MSI GS65 Stealth Thin Review - Een solide alleskunner in een compact jasje

  In de wereld van de compacte computers moet er vaak een afweging gemaakt worden tussen twee wensen: ga ik voor prestatie of voor een lange accuduur en compactheid. Voor de mensen die zich in deze split bevinden, komt MSI met een oplossing. De MSI GS65 Stealth Thin review vertelt je waartoe deze compacte alleskunner toe in staat is.

  Krachtig en compact

  Wie een beetje thuis is in de PC-gaming wereld, weet dat MSI een van de grote spelers is als het aankomt op de benodigde hardware. Van accessoires en monitoren tot aan complete desktops, er is voor ieder wat wils. Met de MSI GS65 Stealth Thin wordt een nieuwe categorie aan het huidige aanbod toegevoegd. Deze laptop stopt krachtige componenten in een compacte behuizing met een degelijke accu, wat ervoor zorgt dat je monsterlijke prestaties hebt zonder dat je op mobiliteit en accuduur hoeft in te leveren.

  Dit doet het bedrijf door de samenwerking aan te gaan met NVIDIA. De videokaart die terug te vinden is in het gereviewde model is namelijk een Max-Q GTX 1070. Dit is een versie van de bekende grafische kaart die compleet is geoptimaliseerd om zo efficiënt mogelijk te draaien in de laptop van MSI. Er wordt gezocht naar de beste balans tussen verbruik en prestatie, zodat je het meeste uit je accu én je hardware haalt.

  Daarbij zorgt de Max-Q techniek ervoor dat de kaart zelf ook veel compacter is, wat resulteert in een compacte laptop als de MSI GS65 Stealth Thin. Tel daarbij de Intel i7-8750H met zes hardwerkende kernen bij op en je hebt een monsterlijke gaminglaptop die niets groter is dan de gemiddelde laptop op de markt. En die op papier zo krachtige combinatie is ook in de praktijk goed terug te zien.

  msi gs65 stealth thin review

  Voor ieder een aansluiting

  Of het nou gaat om audiovisueel werk in programma’s als Adobe of Blender, of je speelt een recente titel thuis of onderweg, er is bijna niets wat de GS65 niet voor elkaar krijgt. Ben je onderweg, dan kun je bovendien rekenen op een accuduur van zo’n vijf á zes uur. Dat is een stukje minder dan de acht tot negen uur die MSI zelf claimt, maar het is nog steeds eindeloos beter dan de anderhalf uur die je uit de reguliere gaminglaptops haalt met soortgelijke specificaties.

  Ook qua aansluitingen hoef je niets op te geven, ondanks het compacte design. MSI pakt het anders aan dan Apple, die momenteel genoegen neemt met een of twee USB-C poorten op haar MacBooks. In het geval van MSI is overal aan gedacht. Met drie USB 3.0 poorten, een USB-C poort, een HDMI 2.0 poort, een aansluiting voor een koptelefoon en microfoon én de mogelijkheid om een ethernetkabel in te pluggen, is deze laptop van alle gemakken voorzien. Vooral dat laatste kan enorm gunstig zijn als je op een toernooi meedoet en een optimale verbinding wil hebben met je tegenstanders.

  Voor die mensen is de MSI GS 65 qua scherm ook een goede keuze. De laptop heeft namelijk een 144Hz scherm ingebouwd zitten, wat ervoor zorgt dat je (in de optimale omstandigheden) kan spelen op een framerate van 144 frames per seconde. Dit ga je lang niet met alle games redden, maar eSports gefocuste titels als Counter Strike en Rocket League kun je op iets lagere settings zonder problemen draaien op deze framerate.

  msi gs65 stealth thin review

  Niet de meest stille laptop op de markt

  Speel jij vooral recentere games en ga je voor de beste grafische prestaties, dan is de meerwaarde van het scherm meteen een stuk minder. Een oudere titel als GTA V kun je op de normale instellingen boven de 100 frames per seconde krijgen, maar recentere titels als Hitman 2 of Far Cry 5 bleven op de hoge instellingen steken op zo’n 60 frames per seconde. Dat is zeker niet verkeerd, maar voor dit soort games is de meerprijs van zo’n scherm wellicht niet interessant.

  Tel daarbij op dat je de laptop erg goed hoort als hij aan het werk is. Ondanks enkele instelmogelijkheden binnen de software van zowel MSI als NVIDIA is de ventilator van de MSI GS65 Stealth Thin aardig aanwezig tijdens een gamesessie. De compacte behuizing vereist vanzelfsprekend een goede koeling, maar in dit geval zorgt het ervoor dat wanneer je zonder koptelefoon bezig gaat, de audio-ervaring teleurstelt. Ook het toetsenbord valt in de categorie ‘net niet’. De toetsen voelen niet lekker aan tijdens het typen en de feedback bij het indrukken had beter gekund. De ruimte tussen de toetsen is wel prettig, maar het is niet aan te raden om langere teksten op de laptop uit te typen.

  Het zijn een paar punten om over na te denken, maar de GS65 is lang niet de enige laptop die last heeft van dit soort problemen. Bovendien heb je bij het gamen slechts een paar toetsen nodig en is het bovengenoemde probleem nauwelijks aan de orde. Doe daarnaast een koptelefoon op en je bent helemaal compleet. Het is maar in welke situatie de laptop wordt ingezet.

  msi gs65 stealth thin review

  MSI GS65 Stealth Thin Review – Klein formaat met grootse prestaties

  Daarbij is de vraag: voor wie is deze laptop geschikt? Bovenaan staan toch de (professionele) gamers. Met een 144Hz-scherm en monsterlijke specificaties kun je zonder problemen mobiel gamen, zowel thuis, onderweg of op bijvoorbeeld toernooien. Ook grafisch ontwerpers kunnen met de compacte laptop goed aan het werk zonder dat ze daarvoor een monster van een PC hoeven mee te slepen.

  Het prijspunt van minimaal 2000 euro zorgt er wel voor dat dit werkpaard niet voor iedereen een keuze is. De gemiddelde gamer laat de MSI GS65 daardoor waarschijnlijk aan zich voorbij gaan. Toch is het mooi om te zien hoe de huidige techniek zich evolueert. MSI laat in ieder geval goed zien dat prestaties ook gecombineerd kunnen worden met een mooie behuizing en prima accuduur. En dat op zichzelf is al een hele overwinning.

  8.5

  De plus- en minpunten

  • Veel power in een kleine behuizing
  • 144Hz-scherm ideaal voor gaming
  • Veel aansluitmogelijkheden
  • Prima accuduur
  • Ventilatie soms erg gehorig
  • Toetsenbord niet geweldig

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.