MSI Aegis 3 Review - Power en looks gaan hand in hand

  Een gamingsysteem waar je mond van openvalt. Dat is een goede beschrijving die meegegeven kan worden aan een van de nieuwe desktops van MSI. De MSI Aegis 3 heeft een uniek uiterlijk en de review vertelt of er onder die uitstraling ook een krachtig innerlijk verborgen ligt.

  Waar normale computers vaak saai en simpel zijn wat betreft design, pakken fabrikanten uit bij het ontwerpen van een kersverse game PC. MSI pakt met de Aegis 3 helemaal uit met een kast die nog het meest uit een setting als Dead Space is geplukt. De gelaagde voorkant heeft meer weg van een mechanisch harnas dan van een computer.

  De verder zwarte behuizing wordt gecomplimenteerd met een felrood logo van MSI dat op de voorkant pronkt, waardoor de Aegis niet veel verschilt met een Ferrari die van de productieband afrijdt. De spreekwoordelijke kers op de taart is de RGB-verlichting die door alle kiertjes en raampjes naar buiten schijnt. Het unieke design van de computer is een eyecatcher en zeker een van de sterke punten die het systeem heeft, want iedere gamer wil natuurlijk een beetje opscheppen.

  Voor elke kabel een aansluiting

  Cosmetisch zit het dus wel snor met de Aegis 3, maar ook qua connectiviteit hoef je je geen zorgen te maken. Het systeem heeft zowel aan de voor- als achterkant een ruim assortiment aan aansluitingen. Voorop zijn drie USB-poorten te vinden, waarvan er eentje van het type USB-C is. Helaas zijn de andere poorten slechts USB 2.0, waardoor snellere overdrachtssnelheden van USB 3.0 niet ondersteund worden.

  Verder is het mogelijk om je koptelefoon en microfoon aan te sluiten via de bijbehorende poorten. Toch is er een ding opvallend en dat is de aanwezigheid van een optische drive voor CD’s en DVD’s. Binnen PC gaming is de DVD-drive inmiddels aan het afsterven, dus de aanwezigheid ervan is op zijn minst opvallend te noemen. Toch is het goed om te weten dat je jouw oude games zonder problemen kunt installeren.

  Aan de achterkant is er ook voor elk apparaat een poort aanwezig. Met een ruime selectie USB-poorten, maar liefst vijf audio jacks en een verscheidenheid aan aansluitingen voor je beeldscherm hoef je niet te klagen. En om dat beeld ook daadwerkelijk op je scherm te krijgen, heb je een mooie selectie aan componenten nodig. Op dat front weet de MSI Aegis 3 grotendeels te overtuigen.

  MSI Aegis 3 Review

  Een dijk van een processor

  De i7 8700+ processor met zes kernen is namelijk een van de beste processoren die je momenteel op de markt kunt vinden en logischerwijs zijn de prestaties van de chip allesbehalve teleurstellend. De 8GB aan RAM-geheugen doen hun werk en zorgen ervoor dat multitasken geen probleem is. Voor het afspelen van games is 8GB tegenwoordig wel de ondergrens en voor de adviesprijs van 1399 euro had een verdubbeling van het RAM-geheugen niet misstaan. Gewoon om wat meer toekomstbestendig te zijn.

  Hetzelfde geldt voor de GTX 1060 die in de behuizing van de Aegis 3 verstopt zit. Hoewel de kaart recentere titels op Full HD zonder al te veel problemen afspeelt op hoge instellingen, is het gamen met een resolutie van 1440P of 4K niet aan te raden. Een game als Rocket League of Counter Strike kun je zonder problemen draaien op hogere resoluties, maar een nieuwe Assassin’s Creed gaat daar toch mee stotteren.

  Kijk je vervolgens naar de prijs die eerder ook al voorbijkwam, dan had een iets duurdere videokaart niet misstaan. De GTX 1070 is niet schandalig veel duurder, maar weet wel lekker wat extra rekenkracht te bieden voor een nog meer gestroomlijnde spelervaring.

  MSI Aegis 3 Review

  Een erg stille werker

  Gelukkig heb je tijdens het gamen niet zoveel last van je nieuwe systeem, want de Aegis 3 is verrassend stil. Zelfs onder zware werkomstandigheden hoor je de PC nauwelijks, wat er voor zorgt dat je ook zonder koptelefoon in alle rust kunt genieten van je game. En voor die games is plek genoeg op de twee aanwezige schijven; een SSD met een capaciteit van 128GB en een HDD met 1TB opslag. Het grote voordeel van een SSD is het feit dat het medium vele malen sneller is dan een reguliere harde schijf, waardoor programma’s en games sneller geladen worden.

  De capaciteit van de SSD is niet gigantisch, maar gelukkig heeft MSI hiervoor een oplossing bedacht. De HDD wordt namelijk ondersteund door 16GB aan Optane geheugen. Wat dit geheugen doet, is in feite een soort brug creëren tussen je normale HDD en je moederbord. Programma’s die op de harde schijf geïnstalleerd staan en vaak gebruikt worden, pakt het Optane geheugen vervolgens op en die data wordt vervolgens geladen vanaf het snellere Optane geheugen. Op papier moet dit ervoor zorgen dat jouw normale opslaggeheugen sneller aanvoelt.

  In de praktijk merk je dit bij het openen van sommige games naar verloop van tijd, als het geheugen tijd heeft gekregen om op te merken wat je als gebruiker vaak opstart. Toch merk je nog steeds een verschil tussen een reguliere SSD en de tussenoplossing die hier geboden wordt. Voor de prijs van het Optane geheugen had een grotere SSD dan ook niet misstaan, al blijft dit een voorkeur die voor iedereen anders uitvalt.

  MSI Aegis 3 Review

  MSI Aegis 3 Review - Een mooi systeem met wat imperfecties

  En dat kan eigenlijk voor het gehele systeem gezegd worden. De MSI Aegis 3 heeft een uniek uiterlijk met tal van aansluitmogelijkheden, waarbij de compactheid van de behuizing ook positief opvalt. Vanaf de buitenkant valt er in ieder geval weinig aan te merken. Datzelfde kan niet over alle ingewanden van het systeem gezegd worden.

  Hoewel de processor top notch is, zie je dat niet terug aan het gehele systeem. De GTX 1060 die de games moet draaien, is gezien de prijs niet het best beschikbare op de markt. Ook de verdeling van het opslaggeheugen kan in twijfel gebracht worden, maar dit alles zorgt er niet voor dat de PC slecht functioneert. Het tegendeel, want de Aegis draait stil en zonder problemen. Elke gamer die een opvallend en capabel systeem in huis wil halen, is met de MSI Aegis 3 zeker tevreden.

  7.5

  De plus- en minpunten

  • Een unieke behuizing
  • Ruime selectie aan poorten
  • Draait heerlijk stil
  • Krachtige processor
  • GTX 1060 niet de meest capabele kaart voor de prijs
  • Een iets grotere SSD had niet misstaan

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.