Hoe beschermen tegen cybermisbruik - Vijf manieren om te waken over je veiligheid

Article
zaterdag, 13 oktober 2018 om 9:52
cybermisbruik vijf manier om jezelf ertegen te beschermen 141289
Het internet kan leuk zijn. Mensen ontmoeten die je niet kent, een beetje rondsurfen op websites en nieuwe dingen ontdekken. Toch kan dit ook gevaarlijk zijn en kun je zelfs slachtoffer worden van cybercriminelen. Hoe ga je dit tegen? Wij vertellen je hoe je jezelf kunt beschermen tegen cybermisbruik.

5. Zorg voor sterke wachtwoorden

Een van de makkelijkste manieren om jezelf te beschermen tegen cybermisbruik, is door je accounts beter te beschermen. Dit is een beetje een vage term, dus je vraagt je nu misschien af hoe dat precies in z'n werk gaat. Gelukkig zijn er een aantal manieren waarop je je accounts kunt beschermen tegen hacken.
Gebruik bijvoorbeeld moeilijke wachtwoorden. Op de meeste websites moet je al aan bepaalde eisen voldoen om een wachtwoord in te kunnen stellen, maar dit is nog niet het geval bij alle websites. Gebruik bijvoorbeeld altijd een wachtwoord van minimaal acht tekens. Verder is het handig om hoofdletters (en kleine letters) in je wachtwoorden te gebruiken gecombineerd met cijfers en symbolen.
Denk er ook altijd aan om bij het kiezen van een wachtwoord niet iets te nemen dat voor de hand ligt. Je kunt bijvoorbeeld beter geen combinaties van namen, geboortedata of adressen gebruiken. Verander regelmatig je wachtwoorden zodat deze ook niet gekraakt kunnen worden. Vertel ook nooit je wachtwoorden aan anderen, dat is de makkelijkste manier om jezelf te beschermen tegen cybermisbruik.
141290

4. Stuur nooit bepaalde foto’s

Tegenwoordig is alles wat op het internet komt, voor altijd te vinden. Zodra er dus bepaalde foto’s (zoals naaktfoto’s) van jou online komen zal het ontzettend moeilijk zijn om ze te verwijderen. Ook al vertrouw je iemand door en door, dan is het alsnog geen slim plan om onthullende foto’s van jezelf naar die persoon te sturen.
Al wil iemand je op een bepaalde manier zien, dan is het slimste plan gewoon om dit in het echt te doen. Ook nooit via videogesprekken jezelf uitkleden of je lichaam te onthullen, aangezien ook via video foto’s genomen kunnen worden of zelfs het scherm opgenomen kan worden. Op deze manier kan er namelijk makkelijk misbruik worden gemaakt van je. Je kunt dus het beste jezelf beschermen tegen cybermisbruik in dit geval door alles gewoon in het echt te doen en niet digitaal.
141291 1

3. Wanneer het mis gaat, stap naar een meldpunt

Het kan ook een keer misgaan. Het kan zo zijn dat in je verleden je een keer iemand een onthullende foto van jezelf hebt gestuurd en dat deze persoon het nu tegen je gebruikt. Het kan ook zo zijn dat iemand in je account is gekomen en op die manier informatie van jou heeft waarvan je niet wilt dat dat op het internet verschijnt of dat het gepubliceerd wordt. Soms kan na alle dreigementen van die persoon op internet het toch zo zijn dat dit wordt gepubliceerd.
Wanneer dit gebeurt is het mogelijk om naar een meldpunt te gaan. Je kunt bij stalking en afpersing naar de politie stappen. Dit is meestal een enge of moeilijke stap om te nemen, maar het is wel belangrijk in verband met je eigen veiligheid. Als je namelijk slachtoffer wordt van cybermisbruik, dan kan de politie of iemand anders je eventueel nog beschermen. Wees dus niet bang om erover te praten.
141292

2. Geef geen persoonlijke informatie vrij

Het beste is om geen persoonlijke informatie van jezelf weg te geven op internet. Dit kunnen dingen zijn als je verjaardag, je gehele naam, de namen van je familie of bijvoorbeeld wachtwoorden en andere accountinformatie. Als mensen persoonlijke informatie van je hebben, dan er is er altijd een kans dat dit ergens gepubliceerd is. Je informatie is op internet nergens veilig.
Het beste is om jezelf af te vragen of het het erg zijn als het op internet zou komen. Zit deze informatie in mijn wachtwoorden? Als op allebei deze vragen het antwoord nee is, dan is het veilig om deze informatie over jezelf weg te geven. Is het antwoord op één van deze vragen ja is, of als je twijfelt dan kun je het beste deze informatie beschermen. Hierdoor wordt de kans dat je slachtoffer wordt van cybermisbruik kleiner wordt.
141294

1. Beveilig je computer

Zorg dat je computer up-to-date is en dat je een goed beveiligingsprogramma hebt. Deze kan je dan waarschuwen voor gevaarlijke websites en bedreigingen blokkeren. Update ook je beveiligingsprogramma’s regelmatig, zodat er geen nieuwe kwetsbaarheden ontstaan op je computer. Gebruik een goede en bekende internet beveiligingsprogramma die eigenlijk altijd aan het werk is. Denk dat bijvoorbeeld aan Norton Internet Security.
Verder kun je ook veilig blijven door niet op vreemde websites rond te snuffelen of door pop-ups te vermijden. Deze bevatten namelijk al snel dingen als malware of virussen. Al maak je je juist meer zorgen over de veiligheid op je telefoon, dan kun je ook ons artikel over de beste antivirus apps lezen. Zo kun je ook je telefoon cybermisbruik proof maken en jezelf beschermen.

Weet jij hoe je je moet beschermen tegen cybermisbruik?

We hebben jou een aantal manieren verteld om jezelf te beschermen, maar misschien weet jij nog andere manieren. Laat het ons weten in een reactie hieronder!

Populair Nieuws