MSI GE66 Raider Review - Onderweg e-Sporter worden

  MSI is geen onbekende naam onder de PC-gaming community. Met beestachtige gaming-PC’s en -laptop biedt het bedrijf voor iedere doelgroep opties aan om in zo’n hoog mogelijke kwaliteit te gamen. In onze MSI GE66 Raider review lees je of de nieuwe e-Sports laptop de ideale laptop is om heerlijk mee te gamen.

  De MSI GE66 Raider is één van de nieuwste laptops die MSI dit jaar op de markt heeft gebracht en is speciaal ontwikkeld voor gamers die op zoek zijn naar precisie in hun spellen. Shooterfanaten zullen zich, net als eSporters, aangesproken voelen door de specificaties van deze laptop die in drie varianten uitkomt.

  Veelzijdige, premium-opties

  Zo heb je de MSI GE Raider 10SGS, de Raider 10SFS en de Raider 10SF. Waar eerstgenoemde beschikt over een NVIDIA GeForce RTX 2080 SUPER, moet het tweede model het doen met een 2070 SUPER. Laatstgenoemde heeft het nog iets minder breed, want die heeft de reguliere GeForce RTX 2070 met 8GB GDDR6 RAM (iets wat de andere twee modellen ook hebben).

  De laptop-reeks is in verschillende formaten verkrijgbaar, waarbij je maximaal kunt genieten van een 300Hz-scherm met een IPS-paneel. IPS, ook wel In-Plane Switching, wordt doorgaans gezien als het beste type scherm dankzij de brede kijkhoek die ervoor zorgt dat het beeld niet verkleurt en de accurate, rijke kleuren. Dit paneel zit dan ook in iedere variant van de laptop, maar in de verversingssnelheid kan nogal wat verschil zitten.

  Zo heb je naast de 300Hz-variant ook een 240Hz-model, een 144Hz-scherm en natuurlijk de standaard 60Hz variant. Wij gingen met de GE66 Raider 10SFS 240Hz-versie aan de slag voor onze MSI GE66 Raider review.

  Ieder voordeel benutten

  Met een scherm van 240Hz wordt een verversingssnelheid aangeboden van 240 frames per seconde. Het blote oog kan het nog maar nauwelijks waarnemen, maar wanneer je dit rechtstreeks vergelijkt met een scherm van 60 of 144Hz begint het verschil, hoe miniem het ook is, toch op te vallen. Je merkt het bijvoorbeeld al wanneer je met je muis over het scherm sleept.

  Hoewel in dezelfde seconde de muis even ver over het scherm beweegt is te zien dat de 240Hz-panelen voor een iets soepelere ervaring zorgen. Tijdens het spelen van een game als DOOM Eternal vertaalt dit zich naar een stapje extra precisie bij het mikken op een vijand. In combinatie met de Intel Core i9 Processor en NVIDIA GeForce RTX 2080 SUPER draaien games natuurlijk ook nog eens in optimale conditie.

  Doordat het scherm ook nog een 15.6 inch groot is, hoef je je daarnaast niet te bekommeren over het nodig hebben van een vergrootglas om te zien wat er aan de hand is. In tegenstelling tot 12-inch schermen, is de 15.6 inch een natuurlijk formaat waar je nog op normale afstand voor kunt zitten zonder na langdurige gamesessies last te krijgen van je ogen.

  Toch blijft de potentie van de schermgrootte enigszins onbenut wanneer je de laptop mee op reis neemt. Zonder de 280 Watt-oplader aan te sluiten wordt het scherm aardig donker waardoor het prachtige IPS-paneel niet volledig tot haar recht komt. Je bent genoodzaakt om alsnog het vergrootglas erbij te pakken om alles goed te kunnen zien en dus doe je er je voordeel aan om de laptop zoveel mogelijk aan het reusachtige stroomblok te leggen.

  Goede levensduur

  Het is zacht gezegd jammer dat de beeldschermhelderheid verlaagd wordt wanneer je zonder oplader te werk gaat, want de interne batterij is van de bovenste plank. Het betreft een 99.9 Wh batterij, waarmee het randje wordt opgezocht van wat maximaal is toegestaan in een vliegtuig. De batterij van de laptop voldoet nog aan de voorschriften, maar had niet veel groter mogen zijn.

  Ook zijn we onwijs blij met de grote SSD waarop je meer dan 800GB aan games, films, series en andere bestanden op kwijt kunt. De NVMe PCIe Gen 3 SSD van Samsung is gebruikt die ervoor zorgt dat je nooit meer last zal hebben van een vervelend laadscherm. Koffie halen terwijl je games opstarten is dan ook verleden tijd.

  Dat mag ook wel, want het prijskaartje van de MSI GE66 Raider is maar liefst (minimaal) 2399 euro. Hiervoor krijg je naast sterke performance ook nog eens een mooi design wat binnen de lijntjes van de gaming hardware kleurt. RGB-lichten zitten onderop de laptop via een speciale balk onder het toetsenbord voor wat extra toeters en bellen, terwijl de rest van het metallic-design vanaf afstand duidelijk maakt dat je hier met een krachtige laptop te maken hebt.

  De compacte vormfactor zorgt alleen soms wel voor wat problemen als je zware games aan het draaien bent. De laptop heeft nogal de neiging om snel warm te worden. Hierdoor begin je soms toch wat angstig te worden, want je wil natuurlijk niet dat je laptop oververhit raakt en daardoor je prestaties beginnen te throttlen.

  MSI GE66 Raider Review - Goede PC-vervanger

  Dat je goed moet letten op de temperatuur van de GE Raider is dan ook één van de weinige minpuntjes. De prijs is logisch voor alle toeters en bellen die de laptop je voorschotelt. Vooral het 240Hz-scherm is fantastisch, zolang je deze maar aangesloten op het stroom houdt.

  Doe je dit niet is het scherm met krachtige IPS-paneel iets minder, maar kun je wel flink wat uren plezier beleven van games op maximale settings. Daar zorgen de Intel Core i9 in combinatie met de NVIDIA GeForce RTX 2080 SUPER en supersnelle SSD wel voor. Het design is ingesteld op de PC-gamers en door de RGB-lichten maak je gelijk aan iedereen duidelijk dat je klaar bent om te presteren.

  8

  De plus- en minpunten

  • Indrukwekkende specs
  • IPS-paneel
  • 240Hz
  • Supersnelle SSD
  • Grote batterij
  • Wordt snel warm
  • Oplader aansluiten voor beter beeld
  x

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.