Monster Hunter 3 Ultimate (3DS) Review

Review
dinsdag, 19 maart 2013 om 17:59
xgn google image
Computers, televisies, smartphones en tablets: onze samenleving wordt bepaald door al dit soort technologische snufjes. Maar ooit was het anders. Ooit leefde de mens primitief, moest de man jagen en liepen er dinosaurussen en gelijkogende monsters rond. De oermens in ons allemaal wordt aangesproken in Monster Hunter 3 Ultimate.
Monster Hunter 3 Ultimate ligt vanaf vandaag in de winkels voor de Wii U en 3DS. Onze recensie van de Wii U versie van de game, kun je hier lezen. Betreft het een gloednieuwe game? Nee, niet echt. In 2010 maakten we op de Wii al kennis met Monster Hunter Tri. De actievolle role-playing game kreeg toen een 8,5 in onze recensie. De 3DS-versie is min of meer een port daarvan, maar dan met wat extra's, zoals de nieuwe vijand Brachydios. De Monster Hunter serie kan al bijna tien jaar rekenen op een trouwe fanbasis, maar Monster Hunter Ultimate zou pas interessant worden als het nieuwelingen ook weet aan te spreken. Dit lukt deels.
Op onderzoek uit
Om te beginnen is de game niet erg gebruiksvriendelijk. 3DS-eigenaren mogen veel Japanse games gespeeld hebben om het begin door te komen. Japans? Ja, als je Japanse games speelt ontbreekt er vaak een duidelijke uitleg en is de manier van 'zoek het maar uit', dé manier om een game uit te pluizen. Iets wat voor sommigen leuk is, maar voor anderen juist tergend. Houd er dus rekening mee dat je pas na een paar uur doorhebt hoe de game werkt als je nog nooit een Monster Hunter game gespeeld hebt.
Je bent een jager die aankomt in Moga Village. Een dorpje dat geteisterd wordt door aardbevingen en een groot zeemonster, de Lagiacrus. Jij, jager in hart en nieren, moet de held spelen en dit dorpje uit de ellende halen. Dat werkt als volgt. De Moga Village fungeert als main hub. Hier kun je de Village Chief en nog een paar andere mensen aanspreken. Ook de zoon van de Chief is hier regelmatig te vinden. De mensen hebben allemaal bronnen nodig om de boel weer op te bouwen en dus zul jij hiernaar op zoek moeten. Dit kun je op eigen houtje doen door allerlei gebieden te verkennen, of je kunt quests selecteren. In de main hub zijn quests te selecteren die bij het hoofdverhaal worden, maar op een andere plek kunnen ook quests gespeeld worden.
Quests en arena gevechten
Quests moeten binnen een bepaalde tijd voltooid worden, anders dus dan wanneer je zonder tijdsdruk vrij rondloopt en omgevingen verkent. Al is 50 minuten voor een quest ruimschoots voldoende. Dus echte druk op de ketel is er niet. In de main hub kun je afreizen naar de Tavern en Marina en het is daar waar je andere queesten vindt en arena gevechten kunt doen.
Arena gevechten zijn gevechten in een grote arena tegen een enorm monster. Zo maak je in eerste instantie kennis met een reusachtig konijn, een klus die je in je eentje moet klaren en niet zo eenvoudig is. Het nadeel is dat de beesten geen levensbalk hebben waardoor nooit duidelijk wordt hoe ver je bent. Daarnaast moet je van goede huize komen om het beest te verslaan. De arena gevechten zijn ieder geval een leuke uitdaging om eens tussendoor op te pakken.
Het role-playing game element
Een groot voordeel aan Monster Hunter Ultimate is dat jij bepaalt waar je voet aan de grond zet, een verademing voor een jager die regelmatig tegen kleine en grootschalige vijanden moet vechten. Want dat is wat er gebeurt. Unieke paddenstoelen vinden of de jacht maken op kikkers gaat niet zonder eerst diverse vijanden tegengekomen te hebben. De game telt 73 verschillende monsters die je de baas moet worden. Op de grond kom je allerlei kleurrijke dino's tegen, maar ook in de zee vecht je tegen vissen die maar al te graag een hapje uit jouw krachtige lijf willen nemen. Maar kijk vooral uit in de zee, want de Lagiacrus houdt daar de wacht en doordat hij tien koppen groter dan jou is, zul je hem niet graag tegenkomen. Je maakt geen schijn van kans.
