Mario and Luigi Superstar Saga Bowsers Minions Review - Tof avontuur!

  In Italië is er niets zo belangrijk als familie en dus gaan Mario en Luigi al decennialang samen op avontuur. Nog maar een paar dagen en de besnorde loodgieters keren terug naar het jaar waarin hun eerste avontuur samen begon. Een herhaling van zetten? Lees het in onze Mario and Luigi Superstar Saga Bowsers Minions review.

  Mario en Luigi zijn al tientallen jaren een onafscheidelijk duo, maar de twee goedaardige broers vergaarden als tweetal pas echt internationale bekendheid toen het eerste deel in hun gezamenlijke avonturenreeks uitkwam. Die game, Mario & Luigi Superstar Saga, geldt na veertien jaar nog steeds als een van de meest legendarische RPG’s van Nintendo ooit. Dit dankzij simpelweg ijzersterke gameplay, lachwekkende zelfspot en een heerlijke kleurrijke stijl.

  Van alles meegemaakt

  Daarna hebben de broers samen nog van alles meegemaakt: van reizen door de tijd, dromen in het hoofd van Luigi tot vechten in de buik van Bowser. Stuk voor stuk gedenkwaardige avonturen, maar we moeten ook eerlijk zijn: ze kwamen niet in de buurt van die onvergetelijke strijd in 2003, waarbij de broers alles op alles moesten zetten om de gestolen stem van Prinses Peach terug te krijgen.

  Voor de fans die maar geen genoeg kunnen krijgen van dit avontuur, en natuurlijk voor de jongere garde die nooit de kans heeft gekregen het zelf ook te beleven, heeft Nintendo het spel teruggestuurd naar de tekentafel, voor een volwaardige remake voor de 3DS. Grote verbeteringen zijn (natuurlijk) de graphics, met ditmaal driedimensionale personages en omgevingen, en een gloednieuwe modus die het avontuur vanuit een heel ander perspectief laat zien.

  Mario and Luigi Superstar Saga Bowsers Minions review

  Poedelnaakte Mario

  Toch is die heerlijk intro van Superstar Saga (godzijdank) identiek aan het origineel. Op een doodnormale dag worden Mario en Luigi gesommeerd naar het kasteel van Prinses Peach te komen. Een verlegen Toad, die al rennend de boodschap komt brengen, treft Luigi in de voortuin aan. Hij is de was aan het ophangen en verwijst het kleine hulpje van de prinses door naar het huisje verderop, waar Mario zichzelf aan het opfrissen is.

  De kleine Toad schrikt zich een hoedje: in de badkamer staat een halfnaakte loodgieter, fris gedoucht en goedlachs als altijd. Eventjes hoort hij het verhaal van Toad aan, waarop de besnorde Italiaan halsoverkop wegrent en Luigi met de complete waslijn meeneemt richting het kasteel. In de tussentijd slaat ons hart op hol: wat heeft Nintendo toch haar best gedaan om het spel nieuw leven in te blazen: de kleuren spatten van het scherm en de onweerstaanbare liedjes nestelen zich direct in ons hoofd.

  Slinkse wijze

  Eenmaal aangekomen in het kasteel gaat het helemaal mis. Een heks, die zich voordoet als de ambassadeur van het groengetinte koninkrijk BeanBean Kingdom, weet op slinkse wijze de stem van Prinses Peach te ontfutselen. Dit natuurlijk tot groot verdriet van Mario, Luigi en de vele andere bewoners van het koninkrijk. Zelfs Bowser is de wanhoop nabij, want waarom zou hij een prinses ontvoeren die geen stem meer heeft?

  En dus gebeurt in Superstar Saga het onmogelijke: de loodgieters en hun aartsvijand slaan de handen ineen om de fabelachtig mooie stem van de prinses terug te halen. Wat volgt is een langslepende, maar ronduit geweldige queeste door de zeer diverse landschappen en locaties van BeanBean Kingdom: van verlaten kastelen, hippe universiteiten en hagelwitte stranden tot duistere bossen, kurkdroge woestijnen en reusachtige schepen.

  Mario and Luigi Superstar Saga Bowsers Minions review

  Ontruim een vliegveld!

  De manier waarop de loodgieters zich door deze omgevingen verplaatsen, gebeurt nog steeds op dezelfde manier. Mario loopt voorop, terwijl zijn groengeklede broertje schuchter achter hem aan loopt. Je kunt ze tegelijkertijd of individueel laten springen, wat soms nodig is om puzzels op te lossen. Ook hebben de twee broers ieder hun eigen specialiteiten. Zo kan Luigi zijn broer op de rug nemen en zo hoger springen en kan Mario een draaikolk veroorzaken, waardoor de broers gapende gaten kunnen overbruggen.

