Foto: Universal Pictures

Of eigenlijk nog niet opnieuw, want Mamma Mia 2 speelt zich in het verleden af. Met een flinterdun (typisch musical!) maar vermakelijk verhaal weet de film je terug te nemen naar de tijd voordat Sophie moest uitzoeken wie van de drie bekende mannen nu eigenlijk haar vader was. Sterker nog, we ontmoeten de drie potentiële vaders in hun tienerperiode en gaan dus ver terug naar een tijd waarin Sophie nog niet is geboren. De drie mogelijke vaders moeten alles doen om het avontuurlijke hart van de jonge Donna te veroveren.

Heden en verleden

Mamma Mia Here We Go Again is eigenlijk een veilige prequel op het originele verhaal. Deze keer worden heden en verleden naadloos door elkaar heen gemonteerd. Hierdoor is het een feest van herkenning om bekende acteurs zoals Amanda Seyfried terug te zien, maar ook nieuwe acteurs die bekende personages uit deel één in de tienerjaren spelen. Donna is in het heden overleden, maar dat wil niet zeggen dat haar verhaal is afgelopen. Zo is er een grote rol voor de lieflijke Donna van jaren terug weggelegd.

Ondertussen weten we nog steeds niet wie eigenlijk Sophie haar echte ouders zijn en heeft ze in het heden nog steeds geen DNA-test gedaan. Ze is eigenlijk enkel bezig met het najagen van haar moeders dromen. Ze wil een hotel opzetten in Griekenland op precies dezelfde plek waar haar moeder ooit zwanger is geraakt. Dit zorgt voor een verhaal waarin bekende hits van ABBA een soort lijm vormen waarmee, net als het eerste deel, deze musical op je beeldbuis zal spetteren. Als je al van de vorige film van ruim tien jaar terug hebt genoten, dan geven de vette knipogen naar die film voor een lach op je gezicht.

Mamma Mia Here We Go Again Bluray Review

Hitnummers van ABBA

Zo kun je verwachten dat ook dit keer weer het nummer Mamma Mia door Donna zal worden gezongen. Wel de jonge Donna! Dit nummer had natuurlijk niet mogen ontbreken, want wat is Mamma Mia zonder het hitnummer Mamma Mia? Verschillende nummers worden weer op spectaculaire wijze naar voren gebracht, waardoor het een waar genot is om naar te kijken. Zo wordt Waterloo van ABBA gebruikt om Harry al zijn charmes in de strijd te laten gooien om Donna het bed in te krijgen. Het is zijn eerste keer en hij wil het allemaal extra speciaal maken. Voor een goed overzicht hebben wij rond de bioscoop release al een ABBA-hits special geschreven. Als je van bekende ABBA-muziek houdt, dan zing je je helemaal schoor.

Ondertussen merk je dat de nieuwe castleden ook aardig kunnen zingen. Op hilarische wijze wordt de film ingeleid als de jonge Donna een scene krijgt waarin ze haar lerares tijdens haar afstudeerspeech een grote smak op de wang mag geven. Ondertussen zingt ze uit volle borst de ABBA-hit When I Kissed The Teacher. Ook bekende nummer als Dancing Queen worden top opgevoerd. Terwijl twee van Sophie haar vaders samen een parodie vormen op de bekende dekscene uit Titanic (die waar Rose met de armen gespreid op de punt van het dek wind staat te vangen met Leonardo Dicaprio's personage achter zich) wordt het een toffe show.

Mamma Mia Here We Go Again Bluray Review

Tof acteerwerk

Wel minder: soms heb je het gevoel dat er auto-tune is gebruikt om die stemmen toch net wat meer op toon te brengen. Toch is het niet gek dat hier voor is gekozen, als één van de rollen is weggelegd voor de koningin van de auto-tune. Zo is ouderwets popidool Cher ook aanwezig in deze film om de rol van Sophies oma op haar te nemen. Cher doet het op oude leeftijd nog goed en weet zowel in spel als in zang een geloofwaardige stugge oma neer te zetten. Als we het toch over de acteerprestaties van de cast hebben: ze zijn spot on.

Wel enigszins jammer is dat de oudere Donna in het huidige verhaal niet zoveel toevoegde. Actrice Meryl Streep keert terug om de rol nog eventjes neer te zetten maar uiteindelijk is haar rol zeer gering. Ze staat er eigenlijk alleen maar bij omdat ze wat Oscars op haar naam heeft, even aanwezig kan zijn en dan verder nog even leuk bij de aftiteling mee kan zingen. De acteur van Sky wordt ook op een heel cliché manier nog in het verhaal verwerkt, terwijl je zou denken dat een kritische regisseur er met een vette rode stift doorheen zou gaan.

Mamma Mia Here We Go Again Bluray Review

Mamma Mia 2 Here We Go Again Blu-ray review - Gaan we weer

Uiteindelijk hebben wij tijdens de Mamma Mia Blu-ray review ervaren dat Here We Go Again een herhalingstruckje is waarbij het veilig is gespeeld. Maar toch kun je ervan genieten wanneer je door hebt dat dit een film is die echt voor de fans is gemaakt en minder voor mensen die nieuw in het verhaal willen stappen. Het is een leuke film als je van vlakkere musicalverhalen houd. Door de muziek wordt je op betoverende wijze door het verhaal geloodst en het is slim dat de bekende ABBA nummers opnieuw alles aan elkaar lijmen. Dit is echt een film om 's avonds op te zetten, mee te zingen en niet teveel bij na te denken.

En mocht je na Mamma Mia nog op zoek zijn naar een andere musicalfilm? Er zijn voldoende opties en wij inspireren je graag met de special top 10 beste musicalfilms.