Mega Man Legacy Collection Review - Mega Mans meest authentieke nalatenschap

  Digital Eclipse neemt je mee terug in de tijd met de Mega Man Legacy Collection. We gaan naar het NES-tijdperk om de eerste zes Mega Man games te spelen in een wel héél authentieke verzameling. Lees er alles over in deze Mega Man Legacy Collection Review.

  Mega Man is één van de helden uit de glorietijd van de NES, toen je nog naar de videotheek rende om je favoriete game te huren. Geen digital copies of DLC. Nee, cartridges die je in de lade van je console moest stoppen om van 8-bits avonturen te genieten.

  Capcom heeft besloten om de Mega Man games uit die tijd nog één keer tot leven te laten komen zoals ze oorspronkelijk bedoeld waren. Alle zes de Megaman games uit de NES-tijd zijn nu voor 15 euro te krijgen in de Mega Man Legacy Collection. Je moet de game voorlopig nog met je tegoed downloaden, maar er komt ook een disc versie aan.

  De bundel is gemaakt door Digital Eclipse, een studio die specifiek op retro games focust. En hij neemt je weer mee naar de tijd dat Dr. Wily de aarde bedreigde en Mega Man de enige was die hem en zijn robotleger kon stoppen.

  Mega Man Legacy Collection Review

  Mega Man op zijn authentiekst

  Mega Man Legacy Collection, de titel zegt eigenlijk al genoeg. Het is een soort nalatenschap vanuit Capcom wat betreft de Mega Man franchise. En dit is toch wel de meest authentieke collectie retro Mega Man bundel die er is.

  Mega Man heeft natuurlijk al vaker een collectie gekregen, maar die waren allemaal aangepast qua spelstijl en graphics. Dat was natuurlijk om de games zo soepel mogelijk te laten lopen en ogen voor deze tijd, maar het gaf je niet dat retro gevoel wat deze collectie je zal geven.

  Mega Man Legacy Collection bevat namelijk alle dingen die de zes NES games ook hadden. Vertraging als er veel vijanden op het scherm zijn (dit was softwarematig in de games gebouwd) en zelfs de ‘screen flicker’ is aanwezig (die vooral door de tv veroorzaakt werd).

  Door deze twee elementen miste je soms dingen in het origineel die je hier dus ook mist. Denk hierbij aan een kogel die je over het hoofd ziet, of, vooral door die vertraging, het platform wat je op een haar na mist.

  Mega Man Legacy Collection Review

  Moeilijk als vanouds

  Dit kan erg frustrerend zijn, maar het hoort echt bij de Mega Man games van toen. Mega Man 1 tot en met 6 zijn dan ook behoorlijk pittig, maar niet alleen hierdoor. Zo moet je het hele level doen met één levensbalk en maar één checkpoint onderweg.

  Onderweg zul je behoorlijk vaak geraakt worden door vijanden. Dat, terwijl je maar het minimale aan leven en energie voor de intussen (vanuit de verslagen bazen) bemachtigde wapens terugkrijgt, tenzij je de juiste trucs weet.

  Aan het einde van ieder level krijg je ook nog eens een baasgevecht voor je kiezen die behoorlijk pittig kunnen zijn als je de levels niet in de juiste volgorde speelt. Doe je dit laatste wel, heb je de bazen over het algemeen zo verslagen, zeker ook gezien ze volgens bepaalde patronen werken.

  Iedere baas heeft in Mega Man namelijk zijn eigen thema en dus zwakte punten. Zo is Iceman te vinden in een ijslevel, waar alles bevroren is, en Fireman in een level gevuld met vuur. Je kunt natuurlijk wel gokken dat Iceman niet heel goed tegen vuur kan.

  Mega Man Legacy Collection Review

  Grafisch een heel klein beetje opgepoetst

  De Mega Man Legacy Collection bevat natuurlijk games die tussen 1987 en 1993 uit zijn gekomen, toen we met zijn allen nog een dikke toeter achter de tv hadden hangen. Een hoge resolutie zoal we die nu kennen was er nog niet bij.

  De game is voor deze collectie uitgebracht in 1080p resolutie, zodat je geen wazig scherm of uit de kluiten gewassen pixels krijgt. De kleuren zijn wel wat helderder dan in de originele games, maar verder heeft Digital Eclipse niks gewijzigd aan de game.

  Alle games hebben dan ook het 4:3 formaat met of zonder artwork om je scherm op te vullen, maar je hebt wel de keuze om in het menu naar 16:9 te schakelen. In dat laatste geval heb je wel een wat opgerekt scherm.

  Om de retro ervaring compleet te maken kun je ook kiezen voor twee filters. Bij de een lijkt het net alsof je op een oude tv aan het spelen bent en bij de ander lijkt het alsof je op een monitor speelt, dus met wat minder ‘ruis’ en minder motion blur dan de tv filter.

  Mega Man Legacy Collection Review

  Mega Man Legacy Collection biedt volop extra’s

  Als extra toevoeging voor de echte Mega Man fanaat heeft Digital Eclipse ook per game een Museum modus met de schetsen, promo art en achtergrondinformatie van de karakters in de game toegevoegd. Ook kun je de baasgevechten oefenen en de muziek uit de games beluisteren.

  Het nadeel van deze laatste optie is dat je alles per nummer moet doen en dus niet de speler zijn gang kunt laten gaan. Maar dat is slechts een klein aandachtspuntje in deze toffe collectie.

  Als laatste extra heeft Digital Eclipse een Challenge Mode met ruim 50 uitdagingen toegevoegd. En daar zit wel een flink aandachtspunt. Je kunt er namelijk niet zomaar bij en de modus is in eerste instantie zelfs verborgen

  Je moet eerst een aantal levels spelen en aan bepaalde voorwaarden voldoen (zoals een bepaalde score halen), voordat de Challenge Mode in Mega Man Legacy Collection beschikbaar wordt. Daarna kun je pas replays van anderen bekijken en zelf de uitdagingen spelen.

  Mega Man Legacy Collection Review

  Een toffe hommage aan de 8-bits Blue bomber

  Capcom heeft met de Mega Man games altijd goud in handen gehad en dat is goed te merken in de Megaman Legacy Collection. De bundel van zes games met artwork en challenges laat je opnieuw de retro Megaman avonturen beleven met alle frustraties van dien.

  De vertraging in de gameplay en de screen flicker kunnen door sommigen als nadeel gezien worden, maar dit hoort bij deze klassiekers. Voor de fan van Mega Man, maar ook voor de nieuwkomer is deze collectie, zeker voor het bedrag van 15 euro, een must have.

  8

  De plus- en minpunten

  • Één van de meest authentieke retro ervaringen
  • Toffe retro filters
  • Museum met allerlei artwork en promomateriaal
  • Uitdagingen inclusief replays
  • Alle zes de NES Mega Man games ineens!
  • Boss battles beschikbaar
  • Alle zes de games heerlijk moeilijk!
  • De vertraging kan behoorlijk frustrerend zijn
  • Soundtrack niet ineens af te spelen
  • Challenges niet meteen beschikbaar

  Mega Man Legacy Collection

  Verkijgbaar vanaf 25 august 2015

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.