Minecraft (Xbox One) Review

  Minecraft. Wie kent het niet? Eerst begonnen als klein project van indie-ontwikkelaar Markus Persson en inmiddels uitgegroeid tot een wereldwijd fenomeen. Naast de welbekende PC-versie is de game reeds verschenen op de Xbox 360 en PlayStation 3. Een logische zet van ontwikkelaar Mojang was dus ook om de game te porten naar de next-gen. Vandaar dat we nu dus met de Xbox One Edition aan de slag kunnen.

  Voor de drie mensen die nog niet bekend zijn met het concept: In Minecraft word je met lege handen losgelaten in een willekeurig gegenereerde blokkenwereld. Die wereld is volledig te manipuleren en het is aan jou om te bouwen of slopen wat je wilt. De mogelijkheden zijn vrijwel eindeloos.

  Overleven

  In de Survival Mode, de primaire spelmodus van de game, verschijnen ‘s nachts verschillende monsters die jou digitaal het leventje zuur willen maken. Deze vijanden zijn gevarieerd en hebben ieder een ander soort aanval. De Zombie is traag en kan je alleen van dichtbij aanvallen, Skeletons belagen je van een afstand met pijl en boog en Creepers exploderen wanneer ze bij je in de buurt komen. Dit waren maar drie voorbeelden, want Survival kent nog veel meer gedrochten.

  Naast de gevaren die je 's nacht tegenkomt, zul je in de Survival Mode tevens verhongeren. Gelukkig lopen er in de wereld van Minecraft genoeg wilde dieren rond waar je op kunt jagen. Naast voor de hand liggende veedieren zoals varkens, kippen en koeien zijn er bijvoorbeeld wolven die je kunt temmen, waarna ze aan je zijde zullen vechten. En die hulp kun je zeker gebruiken, want soms krijg je te maken met een heleboel vijanden tegelijk. Al snel ben je dus genoodzaakt een huisje te bouwen om jezelf te kunnen verstoppen, op adem te komen en wapens te maken waarmee je je kunt verdedigen of mee op jacht kunt.

  Laat je creativiteit los

  Naast de hierboven beschreven Survival Mode, kun je uiteraard nog altijd helemaal los in de Creative Mode. Alle survival-aspecten worden hier weggelaten. Je zult dus niet meer verhongeren en daarbij ook niet het loodje kunnen leggen. Bovendien word je niet gehinderd door de vele gedrochten die Minecraft kent en mag je zodoende ontspannen je gang gaan met de oneindige creatieve mogelijkheden die Minecraft biedt.

  Je start hierbij tevens met een oneindige hoeveelheid blokken, waardoor je zonder enige moeite alles kan bouwen wat je hartje begeert. In wezen heb je hier te maken met digitale lego, alleen raken in de Creative Mode van Minecraft je blokjes nooit op en is er vrijwel geen sprake van ruimtegebrek.

  Overweldigend

  Voor de doorgewinterde Minecraft-speler betekent dit natuurlijk niets nieuws, maar voor een groentje kan dit ietwat overweldigend zijn. Gelukkig biedt de game net als zijn kleine broer op de 360 een uitgebreide tutorial waar je de basics al snel onder de knie krijgt. Het is ook zeker aan te raden als nieuwe speler de tutorial door te spitten, want zodra de eerste zombies, skeletons en creepers verschijnen zul je geen tijd hebben om op je gemak kennis te maken met de controls en mogelijkheden van Minecraft.

  Minecraft-veteranen die verhuizen van de 360 naar de Xbox One hoeven echter niet te vrezen dat ze net als een groentje helemaal opnieuw moeten beginnen. Je 360-savegames zijn namelijk volledig compatible met de Xbox One-versie en kunnen met één druk op de knop worden overgezet.

  Grotere werelden, scherpere graphics

  Wat voor nieuws heeft deze next-gen Minecraft dan te bieden tegenover de 360-versie? Allereerst zijn de werelden die worden gegenereerd op de Xbox One tot 36 keer groter. Voor een game als Minecraft, waarin ontdekken en bouwen centraal staan, betekent dat natuurlijk veel. Nu zul je dus véél langer bezig zijn om alle hoeken en gaten van jouw spelwereld uit te pluizen en heb je meer dan genoeg ruimte om colossale bouwwerken in elkaar te knutselen. Daar kan de echte Minecraft-liefhebber op console alleen maar blij van worden.

  De nieuwe hardware van de Xbox One brengt bovendien meer pracht en praal met zich mee. Deze next-gen versie draait dan ook op 1080p met een soepele 60 frames per seconde. De haarscherpe resolutie maakt de game uiteraard een stukje prettiger om naar te kijken. Dankzij de grotere draw distance kun je nu nog verder in de spelwereld kijken dan voorheen en een vlottere draw time zorgt er daarnaast voor dat objecten sneller verschijnen.

  Maar laten we eerlijk zijn: een game als Minecraft speel je natuurlijk niet voor de graphics. Het blijven uiteindelijk nog steeds diezelfde pixelige blokken die lijken te stammen uit 1996. Of het hier dus echt om een substantiële toevoeging gaat, is zodoende discutabel.

  Net zo verslavend als altijd

  Of je nou een doorgewinterde Minecraft-speler bent, of een complete noob: de Minecraft Xbox One Edition is net zo verslavend als al zijn voorgangers. De game houdt je constant bezig met het zoeken naar grondstoffen, maken van nieuwe gereedschappen en bouwen of uitbreiden van je basis. Ondertussen ben je steeds onaangeroerde gebieden aan het ontdekken en blijft de game verschrikkelijk spannend doordat je elke nacht wordt belaagd en moet zien te overleven. Het is geen wonder dat deze succesformule werkt als een tiet.

  Gamers die de Xbox 360-versie van Minecraft al bezitten, kunnen de Xbox One-versie oppikken voor vijf euro. Dat is een mooie prijs voor degenen die naar de Xbox One zijn overgestapt en een grotere, mooiere versie van Minecraft willen. Heb je Minecraft echter nog nooit gespeeld, dan kun je uiteraard het best voor deze versie gaan, mits je een Xbox One onder je tv hebt staan. Het blijft namelijk hoe dan ook een topgame en dan is het starten met een opgepoetste, omvangrijkere versie uiteraard mooi meegenomen!

  9

  De plus- en minpunten

  • Grotere werelden
  • Hogere resolutie
  • Meer Minecraft
  • Geen extra items of vijanden

  Minecraft

  Verkijgbaar vanaf 18 november 2011

  Meer over deze game
  Loading...
  x

  © 2005 - 2021 Alle rechten voorbehouden.