Daar komt het RPG-gedeelte om de hoek. Monster Hunter 3 Ultimate staat bol van elk plekje onderzoeken om van alles steeds op te rapen. Want jij zult de hele game steeds sterker worden, betere wapens kopen, upgrades voor je wapens kopen en betere kledingstukken aanschaffen. Alles is erop gericht om verder te komen in de game. En daarom is het niet zo vreemd dat Monster Hunter een grote fanbasis heeft. Steeds weer zoeken naar items om steeds meer te kunnen kopen heeft een verslavende factor, zo simpel is het. De game is zo uitgebreid dat het niet valt te ontkennen dat het logisch is dat het spel drie jaar geleden een 8,5 kreeg.
Kritische noot
Maar eerlijk is eerlijk, slechts wat extra's toevoegen aan een port is niet voldoende om de game nu, anno 2013, even spectaculair te laten zijn, als drie jaar terug. Daarvoor kampt de game met te veel issues, die stuk voor stuk zijn te vertalen naar gedateerdheid. Zo ziet de game er niet mooi uit. Water glanst blauw en vlak en kent weinig texturen om maar een dwarsstraat te noemen. Alle vijanden kennen weinig details en zijn nota bene oerdom en dus, als je sterk genoeg bent, makkelijk te verslaan.

Het grootste probleem is toch wel de besturing. Je voelt bij elke stap die je zet, bij elke klap die je met een zwaard maakt dat je geen gloednieuwe game in handen hebt. De besturing is log. Zo werkt het zwemmen bijvoorbeeld uiterst traag en onnauwkeurig. Let wel, de besturing is niet anders dan voorheen, dus de trouwe aanhang zal er niet zo'n probleem mee hebben. Maar voor nieuwkomers is dit wel iets om over na te denken.
Besturingsopties
De game speelt hetzelfde als de Wii U-variant. Waar je op de Wii U snelkoppelingen kunt maken naar de GamePad, kan dit op de 3DS door gewoon gebruik te maken van het touchschreen. Verder kent de game ondersteuning van de 3DS Circle Pad Pro, daardoor ligt de game net iets lekkerder in de hand. Dus heb je zo'n Cirle Pad Pro liggen, dan is dit het moment die af te stoffen. Verder is, zoals ook al uit de Wii U recensie bleek, het ideaal dat gespeelde data van de Wii U naar de 3DS-versie gezet kunnen worden. Dit betekent dat je onderweg met de Monster Hunter game verder kunt en dat is toch wel erg netjes. Voorwaarde is uiteraard wel dat je de game in bezit hebt op beide platformen.
De serie heeft een frisse wind nodig
Monster Hunter 3 Ultimate zal menig hart sneller laten kloppen, maar dan wel van name met de fans. Het spel slaagt er niet helemaal in ook nieuwelingen aan te spreken. Daarvoor is de game toch wat gebruiksonvriendelijk en vooral gedateerd. De besturing voelt niet geheel soepel aan en dat is toch niet iets voor het jaar 2013. Mensen die een omvangrijke game zoeken waarin elk plekje onderzocht moet worden, zijn bij Monster Hunter 3 Ultimate aan het goede adres. De game biedt veel afwisseling van locaties, vijanden en items die gezocht moeten worden. En het staat dan ook niet ter discussie dat de game urenlang veel plezier biedt. De oermens aanspreken en jagen op monsters blijft iets voor alle tijden, maar het wordt nu toch wel echt tijd voor een gloednieuw deel. Alleen dan zal de trouwe fanbasis weer veel nieuwelingen mogen verwelkomen.
Cijfer: 7