  Hoe verder je in het verhaal komt, hoe diepgaander en gestoorder deze puzzels worden. Zo moeten de broers het ene moment een vliegveld ontruimen en pijpleidingen repareren, terwijl ze het andere moment een stel lelijke jurken verven en juwelen verzamelen in een mijn. Op dit soort momenten merk je hoezeer de gameplay van Superstar Sage de tand des tijds heeft doorstaan. Zonder overdrijven speelt het spel nog steeds als een van de beste role-playing games die ooit op een draagbare spelcomputer is verschenen.

  Mierzoete feestfestijn

  De turn-based gevechten, waarin de gebroeders omstebeurt mogen aanvallen dan wel verdedigen, blijven vermakelijk en vergen - zeker tegen het einde van de game - veel van je denkvermogen. Er zit dan ook een verrassende laag aan mogelijkheden onder het mierzoete feestfestijn. Zo kunnen Mario en Luigi stijgen in levels en hun eigenschappen versterken, zoals hun gezondheid, aanvalskracht en snelheid. Verder zijn er diverse items en voorwerpen te koop, waarmee je de vaardigheden van de broertjes verder kunt verbeteren.

  En dan zijn er ook nog eens her en der speciale vaardigheden te vinden. In de meeste gevallen zijn dit aanvallen die door de broers samen worden uitgevoerd, zoals een acrobatische supersprong die ongelofelijk veel schade aanricht. Je moet hier meestal goed opletten, omdat er vaker tussendoor op de juiste momenten op de knoppen gedrukt moet worden.

  Mario and Luigi Superstar Saga Bowsers Minions review

  Captain Goomba, tot uw dienst!

  Voor de kenners is het tot zover redelijk bekende kost. Maar de grootste verandering in Superstar Saga is tot nu toe achterwege gelaten. Je speelt in deze remake namelijk ook met het voltallige leger van Bowser dat, net als Mario en Luigi, met hele andere dingen bezig is. In Bowser’s Minions, een mini-verhaallijn die parallel loopt aan de gebeurtenissen in Superstar Saga, kruip je in de huid van Captain Goomba en moet je samen met andere onderdanen op zoek naar jullie meester.

  Deze zoektocht is even hilarisch als gestoord, precies zoals je van Nintendo gewend bent. Gaandeweg kom je steeds meer onderdanen tegen die je weer kunt toevoegen aan je gevechtstroepen. De gevechten lijken het meest op die in Miitopia: je kunt je troepen van tevoren uitkiezen en stuurt ze simultaan aan. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een steen, papier, schaar-principe.

  Kijkje achter de schermen

  Zo zijn Goomba’s bijvoorbeeld zwak tegen vliegende vijanden, die op hun beurt weer het onderspit delven tegen hamerdragende schildpadden. Deze zogenoemde Hammer Bros maken dan weer geen schijn van kans tegen Goomba's en zo gaat het riedeltje verder. Je weet van tevoren wie je tegen je krijgt in een gevecht, dus je moet goed nadenken wie je in je team meeneemt en wie niet.

  Bowser’s Minions moet je niet zien als een volwaardige game, maar als een leuke toevoeging aan het al knotsgekke verhaal. Het geeft een uniek kijkje achter de schermen: wat gebeurde er op het moment dat hun leider en Mario en Luigi bezig waren om de stem van Peach terug te krijgen?

  Met een speelduur van in totaal zo’n vijftien uur en maar één weg naar het eindgevecht is Mario and Luigi Superstar Saga + Bowsers Minions absoluut niet de meest diepgaande of uitgebreide RPG die je zult spelen. Wat je wel krijgt, is een ronduit hilarisch en super vermakelijke game die met geweldige, zelfspottende dialogen de lachers op zijn hand krijgt.

  Mario and Luigi Superstar Saga Bowsers Minions review

  Mario and Luigi Superstar Saga Bowsers Minions Review - In de herkansing!

  Was een remake van Superstar Saga nodig? Nee, want zelfs veertien jaar na dato blijft het avontuur op de Gameboy Advance van ongenaakbare hoge kwaliteit. Is het dan wel een geslaagde remake? Absoluut! Mario and Luigi Superstar Saga Bowsers Minions ziet er beter uit dan ooit en heeft een fantastische nieuwe modus die het hilarische verhaal extra diepgang geeft.

  Heb je Mario and Luigi Superstar Saga om de een of andere reden gemist, had je geen Gameboy, was je te jong, of wil je het avontuur nog eens beleven? Dan haal je met deze remake een van de beste 3DS-games van het jaar in huis.

  8.5

  De plus- en minpunten

  • Smaakvolle terugkeer naar beste deel in serie
  • Fantastische makeover, speciaal voor 3DS
  • Bowser's Minions geeft uniek kijkje achter de schermen
  • Was deze remake écht nodig?
  • Had iets langer gemogen

  Mario & Luigi: Superstar Saga + Bowser's Minions

  Verkijgbaar vanaf 6 october 2017

  Meer over deze game

  © 2005 - 2019 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.