoel alsof je naar een veel breder en groter scherm aan het kijken bent. Voor het kijken van video’s voegt dit niet veel toe; het is wanneer je bijvoorbeeld een shooter speelt wanneer dit gevoel pas echt tot z’n recht komt.

Dit geldt ook voor de refresh rate van 144hz. Veel schermen zijn tegenwoordig nog 60hz en de sprong naar 144 zorgt ervoor dat je bij shooters en actiegames een stuk preciezer kan zijn zonder vervelende motion blur. Wij zijn geen fan van wazigheid in snel bewegende games dus wanneer games het ondersteunen (de meeste grote multiplayer shooters wel) zorgt het voor een geweldige ervaring.

Dit wordt ondersteund door de kwaliteit van het scherm zelf. Als het gaat om de pure resolutie zijn alle games heerlijk scherp en kristalhelder op de 1440p resolutie. De kleuren zijn levendig, input lag viel niet te bespeuren en de kijkhoek is ook prettig. Dit mag je ook wel verwachten gezien de monitor een flink prijskaartje heeft van zo'n 600 euro.

MSI Infinite A & MSI MPG27CQ Review

Licht, camera...

Eén van de meest bijzondere features van de monitor is de rij aan LED strips die zich onder het daadwerkelijke scherm bevinden. De strips bestaan op hun beurt weer uit een rij aan individuele LED lampjes. Dit houdt in dat je deze lampjes/strips helemaal naar wens kan aanpassen wanneer je het scherm gebruikt in combinatie met de Steelseries GameSense applicatie.

Het programma laat je elk aspect van de LED strips op de voor- en achterkant monitor aanpassen. Denk aan verschillende patronen, de intensiteit of de game-specifieke profielen. Gelukkig is de applicatie van Steelseries makkelijk om te gebruiken en het instellen van nieuwe profielen is ook best gemakkelijk. Het nadeel is alleen wel dat het programma altijd aan moet zijn om de instellingen te bewaren, het wordt niet automatisch ingesteld.

Dit klinkt zo heel erg indrukwekkend en op het eerste gezicht is dat ook zo. Je kan het licht instellen zodat het net als KITT uit Knight Rider met een rood licht heen en weer gaat, of je kan met een audiovisualizer het laten pulseren. De meeste potentie ligt dan nog in de profielen specifiek gemaakt voor games. Hier zie je bijvoorbeeld bepaalde strips oplichten aan de hand van hoeveel gezondheid je nog over hebt, of wanneer je een kill maakt.

Het grootste probleem is dat de ondersteuning hiervoor op het moment nog erg matig is. Creatievelingen kunnen hun eigen profielen maken, maar de officieel ondersteunde games zijn tot nu toe nog erg beperkt. Counter-Strike: Global Offensive, Minecraft, DOTA 2 en Gigantic. Deze games bieden de beste features met de LED strips; erg karig dus en de kans is groot dat je één of alle van deze games niet speelt.

MSI Infinite A & MSI MPG27CQ Review

Is de Infinite A krachtig genoeg?

MSI heeft ons naast de MPG27CQ monitor ook de Infinite A desktop gaming pc gestuurd, een mid-range pc met een adviesprijs van rond de 1500 euro. De pc heeft onderdelen waar je anno 2018 nog prima uit de voeten mee kan. Denk aan een Intel Core i7 8700+ processor, een GeForce GTX 1060 6GB grafische kaart, 128GB SSD/2TB harde schijf, een DVD drive en genoeg USB poorten om accessoires aan te sluiten. Voor de gemiddelde gamer is dit een prima desktop waar je huidige games nog gewoon mee kan spelen op 1080p. Het nadeel is dat voor deze recensie desktop getest is in combinatie met de monitor van 1440p, wat niet geheel optimaal is.

De specificaties van de pc voelen namelijk niet helemaal geschikt voor deze WQHD monitor, in ieder geval niet als je van plan bent games op de hoogste settings te spelen. We hebben verschillende games getest met de Infinite A en MPG27CQ en wisselende resultaten. Dark Souls III liep op een solide 60fps, PlayerUnknown’s Battlegrounds wisselde maar was ook vrij stabiel en ook Battlefield 1 was met de juiste settings heerlijk soepel. Als je alleen van plan bent om deze pc in combinatie met de MPG27CQ aan te schaffen, zouden wij aanraden voor een net wat krachtigere pc of grafische kaart te kiezen om te zorgen dat je ook toekomstbestendig bent voor modernere titels.

Wel interessant is de nieuwe Coffee Lake processor waar de Infinite A mee uitgerust is. Het voordeel van een Coffee Lake processor is niet zozeer een betere performance in de games die je speelt, maar het zorgt wel voor een grote boost in bijvoorbeeld de laadtijden van bepaalde games. Een goed voorbeeld hiervan is Grand Theft Auto V. Iedereen die de game op pc gespeeld heeft weet hoe lang het kan duren voor de game opgestart is, maar met de boost van de Coffee Lake processor start het spel aanzienlijk sneller op.

MSI Infinite A & MSI MPG27CQ Review

MSI Infinite A & MSI MPG27CQ review conclusie

We kunnen zonder enige twijfel zeggen dat de MSI MPG27CQ een fantastische gaming monitor is die zeker een upgrade waard is voor wie zoekt naar een nieuwe monitor. De beeldkwaliteit, het ontwerp en de 144hz vernieuwingssnelheid zorgen voor een geweldige ervaring voor competitieve games. De LED strips zijn een leuke toevoeging, maar zal voor velen niet dé reden zijn om de monitor aan te schaffen. Het wordt simpelweg te weinig ondersteund voor specifieke games om dit een essentiële feature te maken.

Daarnaast zijn er wat kleine onhandigheden, zoals de onnodig grote stroomadapter die er voor kan zorgen dat het door het gewicht uit de monitor valt of de bizar grote voet die het scherm een nachtmerrie maakt voor kleine bureaus. Daarnaast is de combinatie met de MSI Infinite A, een op zichzelf staande prima gaming pc, vreemd gezien de computer niet krachtig genoeg lijkt op de 1440p resolutie volledig te benutten. De Infinite A is een goede gaming pc die je het beste kan gebruiken voor een 1080p scherm, terwijl de MPG27CQ meer geschikt is voor een wat krachtigere high-end gaming pc. Toch kan je met beide niet echt een verkeerde keuze maken.