Mario Party: The Top 100 Review - Verrassend leuk

  Hoe heet een feestje met onze bekende loodgieter Mario in de hoofdrol? Juist: Mario Party! Wie krijgt er niet een glimlach van oor tot oor als je met familie of vrienden diverse minigames kan spelen? In deze Mario Party: The Top 100 review lees je alles over de nieuwe party game voor de 3DS!

  De Mario Party-serie bestaat al meer dan twintig jaar! Dat betekent concreet dat er tien Mario Party games zijn verschenen op diverse Nintendo platformen, met als laatste Mario Party 10 voor de Wii U. Games die allemaal volgepropt zijn met minigames. Denk aan als eerste schaatsend de finish te halen, als eerste in een leven omhoog klauteren, blijven staan op een bewegend platform, bowlen en ga zo maar door.

  Mario Party The Top 100 biedt de beste 100 games van de afgelopen twintig jaar aan. Dat klinkt niet verkeerd, maar toch denk je al snel: waarom op de 3DS en niet op de Switch? Want zou het niet veel leuker zijn om met vrienden op een groot scherm minigames te kunnen spelen om vervolgens ze óók onderweg mee te nemen op de nieuwste console? Het is een raadsel waarom Nintendo niet hiervoor gekozen heeft en het zorgt ervoor dat je niet meteen warm loopt voor een 3DS-versie.

  Mario Party: The Top 100 review

  Minigame paketten

  Bovendien was het leukste toch wel aan Mario Party games het spelen van een bordspel. Dus dat de minigames gespeeld werden, als onderdeel van een groter geheel. Waarom zou je dat eruit halen om alleen maar achter elkaar minigames te gaan spelen, nietwaar? Gelukkig is dat niet helemaal het geval, want in de game heb je de optie ‘Bordspel’ zitten als gamemodus.

  Daarin kun je kiezen hoe lang een spel duurt (10-50 beurten) om vervolgens een pakket te kiezen waaruit de minigames bestaan. Denk hierbij aan pakketten als ‘Nintendo 64-pakket’, Racepakket, Sportpakket, GameCube-pakket en nog veel meer. En dan kun je ook nog eens je eigen pakketten samenstellen.

  Het is alleen een optie die je in je eentje doet met computergestuurde personages. De game heeft nog wel een multiplayer stand, alleen hebben we dit helaas niet kunnen testen met iemand die nog een 3DS had of een 3DS met de game. Dus is het even de vraag of je zo’n bordspel ook met vrienden zou kunnen spelen.

  Wel een heel groot gemis is dat je totaal niet online kunt spelen met vreemden. Dat zou de 3DS-titel zoveel interessanter maken. Want hoe hilarisch zou het zijn als je voor het slapengaan even het internet op kon om vervolgens een lachwekkende minigame te spelen? Zonde dat dit dus niet kan.

  Mario Party: The Top 100 review

  Singleplayer game?

  Mario Party: The Top 100 lijkt zich daarbij meer dan andere Mario Party games, die vooral gericht waren op het plezier van meerdere mensen, te richten op de einzelgänger. Dit blijkt uit het gegeven dat er een speelstand in staat voor één persoon: Minigame-eilanden. Dit is een soort campaign die je alleen doorloopt en waarbij een speler vier werelden voltooit die volgepropt zitten met minigames!

  Dat is verrassend leuk! Waarbij je in eerste instantie misschien gewend bent om Mario Party met vrienden te spelen en denkt “waarom zou ik dat alleen doen?” is de singleplayer-ervaring toch wel erg vermakelijk. Het is duidelijk dat je het beste van het beste voorgeschoteld krijgt, waarbij het een feest van herkenning is als je eerdere delen gespeeld hebt.

  Mario Party: The Top 100 review

  Gewoon heel leuk!

  Voordat je een minigame start, wordt via een icoontje aangegeven op welk Nintendo platform de game speelbaar was, bijvoorbeeld de GameCube. Er wordt even kort gemeld wat je moet doen en daarna kun je voor de winst gaan, of nog even oefenen. Het enige wat hier iets beter had gekund was een duidelijkere uitleg.

  Sommige Mario-games nemen je iets meer bij het handje dan de ander en het lijkt wel alsof er soms iets te veel vanuit wordt gegaan dat mensen het wel weten. Er staat wel een melding wat je moet doen, maar soms iets te beknopt. Maar als je dan eenmaal aan het spelen bent zal je intens genieten, want wat is die singleplayer leuk!

  Niet heel moeilijk, maar wel heel vermakelijk en vooral heel veelzijdig. Geen moment heb je het gevoel eenzelfde soort minigame te spelen of dat er niet genoeg variatie is. En dan opeens begrijp je waarom er een Mario Party The Top 100 is uitgekomen. Geheel terecht zelfs.

  Mario Party: The Top 100 review

  Nut van de Amiibo

  Mooi is bovendien om te zien hoe ook de Amiibo zeer nuttig gebruikt kunnen worden. Want zodra jij door je levens heen bent, kun je een Amiibo, zoals Yoshi of Mario, inscannen op de handheld waarna je een extra leventje krijgt. Geniaal! Niet zo handig voor onderweg, omdat geen mens allemaal Amiibo gaat meenemen, maar het komt zeker van pas als je thuis aan het spelen bent!

  En fijn is ook dat je diverse minigames in andere gamemodi vrijspeelt via die singleplayer. Dus je krijgt daadwerkelijk het gevoel ergens voor te spelen. Niet alleen om de credits over je scherm te zien rollen, maar ook door de replaywaarde van de andere modi.

  Zo zijn er ook de modi 'Toernooi', waarbij je 3 of 5 minigames om een kampioenschap speelt, of 'Meerkamp' waarbij je 5 of 10 minigames achter elkaar speelt om een highscore proberen te verbeteren. En natuurlijk kun je de minigames spelen of oefenen in de modus 100 Minigames.

  Mario Party: The Top 100 Review - Verrassend leuk

  Al blijft het gevoel kleven dat je dit met of tegen iemand wilt doen, zoals online, Mario Party The Top 100 game is toch een verrassend leuke game geworden en speelt heerlijk weg. Maar als speler weet je ook dat er meer in had gezeten: meer replaywaarde met online ondersteuningen en ook de keuze voor de 3DS blijft vreemd. De Switch was leuker geweest!

  En dan moet het prijskwaliteitskaartje van 40 euro ook kritisch bekeken worden. Is dat het wel of niet waard? Niet helemaal. Het is een smak geld voor een singleplayer van een paar uur en als je dan niemand anders hebt om mee te spelen, is de vraag waarom je dit zou moeten kopen.

  Anderzijds kan je je afvragen of jij ooit al je Nintendo spelcomputers gaat afstoffen om daarin de beste party games te selecteren? En wat je voorgeschoteld krijgt in deze 3DS-game is dus wel erg goed. Stiekem is de game dan wel een feestje.

  7.5

  De plus- en minpunten

  • Minigames vrijspelen
  • Toffe meerwaarde van Amiibo
  • Veel diversiteit
  • Modus om alleen te spelen erg leuk
  • Geen online optie tegen vrienden
  • Korte singleplayer speelduur
  • Waarom geen Switch-versie?

  Mario Party: The Top 100

  Verkijgbaar vanaf 22 december 2017

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.