Minecraft PlayStation Vita Edition Review - Lekker overal Minecraft spelen!

  We hebben inmiddels meer handen nodig om alle versies van Minecraft op te kunnen tellen, want na de PC-release is de game naar bijna alle denkbare platformen gekomen. Daar mag deze Minecraft PlayStation Vita Edition nu bijgevoegd worden, en daar zijn we erg blij mee: Minecraft on the go is een van de beste manier om de game te spelen.

  Natuurlijk is er al een versie beschikbaar voor mobiele apparaten, maar de besturing via touchscreen laat wat te wensen over. Daar heeft de PlayStation Vita absoluut geen last van met oude vertrouwde knoppen en twee analoge sticks. Helaas worden de touchscreen en –pad aan de achterzijde bijna niet benut; je kunt je er je menu makkelijk mee bedienen, maar daar zijn de vakjes misschien net iets te klein voor.

  Minecraft PlayStation Vita Edition heeft technische mankementen, maar daarnaast is de versie bijna perfect.

  De digitale LEGO-bak

  De game is vrijwel hetzelfde als de versie op de PlayStation 3, maar voor iedereen die daar nog niet zo bekend mee is, leggen we het even uit.

  Minecraft is eigenlijk een digitale LEGO-bak: je hebt een grote open wereld waarin je alles (maar dan ook écht alles) kunt bouwen wat je maar wilt. De game heeft een pixelachtige stijl - voor realistische graphics hoef je het niet te doen – en bestaat volledig uit blokken. Deze blokken kun je zelf uit elkaar halen om er iets nieuws van te maken.

  De blokken staan voor verschillende grondstoffen, zoals hout of steen, die allemaal weer een andere eigenschap en sterkte hebben. Zo kun je gereedschap van hout maken dat snel slijt, maar ook van ijzer zodat het langer mee gaat. Al deze grondstoffen zijn vervormbaar in bijvoorbeeld een oven, zodat je bijvoorbeeld glas kunt maken door zand te verbranden. Dit zorgt voor een eindeloze stortvloed aan mogelijkheden.

  Minecraft PlayStation Vita Edition heeft technische mankementen, maar daarnaast is de versie bijna perfect.

  Minecraft is doel- en eindeloos

  Minecraft heeft op zichzelf niet echt een doel, anders dan gewoon lol hebben en je fantasie de vrije loop laten gaan om zo de mooiste dingen te bouwen. Wel zijn er verschillende spelmodi, waaronder survial mode en creative mode.

  In survial mode heb je overdag de kans om een schuilplaats te bouwen om je ’s nachts te beschermen tegen de vele monsters in de wereld. In creative mode heb je toegang tot alle grondstoffen en voorwerpen in de game, zodat je onbeperkt los kan is de grote zandbak van Minecraft. Ook kun je online om met anderen de mooiste en gekste dingen te bouwen.

  Minecraft PlayStation Vita Edition is bijna perfect

  Klein, maar fijn

  Dit is hetzelfde als op de PlayStation 3 of PC, maar de PlayStation Vita-versie is wel een stukje uitgekleed om de game goed te laten draaien op Sony’s handheld.

  Zo kun je maximaal met z’n vieren online spelen, terwijl dit op de PS3 met acht man kon. Ook bevat de Vita-versie veel meer pop-up dan zijn grotere console-broer en hapert de game zo nu en dan. Evengoed stoort dit niet dusdanig om de ervaring te verpesten. Je speelt tenslotte op een klein apparaatje waar de game al meer dan goed op draait.

  De MineCraft PlayStation Vita Edition is zo goed als perfect

  Nooit meer zonder Minecraft

  Dit is meteen een van de hoogtepunten van deze versie: hij is overal mee naartoe te nemen en dat is ideaal voor korte sessies in de game. Minecraft kun je namelijk makkelijk een kwartiertje spelen, zodat je even een paar boompjes hakt of een extra muurtje aan je huis maakt. Je klikt je Vita zo aan en je zit direct in de game, zonder al te veel laadtijden.

  Interessant voor iedereen die Minecraft al voor de PlayStation 3 heeft: de game is voor jullie gratis voor de PS Vita te downloaden. Alle savegames kunnen onderling uitgewisseld worden, zodat je altijd en overal jouw eigengemaakte wereldje tot je beschikking hebt. De werelden die je in de Vita-versie maakt zijn ook over te zetten naar de PlayStation 4-versie, maar andersom werkt dit niet.

  Dit komt doordat de Vita aanzienlijk minder krachtig is dan de nieuwste console van Sony, waardoor de beschikbare werelden een stuk minder groot zijn. Zo zul je in de Vita-versie zonder al te veel moeite het einde van het level kunnen bereiken (zowel horizontaal over land, als verticaal door de grond heen). Evengoed biedt deze versie genoeg ruimte en inhoud om je lang bezig te houden.

  De mogelijkheden zijn eindelijk, ook in de Minecraft PlayStation Vita Edition

  Minecraft PlayStation Vita Edition is bijna perfect

  De PlayStation Vita-versie van Minecraft is misschien wel de beste versie van deze blokkenbouwer tot nu toe. Technisch is de game niet optimaal, met hier en daar een hapering en flink wat pop-up, maar de mogelijkheid om de game overal te spelen met solide besturing maakt zoveel goed dat de game nagenoeg perfect te noemen is. Was de hardware een tikkie sterker, dan liep ook deze versie als een trein en vervielen bijna alle minpunten.

  8.5

  De plus- en minpunten

  • Overal en altijd Minecraft spelen
  • Mobiele versie met lekkere besturing
  • Cross-buy met PS3
  • Cross-save met PS3
  • Vrijwel net zo uitgebreid als alle Minecraft-versies
  • Technisch niet altijd even goed
  • Geen cross-play

  Minecraft

  Verkijgbaar vanaf 18 november 2011

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.