Sword Art Online Fatal Bullet hands on - Nog niet weggeblazen

  In de niet al te verre toekomst spelen mensen een ‘VRMMORPG’ genaamd Gun Gale Online. Om een verhaal kort te maken: jij speelt die game in Sword Art Online Fatal Bullet. De franchise is populair in Japan, dus of wij ons er ook aan moeten wagen lees je in deze Sword Art Online Fatal Bullet hands on.

  De serie Sword Art Online bestaat al een tijdje. Fatal Bullet zal het tiende deel worden en volgt het verhaal van Hollow Realization op. De games zijn gebaseerd op een animeserie waarin mensen vastzitten in de virtuele wereld, wat enigszins doet denken aan het verhaal van The Matrix. Het verschil is alleen dat de spelers van de VR-games zich ervan bewust en van alles moeten doen om te ontsnappen.

  Sword Art Online Fatal Bullet hands on

  Third-person virtual reality

  In Sword Art Online bestaan er meerdere virtuele werelden en eigenlijk is Sword Art Online er zelf ook één. Gun Gale Online is de derde wereld en dat is waar Fatal Bullet om draait. GGO draait om competitie tussen spelers onderling. Aangezien het verhaal behoorlijk diep en vergezocht is, kan het nieuwkomers afschrikken. Gelukkig heeft Bandai Namco daar een antwoord op.

  In Sword Art Online Fatal Bullet speel je namelijk als jezelf. Jij bent de protagonist, niet iemand waarvan je in de huid kruipt. Met je eigen personage, dat je aan het begin van de game maakt, leer je de spelwereld en de mensen kennen. Niet in VR, want SAO is gewoon een third-person RPG. Je weet in ieder geval evenveel als het hoofdpersonage zelf en dat is toch wel fijn.

  Vorige delen hoef je dus niet gespeeld te hebben, als we de uitgever mogen geloven. Er is een achtergrondverhaal aanwezig waar je veel over te weten kunt komen indien je daar behoefte aan hebt. Toch kun je deze ook overslaan en fris de serie instappen. Met de keuze uit tal van uiterlijke opties stel jij vervolgens een alterego op. Je eigen, nieuwe avontuur begint hier.

  Sword Art Online Fatal Bullet hands on

  Niche

  Dat avontuur doet erg Japans aan, want het concept – dat onder nuchtere Nederlanders misschien lastig te behappen is – gaat gepaard met een duidelijke animestijl. Over de top kapsels, grote ogen, cel shading en de kenmerkende manier waarop personages bewegen horen er allemaal bij. Fatal Bullet is daarom niet voor iedereen weggelegd. Is anime jouw ding, dan zit je hier wel goed.

  Het blijft de vraag in hoeverre dit gaat aanslaan in het westen. Titels als Metal Gear Solid of Dragon Ball zijn wat meer ‘ingeburgerd’, maar Sword Art Online straalt in alles hetzelfde uit: weinig concessies om het Westen meer aan te spreken. Toch zijn er wel elementen aanwezig waar we ook mee uit de voeten kunnen.

  Fatal Bullet heeft veel RPG opties zoals skills en andere vaardigheden om te ontwikkelen. Welke dit precies zijn is nog niet helemaal duidelijk. Ook kun je veel gaan schieten, want actie mag natuurlijk niet ontbreken. Er zitten nieuwe wapens in de game waarmee je robots, monsters en andere mensen te lijf kan gaan. In trailers zagen we al laserzwaarden en miniguns voorbij komen, dus het moet behoorlijk gevarieerd gaan worden.

  Sword Art Online Fatal Bullet hands on

  Doet gedateerd aan

  Naast de hoofdmissies zijn er ook sidequests te volgen, zoals het een typische RPG betaamt. Volgens ontwikkelaar Dimps lopen deze qua niveau parallel aan het verhaal en ben je vrij om te doen wat je wilt. Dus, ga jij de dungeons in of verken je andere gebieden? Spelers kunnen bounties en rewards verzamelen en meedoen aan een speler versus speler modus met maximaal acht man. Door de wereld heen zijn er schatkisten te vinden met loot zoals wapens om je uitrusting te pimpen.

  Een goede, soepele besturing is wel gewenst om overal met plezier doorheen te wandelen. Helaas is dit niet het geval in Fatal Bullet. Alleen een trap oplopen is al onhandig en je personage beweegt alsof hij zojuist is mishandeld tijdens een shiatsu massage, erg houterig en stijf. Je zult soms per ongeluk te ver voorbij je cover lopen, waar je overigens niet tegenaan kan leunen zoals in veel third person shooters wel het geval is.

  De graphics zijn ook van beduidend laag niveau. In het Sword Art Online-universum ziet de ene virtuele wereld er mooier uit dan de andere, maar dat hoeft geen excuus t zijn. Fatal Bullet komt uit voor PlayStation 4, Xbox One en PC, maar dat is er niet van af te zien. De game lijkt wat dat betreft meer op iets wat voor de vorige generatie consoles uit had moeten komen.

  Sword Art Online Fatal Bullet hands on

  Sword Art Online Fatal Bullet hands on - maakt weinig indruk

  Over een krappe drie maanden komt de RPG al uit, dus de indruk die we tijdens de Sword Art Online Fatal Bullet hands on kregen moet stiekem al veel zeggen over het eindresultaat. En dat is helaas niet geweldig. Fatal Bullet is niet de eerste in de serie, maar weet het niveau daarvan ook niet opvallend omhoog te tillen. Als nieuw personage stap je in Gun Gale Online, dus spelers zonder kennis kunnen ook inhaken met dit deel.

  Maar of dat ook echt massaal gaat gebeuren is te betwijfelen. De graphics zijn gedateerd, de gameplay loopt stroef en van het concept moet je houden. Overtuigend is het allemaal in ieder geval niet. Als de VRMMORPG Gun Gale Online van Fatal Bullet de ‘toekomst van gaming’ is, mag vader tijd rustig aan doen.

  Sword Art Online: Fatal Bullet

  Verkijgbaar vanaf 23 february 2018

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.