Mission Impossible Fallout Review (4K Blu-ray) - Lekker veel actie

  Tom Cruise brak zijn voet tijdens een enorme stunt. De acteur die erom bekend staat zelf gevaarlijke stunts uit te voeren vertraagde daarmee de filmopnames van Mission Impossible Fallout. Inmiddels is de voet weer genezen en ligt de film in de winkels. Dit is de Mission Impossible Fallout Review.

  Het verhaal van Mission Impossible Fallout

  Het mooiste aan de zesde film uit de actiereeks is dat deze nu verkrijgbaar is in 4K. Dat betekent dat alle actievolle scenes er nog beter én strakker uitzien. Wat dat betreft is de film vanaf de eerste seconden om door een ringetje te halen, zo mooi. Met Parijs als setting voor een nieuw verhaal zit het verder wel goed.

  Waar gaat het verhaal dit keer over? Ethan Hunt (Tom Cruise) moet een nucleaire fall-out vermijden. De film start met plutonium dat is gestolen en uiteraard valt alles in de verkeerde handen. Noodgedwongen moet Hunt opeens samenwerken met een CIA-agent (gespeeld door Henry Cavill – jawel de nieuwe Witcher). Verhaaltechnisch stelt de actiefilm niet zoveel voor, maar laten we eerlijk zijn: daarvoor kijk je een Mission Impossible film ook niet.

  Trailer screenshot

  De tijd dringt voor Hunt

  Mission Impossible films draaien om stunts én de vele gedaanteverwisselingen. Al vanaf het eerste deel speelt de serie met maskers waardoor kijkers keer op keer voor de gek gehouden worden. Je denkt dat je naar persoon A kijkt, terwijl dit in werkelijkheid persoon B is. Iets waar Hunts team, de IMF, dankbaar gebruik van maakt. Het werkt en het is goed om te zien dat er in de hele serie gebruikgemaakt wordt van dit soort trucjes en dat niet alles altijd draait om spektakel en bombastisch geweld.

  Toch krijg je dat genoeg voor de kiezen. Mission Impossible Fallout is een race tegen de klok om de bad guys voor te zijn en dat mondt geregeld uit in straatraces door de straten van Parijs. Keer op keer zijn er achtervolgingen, vliegen de kogelhulzen je om de oren én weet je als kijker even niet meer wie je moet vertrouwen. Opeens is daar bijvoorbeeld iemand uit het vorige deel. Staat zij wel of niet aan Hunts zijde? Het is dus goed om het vorige deel gezien te hebben, anders ga je bepaalde relaties in Fallout niet begrijpen. Daarmee staat deze actiefilm dus niet helemaal op zichzelf en dat is een tikkeltje jammer.

  Trailer screenshot

  Strakke montage zonder grote vernieuwingen

  Wat ook jammer is is dat Mission Impossible Fallout eigenlijk weinig nieuws doet. Al zal meneer Cruise daar anders over denken. Jawel, hij is uit de lucht gesprongen (iets waar nog een grappige video van bestaat met James Corden) en doet wel aardige toffe stunts. Maar het neemt de adem niet weg, zoals wel gebeurde bij andere Mission Impossible films. Cruise hangt niet spectaculair aan vliegtuig, houdt niet bizar minutenlang zijn adem in onder water of maakt een sprong van het ene gebouw naar het andere waarvan je denkt ‘hij had wel dood kunnen zijn'. Toch is het niet erg dat je als kijker niet compleet wordt weggeblazen.

  Want de film zelf zit wel ontzettend gelikt in elkaar. De regie is uitmuntend en elk shot is raak. Als kijker proef je dat overal over na is gedacht en dat er weinig wankelt. Elke actiescène is spectaculair, elk gesprek voegt wat toe en daardoor is Fallout een hele degelijke actiefilm geworden die van A tot Z boeit. Goed acteerwerk van Simong Pegg, Rebecca Furgusson en een klein rolletje van Alec Baldwin dragen hier ook aan bij. En toegegeven: Cavill als harde politieagent is ook niet verkeerd.

  Trailer screenshot

  Sterke actie, geen sensationele stunts

  Dus qua actiefilm an sich scoort Mission Impossible Fallout een welverdiend cijfer. Je verwacht topkwaliteit en dat krijg je. Wel is het aan te raden het vorige deel nog eens te kijken zodra je start met Fallout, anders mis je misschien het een en ander. En verder moet je er rekening mee houden dat dit qua sensationele actie misschien niet de beste film uit de reeks is. Maar het is zeker een film die een plaatsje in de serie verdient. Wat dat betreft zijn we nog niet klaar met de Mission Impossible reeks. Laat het volgende deel dus maar aangekondigd worden!

  7.5

  De plus- en minpunten

  • Toffe actie
  • Goed geacteerd
  • Strakke montage
  • Sluit erg aan op vorige deel
  • Soms been there done that gevoel

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.